Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zes miljard van EU-begroting spoorloos verdwenen

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
EuroRekenKamer300.jpg
'Europa maakt zichzelf onnodig kwetsbaar'
Al negentien jaar keurt de Europese Rekenkamer de begroting af. Kees Vendrink, lid van de Nederlandse Rekenkamer laat zich donderdag kritisch uit in het actualiteitenprogramma EenVandaag over de verantwoording van besteding Europees subsidiegeld.
Ik vind het veel geld. En ik vind het eerlijk gezegd ook onaanvaardbaar. De stelregel in de democratie is we betalen met z’n allen belasting om allerlei voorzieningen te betalen. Onderwijs, gezondheidzorg, infrastructuur, politie. Er gaat ook geld naar Europa om ook vanuit dat niveau voorzieningen te betalen. En volgens mij is er een ding wat we allemaal willen. Zekerheid dat publiek geld dat we met z’n allen via belastingen bij elkaar brengen dat dat geld goed besteed wordt. En goed wil zeggen; zoals het afgesproken is met het parlement.
Elk jaar storten de lidstaten in totaal 140 miljard euro in de schatkist van Brussel. De lidstaten moeten achteraf  via bonnetjes en contracten verantwoorden of het geld dat zij van de EU ontvangen goed is besteed. Nu blijkt dat in 2012 er voor zes miljard geen verantwoording kan worden afgelegd. Meer dan vier procent van de begroting is dus spoorloos verdwenen. De enige landen die wel laten zien waar ze Europees geld aan besteden zijn Nederland, Denemarken en Zweden. Een kwalijke zaak vindt Vendrik. Er moet volgens hem zo snel mogelijk een eind aan worden gemaakt:
Negentien jaar is natuurlijk een schandvlek op het Europees project. Liever vandaag dan morgen zouden wij daar een einde aan willen maken.
Je ziet dat Europa eigenlijk voor zichzelf de problemen veroorzaakt, want als je niet goed verantwoordt dan is er natuurlijk het idee: ‘daar is mee gefraudeerd. Dat is fout uitgegeven. Dat klopt niet’. Dat is lang niet altijd het geval. Maar Europa maakt zichzelf onnodig kwetsbaar.
Uit het onderzoek dat EenVandaag onder haar panel heeft gehouden blijkt dat dit niet goed is voor het vertrouwen van de Europese politiek. Meer dan 75 procent heeft geen vertrouwen in het Europees Parlement.
Nederlands lid van de Europese Rekenkamer, Alex Brennikmeijer, twijfelt over een oplossing op korte termijn, maar denkt wel dat het veel beter kan. Maar men moet zich er van bewust zijn dat dit ‘taaie processen’ zijn.
Een oplossing zou zijn dat landen inzichtelijk maken hoe ze het Europese geld hebben besteed en dat de ministers van financiën daar ook voor tekenen. Er worden door de lidstaten vaak projecten gecreëerd enkel om geld uit te geven, volgens Brenninkmeijer:
Als het geld verdeeld wordt in Europa, neemt elke regeringsleider zijn nationale envelop mee naar de vergadertafel. En deze envelop moet zo vol mogelijk met geld zitten als ze terugkomen. Maar, stel je eens voor, je bent minister van financiën en komt op 1 januari je land binnen met een envelop vol met geld voor landbouw, research, innovatie, noem maar op. Wat je dan ziet, is dat lidstaten dat geld als een gek gaan uitgeven. En dan is het maar de vraag of project seeks money of money seeks project. Dat gebeurt heel veel in Europa.
cc-foto: blu-news.org

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor