Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zieke DWDD-cultuur al eerder aan de orde gesteld binnen omroep'

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3418 keer bekeken
  •  

Parlementair redacteur Peter Kee onthult dat er al eerder aan de bel is getrokken over het uitzonderlijke hoge ziekteverzuim bij DWDD. Kee, nu werkzaam voor Op1, maakte destijds deel uit van de redactie van Pauw & Witteman. Dat programma was in hetzelfde gebouw gevestigd als de redactie van DWDD. Volgens Kee was er sprake van een zeer competitieve sfeer die werd aangejaagd door de eindredacteur van DWDD. Soms kwamen er bij zijn programma ook mensen werken die gesneuveld waren bij DWDD. "En dat waren er op een gegeven moment wel veel. Dus toen is er in het eindredacteurenoverleg geïnformeerd naar wat daar toch aan de hand was." Dat leidde verder niet tot enige actie.

Ook Van Jole erkent dat duidelijk was dat er iets aan de hand was. "Als mensen vertelden dat ze daar wilden gaan werken, vroeg je of ze dat wel zeker wisten. Dat deed je niet als ze bijvoorbeeld Vroege Vogels of De Nieuws BV gingen. Maar dat beperkte zich tot het beeld van een hoge werkdruk. Pas door de onthullingen in de Volkskrant werd duidelijk dat het ook ging om sadistische vernederingen."

Kee vertelt dat de politiek nu veel vragen heeft, vooral over de kortlopende arbeidscontracten die de misstanden in de hand werken. Volgens Van Jole heeft de politiek boter op het hoofd omdat er door het kabinet Rutte I gruwelijk hard bezuinigd is op de publieke omroep terwijl de kijkcijfers omhoog moesten. "Mensen deden er niet meer toe, datzelfde zie je bij het toeslagenschandaal of het Groninger gas."

Daarna gaat het over de confrontatie in de Kamer tussen Sylvana Simons en minister van Justitie Yeşilgöz over het tekortschietende politieoptreden bij een protest van KOZP. Kee vindt dat Simons het "niet handig heeft aangepakt". Volgens hem had ze niet zo de confrontatie met de minister moeten zoeken maar moeten wijzen op bijvoorbeeld het rapport van Amnesty International. Van Jole neemt het op voor Simons. "Zij kaart het gebrek aan neutraliteit bij de politie aan. Daar heeft de politiek het altijd over als het om hoofddoeken en uniformen gaat maar bij de aanpak van extreemrechts speelt dit probleem al minstens 40 jaar."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.