Je kent het voornamelijk uit Amerikaanse films: prima functionerende mensen die door een samenloop van vervelende omstandigheden dakloos worden en uiteindelijk in hun auto moeten leven. Ook in Nederland is dit niet ondenkbaar. Een stel, Marcel (51) en Monique (46) doen in het Algemeen Dagblad hun verhaal.
Marcel en Monique wonen sinds een half jaar samen met hun drie hondjes in hun auto. Het stel woonde een paar jaar in gehuurde caravans. In de gemeente Heumen trokken ze in het najaar in een caravan in. Omdat ze beiden geen inkomen hebben, vroegen ze een bijstandsuitkering aan. Dat duurde echter zo lang, dat ze uiteindelijk de huur van de caravan niet meer konden betalen en uit de caravan werden gezet. Ze konden kiezen: of naar de daklozenopvang, of in hun auto wonen. In de daklozenopvang zijn hun honden niet welkom, dus het werd hun auto.
Het verhaal van het stel is Kafaësk. Na de caravan in Heumen waar ze vanwege een huurachterstand uit werden gezet, proberen ze nu via Entree, een instantie die corporatiewoningen verdeelt, opnieuw te beginnen. Maar vanwege de huurachterstand in het verleden, krijgen ze nu geen woning. “Ze zeggen dat ik een tweede kansbeleid moet regelen. Daar is onze hulpverleenster van de GGD nu mee bezig”, aldus Marcel. Dat ze geen woning hebben, belemmert de twee in hun zoektocht naar werk, waardoor ze – op hun daklozenuitkering na – geen inkomen hebben.
Het is niet het eerste schrijnende verhaal dat het AD publiceert over daklozen in Nederland. Eerder dit jaar deed Linda van der Velde (49) haar verhaal in de krant. Het AD schreef destijds :
"Eind 2012 raakte ze haar baan kwijt. Het was crisis, maar ze solliciteerde desondanks vol vertrouwen. „Ik had nog nooit moeite gehad met het vinden van een baan.” Maar nu was alles anders. „Te oud, overgekwalificeerd.”
Ze kreeg een hypotheekachterstand. Hetgeen vorig jaar augustus resulteerde in een gedwongen verkoop. Sindsdien logeert ze. En leeft ze van de daklozenuitkering van zo’n 600 euro."
Ze kreeg een hypotheekachterstand. Hetgeen vorig jaar augustus resulteerde in een gedwongen verkoop. Sindsdien logeert ze. En leeft ze van de daklozenuitkering van zo’n 600 euro.
Ook voor Van der Velde was een baan de oplossing, maar de afwijzingen bleven binnen druppelen.