Een studie die aantoont dat een berucht bestrijdingsmiddel veel schadelijker is dan gedacht, wordt niet meegenomen bij de lopende herbeoordeling. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Het gaat om het middel thiacloprid. Uit recent veldonderzoek van de Universiteit Leiden bij watervlooien blijkt dat dit gif 2500 keer giftiger is dan tot nu toe werd aangenomen op basis van laboratoriumstudies.
Thiacloprid behoort tot de beruchte neonicotinoïden. Deze groep bestrijdingsmiddelen is zeer omstreden omdat het bijen doodt. Drie vergelijkbare middelen zijn inmiddels verboden, waaronder imidacloprid. Terwijl thiacloprid nog gewoon gebruikt mag worden.
Op dit moment vindt op Europees niveau die zogeheten herbeoordeling plaats. Maar de Leidse studie wordt niet meegenomen in de beoordeling door het EFSA, de Europese voedsel- en warenautoriteit. De reden daarvoor is dat de resultaten van de studie van professor Martina Vijver eind maart werden gepresenteerd en de termijn voor inspraak bij het EFSA diezelfde maand sloot. Er wordt daarom alleen gekeken naar studies die voor sluiting van die termijn bekend waren. De uiteindelijke beslissing over de Europese toelating is echter nog niet genomen en ook Nederland moet formeel nog een standpunt innemen. Lidstaten hebben de mogelijkheid om relevante studies alsnog in te brengen.
In het geval van de studie naar thiacloprid is dat dringend nodig, aldus professor Vijver. Het is volgens haar ‘vrijwel niet mogelijk om dit middel te gebruiken zonder ecologische schade aan te richten’.
Bekijk hieronder de reportage van ZEMBLA*:
* Voor het afspelen van video op deze pagina is het noodzakelijk de cookies van de NPO te accepteren