Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijn de slachthuizen in handen van psychopaten?

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
14267680424_900bcc7e54_o

© cc-foto: Matthijs

We zagen dieren in ernstige shock, we zagen hoe ze klem kwamen te zitten tussen schuifdeuren en we hoorden hun noodkreten.
Vorige week werd ons land opgeschud door weerzinwekkende beelden uit slachterij Gosschalk in Epe. Op de beelden zagen we hoe de dieren in het slachthuis bruut werden mishandeld. De varkens en koeien werden hard geslagen, ze werden geschopt en ze kregen elektrische schokken toegediend. We zagen dieren in ernstige shock, we zagen hoe ze klem kwamen te zitten tussen schuifdeuren en we hoorden hun noodkreten. Het ging door merg en been, niet alleen bij de varkens.
Voor ieder weldenkend mens was op slag duidelijk dat dit moet stoppen. Geen wonder dat de Tweede Kamer direct verzocht het slachthuis te sluiten. En zo geschiedde. Maar is dit nu de werkelijke oplossing voor het probleem?
Nee, natuurlijk niet. We weten allemaal dat wat in Gosschalk gebeurde geen incident was. Twee jaar geleden wijdde Zondag met Lubach nog een spraakmakende aflevering aan de misstanden in een ander slachthuis, van het bedrijf Vion in Boxtel. Ook daar zagen we hoe varkens werden mishandeld om ze zo snel mogelijk te doden. Ik noemde het destijds misdadig.
Dat het zo misgaat is niet zo gek. Want de beesten moeten letterlijk in een moordend tempo worden gedood. Alleen al in Nederland worden per dag meer dan 1,7 miljoen dieren gedood. Iedereen snapt dat je dan te maken krijgt met massale mechanische processen waarbij een levend wezen is gereduceerd tot een product. En een product wordt anders behandeld dan een levend wezen: het gaat dan immers primair om de prijs.
Maar zelfs voor zo’n product gelden regels, zou je kunnen denken. We hebben toch de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die die regels handhaaft? Hun toezicht faalt echter structureel. Dat heeft meerdere redenen. Er is flink bezuinigd op de NVWA waardoor er een tekort aan personeel is. Een ander probleem is dat de overgebleven inspecteurs worden dwarsgezeten waardoor ze hun werk niet goed kunnen doen. Waarbij ook nog komt dat de slachthuizen alles op alles zetten om de inspecteurs te misleiden en intimideren. Doordat de slachthuizen ervoor zorgen dat de inspecteurs hun werk niet goed kunnen doen kan een betere NVWA volgens mij niet de oplossing bieden. Het mag op eerste gezicht logisch zijn om te denken dat de oplossing gevonden kan worden bij het verbeteren van de NVWA, maar er is meer nodig om de misstanden op te lossen.
We moeten onder ogen komen dat er iets mis is met het systeem van slachthuizen. Het zijn namelijk de slachthuizen die het de inspecteurs zo lastig maken. Daar wordt op ongekende schaal en in ongekend tempo dieren gedood, waardoor de misstanden niet uit kunnen blijven. Vervolgens moeten ze hierdoor met alle macht proberen de ontstane misstanden te verbergen.
Het lijkt zo logisch om het probleem van de slachthuizen bij henzelf te zoeken. Maar ook dat is te kortzichtig.
Bij de talkshow De Week van Gelderland zochten ze de oorzaak bij het slachthuis zelf. De presentatoren vroegen zich af wat er mis was met het personeel van de slachthuizen. Zijn de medewerkers die tot mishandeling in staat zijn om de dieren zo snel mogelijk te vermoorden niet verschrikkelijke psychopaten? Dat is geen gekke gedachte: eerder schreef ik dit artikel over het opstapelend bewijs voor wat wetenschappers de cruelty link noemen. Dit is het idee dat wie niet om dieren geeft verder psychisch niet in orde is. Nu lijken we richting de werkelijke oplossing te komen: we moeten die psychopaten stoppen. Sluit het slachthuis! Toch?
Dit miskent volgens mij een belangrijke oorzaak voor de dierenmishandeling van de psychopaten: de consument. Tijdens de talkshow van Omroep Gelderland moesten de presentatoren de ongemakkelijke conclusie ook vaststellen: degene die willens en wetens het systeem steunt waarin structureel dieren worden mishandeld is natuurlijk ook een soort psychopaat. Bijdragen aan mishandeling vinden we immers allemaal van de zotte. Alleen als we deze psychopaat stoppen zal het probleem werkelijk stoppen. Zolang de vraag groot blijft, zal er immers altijd wel een ander slachthuis zijn dat in moordend tempo wil voldoen aan die wens.
Maar hoe gaan we die psychopathische consument stoppen? Ze zijn met zoveel en soms gaat de geestesziekte wel erg ver. Zie bijvoorbeeld de beelden van AD. Te zien valt dat vele Epenaren zelfs na de onthullingen van mishandeling nog in de rij staan voor een laatste stukje vlees van slachterij Gosschalk. Als de journalist vraagt naar de misstanden zijn de kopers van een stukje mishandeld dier te laf om te reageren. Ze gaan ‘gewoon’ door met hun boodschappen. Hun steun aan verschrikkelijke misstanden valt volgens mij allang niet meer goed te praten met het argument dat het een vastgeroeste gewoonte of traditie is om vlees te eten. De gruwelijke effecten zijn bekend en de alternatieven beschikbaar.
Inmiddels moeten we dus beter weten. Ik schrijf ‘we’, omdat het probleem breder is dan Epe. De onverschillige Epenaar staat symbool voor de gemiddelde Nederlander die denkt een dierenvriend te zijn en ondertussen wegkijkt als het gaat om het stuk vlees op het bord.
Tegen zulke ernstige psychopathologie lijkt een paardenmiddel nodig. We zijn nog lang niet bij een echte oplossing. We moeten het probleem blijven aankaarten zolang er gekken zijn die het ondersteunen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen
8 jul. 2021 - 7:12
Waar komt toch de misvatting vandaan dat mensen dierenvrienden zijn?
Jan Jansen2
Jan Jansen2
7 jul. 2021 - 10:02
De wereld is in handen van psychopaten. Er worden uitkeringsgerechtigden gedwongen om in slachthuizen te werken want werk is werk. Sommige arbeidsconsulenten scheppen er zelfs genoegen in om juist mensen waarvan zij weten dat die tegen het eten van vlees zijn aan het werk te dwingen in zo'n vleesfabriek. Walgelijk landje.
2 Reacties
Zandb
Zandb7 jul. 2021 - 14:00
Jan U beweert iets wat ik in ieder geval niet kan controleren of dat klopt. U levert ook geen enkel bewijs of dat wat u beweert, wel klopt. Ik ben zo vrij om uw bewering dus maar voor hinderlijke kennisgeving aan te nemen. Dat dit een walgelijk landje is, dat is voor u een vaststaand feit. Iemand die zichzelf een beetje serieus neemt en geen trol is, zou zijn conclusies trekken; concreet wat aan doen, emigreren of weet ik wat..... Maar dit framen van Nederland als walgelijk land, dat beoordeel ik als getrol van het zuiverste water.
Jan Jansen2
Jan Jansen27 jul. 2021 - 14:35
@Zandb Volgens Zandb word er dus niemand in Nederland gedwongen om werk te doen dat hij of zij niet wil? En dan mij voor trol uitmaken, u bent echt onderdeel van het probleem waar dit land aan kapot gaat. Wegkijken is er een term voor, apologeet ook, hou toch op.
Norsemen
Norsemen
7 jul. 2021 - 9:52
We zouden niet te hard moeten oordelen over deze mensen. Als je jarenlang in een slachterij werkt waar je tig beesten per uur moet doden vind ik het niet raar dat je geen enkele emotie/gevoel meer hebt voor die beesten. Het oordeel zou moeten gaan over dat wat deze industrie in stand houdt.
1 Reactie
herman46
herman4612 jul. 2021 - 17:33
Ik wens op geen enkele wijze ook maar het geringste begrip op te brengen voor lieden die andere levende wezens - mens of ander dier - nodeloos kwellen en/of doden. Diezelfde houding neem ik aan t.o.v. kampbeulen in Nazi-Duitsland. De Holocaust is nog niet voorbij.Hij woedt voort o.a. in de slachthuizen en de megastallen in ongekende aantallen.
bv-user-46874
bv-user-46874
7 jul. 2021 - 8:52
Opmerkelijk hoe hier ook weer de consument genoemd wordt. Ja die consumeert. Is dat niet ook een vorm van cynisme? omdat men ook snapt dat hogere prijzen niet automatisch ook betekend beter dierenwelzijn in het slachthuis. De Nederlandse markt is voor de vleessector een kleine markt, die zal de prijs niet bepalen. Laat staan het productieproces. Opmerkelijk is ook dat als je een Apple koopt, men wel bereidt is veel er voor te betalen. Komt dat wellicht omdat Apple de prijs bepaald? Is het niet gewoon taak aan de politiek om de regels op te stellen, zodat vervolgens de vleesindustrie volgens die regels werkt? en dat de prijs voor het vlees wat er dan uitkomt gewoon een eerlijke prijs is? (Kom niet aan met in het buitenland doet men het nog slechter. Het is aan de Nederlandse politiek regels te stellen, en als het buitenland niet ook goed volgens onze normen produceert, dan zijn ze niet welkom op onze markt. En kom daar niet aan met, dat kan niet volgens internationale verdragen, want dat is dan aan de politiek om die te veranderen. Stop met de excuses, regel het gewoon).
3 Reacties
GHS
GHS7 jul. 2021 - 11:51
Ingikke: Kom niet aan met in het buitenland....... Neen, maar Nederland voert wel, volgens een Europees verdrag met Canada, goedkoop vlees in. En wat in Canada gebeurt, dat weten wij niet. En kijk eens naar de TV ujitzending Binnenste Buiten ( heb ik al meer keren vermeld). Daar worden veehouders getoond, die keurig met hun vee omgaan en een goede boterham kunnen verdienen. Maar wat er dan vervolgens in de slachthuizen gebeurd, daar hebben ze geen vat op.
Norsemen
Norsemen7 jul. 2021 - 12:09
@GHS Dan zouden die boeren zich af kunnen vragen of ze wel keurig met hun vee omgaan. Zij leveren die beesten immers af bij die slachthuizen. Als ze weten hoe het er daar aan toe gaat maar ze blijven zaken met ze doen, zijn ze mede verantwoordelijk.
Karingin
Karingin7 jul. 2021 - 12:43
Ja precies, zo lui om de consument verantwoordelijk te houden. Alsof die altijd een keus heeft. Het is ook onnozel, want die consument kun je niet massaal van gedrag laten veranderen. Bedrijven wel
JasDon
JasDon
7 jul. 2021 - 8:47
Waren mensen vroeger psychopaten toen ze dieren of zelfs andere mensen ritueel offerden en slachtten? Natuurlijk niet. Als je in een slachthuis werkt zie je die beesten langzaam maar zeker meer als product dan dier met gevoelens. En vanuit de biologie van een jager/verzamelaar is dat misschien ook niet zo vreemd. Welkom in de echte wereld zou ik zeggen, het is blijkbaar een schok voor veel mensen als ze weer een keer de realiteit achter vleesproductie meemaken.
Sam V
Sam V
7 jul. 2021 - 8:41
De schuld bij de consument neerleggen is terecht als de consument een verifieerbaar alternatief heeft. Ik koop 3 sterren biologisch vlees voor zover dat aanwezig is, maar dat wil dan nog niet zeggen dat de slacht “diervriendelijk” (u begrijpt wat ik bedoel) was. Voor zover ik weet is de slacht geen onderdeel van het Beter Leven keurmerk. Misschien kan de Dierenbescherming ook het onderdeel “Beter Dood” toevoegen.
Libertain
Libertain
7 jul. 2021 - 8:00
("Zijn de slachthuizen in handen van psychopaten?") Of zijn dat degene die het product van dito slachthuizen benutten?
1 Reactie
herman46
herman4612 jul. 2021 - 17:34
Beide!
Berend22
Berend22
7 jul. 2021 - 7:30
De manier waarop de dieren in die slachthuizen worden behandelt is de manier waarop wij mensen ze al eeuwen lang behandelen. De laatste jaren zijn de normen echter veranderd en logischer wijze veranderen die normen in de slachthuizen wat langzamer dan in de rest van de maatschappij. Dus niet zo verontwaardig over doen meer wel zorgen dat de normen worden bijgesteld.
2 Reacties
Karingin
Karingin7 jul. 2021 - 12:46
Beetje domme opmerking, zonder verontwaardiging verandert er zeker nix
Norsemen
Norsemen7 jul. 2021 - 13:53
"De manier waarop de dieren in die slachthuizen worden behandelt is de manier waarop wij mensen ze al eeuwen lang behandelen" Wat een enorme onzin.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor