Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo bijzonder als wij zijn

  •  
30-05-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2615 keer bekeken
  •  
albertheijn

Steeds wanneer ik op een Nederlands station uit de Eurostar vanuit Parijs stap, word ik getroffen door de schone perrons, de goed gekozen kleding van de reizigers, en vooral door de tevreden indruk die de gemiddelde Nederlandse burger maakt, veelal meditatief gebogen over zijn iPhone. Frankrijk staat tot Nederland, denk ik dan, als Android tot iOS, als de Lidl tot de Albert Heijn. Nederland glanst als de in plastic verpakte paprikaatjes van de Appie, Frankrijk heeft meer iets van een doos met beurse bananen. Natuurlijk hebben ze in Frankrijk heerlijke markten en grandioze bakkers, maar verder is het hier toch een beetje, ik kan niet anders zeggen, een doos met beurs fruit. Let maar eens op, in Franse supermarkten ruik je het meteen. 

Nederland ruikt naar comfort. Jawel, er is heus armoe, maar die verschuilt zich in de welvarende massa als de PFAS van Chemours in de Merwede – je ziet haar niet. De Franse misère valt in het straatbeeld gemakkelijk te herkennen; morsige joggingbroeken, slechte gebitten, een grauwe rokershuid. Anekdotisch bewijs, zul je zeggen, maar de cijfers spreken van dezelfde realiteit als de gebitten, zo stond de afgelopen jaren Nederland in het Global Wealth Report steeds in de top 10 van rijkste landen (gerekend naar netto financieel vermogen per capita), terwijl Frankrijk laag in de top 20 stond. En in bijvoorbeeld de meest recente top 20 van het World Happiness Report komt Frankrijk niet eens voor, terwijl Nederland fier op plek 6 prijkt.

Nu stel ik mezelf twee vragen. Eén: wat doe ik nog in Frankrijk, waarom ga ik niet terug naar het land van melk en honing? Twee: hoe kan het toch dat in zo’n rijk, gelukkig land als Nederland radicaal-rechts op het punt staat te regeren? De eerste vraag kan ik zowel eenvoudig beantwoorden (de liefde, de ruimte!) als ingewikkeld (is nu niet de moeite waard); de tweede vraag kent allerlei even redelijke als onzinnige sociologische, psychologische en politieke antwoorden, en daaraan wil ik er graag eentje toevoegen: Nederlands exceptionalisme. Zoals de Amerikanen geloven in hun American exceptionalism, hun door God gegeven uitzonderlijkheid, is Nederland overtuigd geraakt van zijn door Geld gegeven uitzonderlijkheid.

Nederlanders hebben het al zo lang zo goed dat ze zijn gaan geloven dat ze een heel bijzonder volkje zijn. Als ze niet heel bijzonder waren, hadden ze het niet zo goed. Je kunt een Nederlander wel vertellen dat landen waar populisten aan de macht zijn altijd armer en ongelukkiger worden, maar een Nederlander gelooft dat niet, want Nederland zal de uitzondering zijn. Nederland laat dat gewoon niet gebeuren. Daar zijn we te nuchter voor. Zoals we ook te nuchter waren voor bijvoorbeeld mondkapjes. Er is geen beter voorbeeld van Nederlands exceptionalisme dan de aanpak van de Covid-pandemie. Andere volkjes droegen meteen zo’n raar lapje voor hun mond omdat het nu eenmaal slapjanussen waren, schapen, en een tikje hysterisch bovendien. Nederlanders hadden zulke onzin niet nodig. De maatregelen, zei Rutte, moesten ons passen, en onze monden waren zo groot, daar paste nauwelijks een kapje voor. ‘Soms vrees ik,’ schreef Tom Lanoye destijds in NRC, ‘dat Nederlanders werkelijk zo naar de buitenwereld kijken, achter hun afsluitdijken en brede rivieren vandaan. Gezellig rebels en immuun voor een virus met een Latijnse naam, dankzij hun “gezonde boerenverstand”’.

Ik vrees dat Tom gelijk had in zijn vrezen, en dat Nederland er lang voor de pandemie al zo aan toe was. Voorbeeld: vanuit het geloof dat Nederland in de wereld, zelfs in de wereldgeschiedenis, een uitzondering vormde, werd vanaf begin deze eeuw vrolijk het idee van het cordon sanitaire verworpen. Het paste simpelweg niet bij de aard van ons tolerante landje om een politieke stroming uit te sluiten. (Zeker niet met behulp van een rare Franse term.) Hier of daar mocht weleens zijn bewezen dat sommige politieke overtuigingen haaks stonden op tolerantie, dat hun aanhangers die deugd liefst onder hun laarzen, leren of rubberen, zouden vertrappen, maar in Holland bestond dat gevaar niet. Zo extreem als bijvoorbeeld het Franse Front National – ja, dát was tuig – zou een Nederlandse partij nimmer worden. Nederlanders gebruikten hun gezond verstand!

Tegenwoordig waken zowel Franse kranten als Marine Le Pen ervoor om haar partij, inmiddels omgedoopt tot Rassemblement National, met de PVV te vergelijken – iedereen is het erover eens dat de PVV veel extremer is. Le Pen zou het bijvoorbeeld niet in haar hoofd halen de koran met Mein Kampf te vergelijken. (Het onlangs aan het Bataafse gezond verstand ontsproten idee van de ijskast is tot de Fransen nog niet doorgedrongen.)

Gezond verstand is het centrale dogma van het Nederlandse exceptionalisme. Vandaar ook de populariteit van Caroline van der Plas – niet eens alleen bij rechts, als ik het goed heb. Zij eigent zich het gezond verstand toe zoals Trump de gewone man: zonder hem persoonlijk te kennen. Vorige week, vlak voordat ik in de Eurostar terug naar Parijs, terug naar de Lidl stapte, zat ze weer eens haar bijzonder doodgewone zelf te zijn bij Buitenhof. Beloofde ze, zo vroeg de interviewer, niet allerlei zaken die ze helemaal niet kon waarmaken, bijvoorbeeld omdat Europese regels dat verhinderden? Ze wilde er niets van weten. Ten eerste was dat typisch het negatieve gezeur van links, ten tweede kon je ze in Brussel gewoon een beetje gezond verstand bijbrengen. Het deed er niet toe dat Rutte daar jarenlang andere landen de duimschroeven had aangedraaid: die landen waren Nederland niet. Als ze net als Nederland waren, bezaten ze gezond verstand. Als ze gezond verstand bezaten, waren ze niet arm geweest, en had Rutte ze met rust gelaten.

Ik herinner me een scène, eind jaren negentig, het was in Londen, ik was mager, rookte shag en hasj, we zaten in kleermakerszit in het gras, zoals dat hoorde, in een cirkel met Japanners, Amerikanen, Duitsers, Fransen, Chilenen, en ik, de Nederlander, was aan het woord. Iemand had gevraagd of we hielden van ons vaderland en terwijl iedereen naar woorden zocht, lagen de mijne al klaar: ‘Natuurlijk! Er is geen mooier land dan Nederland!’ Ik vertelde van coffeeshops, ik vertelde van onze eerlijke politici, vadertje Kok bijvoorbeeld, ik vertelde van een land waar vrijheid vanzelfsprekend was, en iedereen welkom. Ik vertelde een sprookje, en in die dagen werd dat sprookje nog geloofd – ja, man, knikten de vrienden van overal, dat land van jou klinkt als het paradijs. Ik kom zo gauw ik kan.

Ook ik droeg het Nederlands exceptionalisme in me. Als ik een lofzang op mijn land zong, bezong ik volgens mijzelf de vrijheid. Als een Fransman dat deed, was hij een chauvinist. Het feit dat ik nauwelijks iets wist over de Nederlandse misdaden in Nederlands-Indië verontrustte me niet; ik las een jonge, vrolijke vent uit Boston de les over Amerikaans interventionisme. Ik wist wel wat goed was en fout. Ik was Nederlander. En nog steeds, wanneer hier in Frankrijk iets niet werkt zoals ik wil, onderdruk ik de neiging te roepen: ‘Die domme Fransen ook!’ Maar ik weet inmiddels hoe achterlijk dat is, en ik zou jullie willen bidden, lieve onderdanen van de Albert Heijn, om op te kijken van jullie iPhones en gewoon, vanuit je gezonde verstand, te accepteren dat je niet anders bent dan ieder ander, en zeker niet beter, en dat het hoog tijd wordt voor een cordon sanitaire rond partijen die je dat proberen wijs te maken. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
1 jun. 2024 - 6:22
De Nederlander heeft nooit bestaan, vroeger niet en nu ook niet.
android1984
android1984
31 mei 2024 - 11:21
de familie Le Pen, die naar goed noord koreaans gebruik via overerving de leider van front nationale regelde, heeft wel degelijk "een ijskastje gedaan" vader en oprichter Jean-Marie Le Pen zat vol in de holocaustontkenning en nazi vergelijkingen. En zijn dochter heeft uiteindelijk de publieke public relations route uitgestippelt om het imago van de partij te “detoxificeren”. zij was dus veel eerder met de ijskast dan wilders. Daar hoeven wij Nederlanders ons dus niet over op de borst te kloppen.
Radio-Head
Radio-Head
31 mei 2024 - 8:45
Een treffend voorbeeld van eendimensionale zelfhaat, in dit stuk via de negatief nationalistisme(Orwel) ook een weg naar Totalitarisme. https://www.nu.nl/economie/6314728/het-werk-van-honderdduizenden-fabrieksarbeiders-staat-onder-druk.html https://www.nu.nl/tech/6313987/kwetsbare-huurders-in-energieneutrale-woningen-slachtoffer-van-energiechaos.html Blijf ze wegdrukken, minachten, weghonen, en jezelf wat denken en handelen betreft boven andere bevolkingsgroepen plaatsen, die ook raar maar waar, gewoon uit mensen bestaan. Echt doe dat, hou vol, en zie je de bruine laars aankomen dan hobbel je "gewoon" mee of verraad je maar weer eens de tot zondebokken gemaakte groepen, want verraad hoort nu eenmaal bij het karakter waar een voornamelijk egocentrisch EGO introspectie en zelfreflectie heeft buitengesloten, dit met de (on)bewuste gedachte om daarmee zogenaamd zelfbehoud in stand te kunnen houden.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
31 mei 2024 - 7:11
'Nederland is een heel gaaf land' Ik vind de term 'populisme' altijd ergerlijk. De VVD is dan zogenaamd niet populistisch, maar de SP wel. Wat is dan populisme? Dat men een beroep doet op het volk? De VVD doet ook een beroep op 'de normale man'. De niet al te intelligente Nederlander, in de Vinex-wijk, die van de VVD geleerd heeft dat je alle basisvoorzieningen moet 'privatiseren' Baudet is dan 'een populist' maar hij formuleert zich veel genuanceerder dan bijvoorbeeld zo'n Hugo de Jonge en zijn analyses zijn meestal ook diepgravender (even los van of je het ermee eens bent) Dus de term 'populist' is voornamelijk een scheldwoord. Als je op wat voor manier dan ook tegen de haren van de D66 ambtenaar instrijkt ben je 'de populist' die 'desinformatie' verspreid.
Middenman
Middenman
31 mei 2024 - 7:08
Prachtig artikel en helemaal waar.
Zandb
Zandb
31 mei 2024 - 6:48
Raker zinnen aaneengeregen tot een opvatting die tot een zelfreflectie oproept, die je bij 'anderen' zo mist.
Lange3
Lange3
31 mei 2024 - 6:02
En toch weiger ik te geloven dat het Nederland van de jaren negentig niet meer terug kan komen. En vergeet niet allemaal gesloopt door een populist die vond dat het een paarse puinhoop was. We hadden het nooit zo goed, eindelijk de jeugdwerkeloosheid weg gewerkt en nog redelijk betaalbare huizen. Het Camp Davids akkoord leek op weg naar een oplossing voor Palastina en Israel. Tijd kan verkeren.
Gajes
Gajes
30 mei 2024 - 18:20
Ik zou het zelf anders willen zeggen. Nederland is een ontevreden, volgevreten land geworden waar mensen leven in de roes van een suikercoma en verveeld en overprikkelt als ze zijn, wachten op een vierendeling van een asielzoeker. Die vierdeling wordt dan gedaan door 4 tractoren en live uitgezonden op rtl4 want PVV doet niet aan NPO. De meeste hebben ook geen oorlog meegemaakt dus een Palestijn of 10.00 boeit ze niet, dat deze groep op de vlucht is maakt ook niet uit, als Israël maar wint. Alles wat buiten hun boerenkool met worst belevenis valt is elitair of zuur links. Geschiedenis doen ze ook niet aan dus de herhaling daarvan die ze zelf in gang hebben gezet, gaat totaal langs hen heen want het wordt niet als zodanig herkent. Getekend, Zuur Links
2 Reacties
IkBenPetra
IkBenPetra30 mei 2024 - 18:53
Medegetekend! Stukkie Tuig
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen30 mei 2024 - 21:42
Ook medegetekend en verder: zie de mededeling in kampeergidsen "deze camping is geliefd bij Nederlanders" beter niet als aanbeveling, maar als waarschuwing.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
30 mei 2024 - 18:12
Nee dat sprookje was redelijk waar . Dat Nederland hebben Balkenende en Rutte om zeep gebracht. Nu zijn we nog erger dan de buren notabene. Van trots op Nederland naar schaamte.
Armagueddon
Armagueddon
30 mei 2024 - 17:31
Bijzonder zijn we niet inderdaad. Wel betweterig, gierig, te direct en niet heel vriendelijk. Gaaf landje.
3 Reacties
Dehnus
Dehnus31 mei 2024 - 7:35
Ja. En dat valt mij altijd op als ik uit de Eurostar stap. Zo onbeschoft als de Nederlander is, ook tegen mensen met een beperking of mensen die geen Nederland spreken en de weg vragen.
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen31 mei 2024 - 8:24
Op met een mud aardappelen in de kofferbak naar Spanje. En nu maar hopen dat ze daar Joppiesaus hebben, want die zijn we vergeten.
Anna R. Chist
Anna R. Chist31 mei 2024 - 11:32
@Denhus Dat valt me op als ik in Amsterdam ben. Er is, in tegenstelling tot de populaire opvatting, heel veel Nederland. En de taal niet spreken, daar zijn de Fransen een stuk onbeschofter in.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor