Het Europees parlement heeft met een benodigde tweederde meerderheid voor maatregelen tegen Hongarije gestemd. Wat dit in de praktijk gaat betekenen is nog niet duidelijk, maar dat het hier gaat om een stap zonder precedent is duidelijk. Of het tot de zwaarst mogelijke middelen, sancties en het ontnemen van stemrecht komt, is onzeker. Voor die laatste optie is een unanieme meerderheid nodig. Omdat ook Polen onder vuur ligt vanwege het inperken van de onafhankelijke rechtspraak in dat land, hebben Warschau en Boedapest al laten weten elkaar te steunen om zo eventuele Europese acties tegen de landen te weerstaan.
In feite ging de stemming over een kritisch rapport over de staat van de Hongaarse rechtsstaat en democratie van Europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini. ‘Het is slecht gesteld met de rechtsstaat in Hongarije. Het is goed dat collega’s van allerlei politieke achtergronden dit ook inzien,’aldus Sargentini. Omdat het rapport is aangenomen, treedt een zogenaamd Artikel 7-proces in werking, waardoor acties tegen Hongarije mogelijk worden.
‘Europa is niet alleen een verhaal van markten en centen, maar van waarden en rechtsregels,’ zegt Europarlementatiër voor D66 Sophie in ’t Veld. ‘Het screenen en in alle openheid bediscussieëren van de rechtsstaat en de democratie in EU-lidstaten is een logisch gevolg van de Europese integratie, waarin Hongarije zich ingeschreven heeft. De nuchtere feiten spreken voor zich: we hebben een ernstig probleem in Hongarije. Dat heeft een overweldigende meerderheid binnen het Parlement nu dus erkend.’
Uiteraard was Victor Orban het niet eens met de gang van zaken. Hij beschuldigde de Europese Unie van machtsmisbruik:
EERDER
*Update onderaan de pagina
Woensdag stemt het Europees parlement over het instellen van sancties tegen Hongarije. De aanleiding voor die stap vormt het steeds autocratischer beleid dat president Victor Orban voert in dat land. Inmiddels is zo’n 90% van de pers onder zijn controle en viert corruptie hoogtij. Dit zegt Kati Piri, europarlementariër namens de PvdA. Zij legt uit waarom de sancties ter sprake komen:
De hoofdrolspeler zelf vertelde in een video op zijn Facebookpagina naar Brussel te gaan om Hongarije te verdedigen. Dit is tekenend voor de tweespalt, want de stemming vond plaats in Straatsburg. Tijdens het debat ging het er stevig aan toe. Zo beet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans Orban toe: ‘Mr. Orban, that´s the coward´s way out!’ als reactie op het feit dat Orban alle kritiek afwimpelde als een aanval op het Hongaarse volk.
Het debat was eerder geopend door GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini, die een rapport over de situatie in Hongarije had geschreven. Om sancties tegen Hongarije daadwerkelijk door te voeren, is er een tweederde meerderheid in het Europees Parlement nodig.
De Britse conservatieven in het Europees parlement geven vooraf al aan tegen sancties te stemmen. Ze vinden het instellen van sancties te ‘politiek,’ maar zeggen daarmee geen uitspraak te willen doen over de situatie in het land.
*Dinsdagavond liet Orbans fractiegenoot in het Europees parlement Manfred Weber weten Orbans gedrag ook zat te zijn en voor sancties te gaan stemmen: