Banken en pensioenfondsen die op het randje van de afgrond balanceren, de Britse centrale bank die halsoverkop noodmaatregelen moet nemen en de verwachting dat de inflatie alleen maar verder zal oplopen: drie weken na haar aantreden heeft Liz Truss het Verenigd Koninkrijk al in een ongekende economische crisis gestort.
Conservatieve Lagerhuisleden dringen er bij de nieuwe premier op aan om haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng zo snel mogelijk te dumpen. Kwarteng kondigde afgelopen vrijdag een lastenverlichting aan voor de ultrarijken. De onzalige plannen hebben geleid tot een dramatische daling van het Britse pond ten opzichte van de dollar.
De hoofdeconoom bij UBS Global Wealth Management vergeleek de Britse regering zelfs met een sekte die gelooft dat het einde der tijden nabij is. Om een bloedbad op de financiële markten te voorkomen is de Britse centrale bank woensdag begonnen met het opkopen van staatsleningen: een maatregel die de belastingbetalers uiteindelijk miljarden zal gaan kosten.
Labour-leider Keir Starmer heeft Truss opgeroepen om af te zien van het plan om de belastingen voor de allerrijksten te verlagen. Hij noemde het economisch beleid gevaarlijk. “Ze gokken met ons geld.”
Ook verscheidene Conservatieve parlementariërs erkennen dat de regering van Truss verantwoordelijk is voor de chaos. Alleen door de plannen in te trekken, kan de rust worden hersteld, denken zij. “Deze klungelige waanzin kan niet doorgaan”, twittert het Conservatieve Lagerhuislid Simon Hoare.
Een andere anonieme Conservatieve parlementariër gaat nog verder tegenover The Guardian: “Dit is als de financiële crisis van 2008, maar nog erger. We zetten de huizen van mensen op het spel. De bevolking zal dit niet vergeten en ons niet vergeven.”