De klimaatcrisis vormt een grote bedreiging voor de oceanen. Wetenschappers spreken van een drievoudige dreiging: niet alleen warmt het water extreem op, er is ook sprake van dalende zuurstofniveaus en verzuring. Die ontwikkelingen hebben vergaande gevolgen voor het zeeleven, bericht The Guardian.
Met name de wateren in de tropen en het noordelijk deel van de Stille Oceaan worden hard getroffen, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in AGU Advances. Wetenschapper Joel Wong wijst erop dat plotselinge, extreme soortensterfte daardoor nu al plaatsvindt. “Dat leidt tot de ontwrichting van ecosystemen en de visserij in de hele wereld.”
Klimaatwetenschappers trekken al langer aan de bel over de gevaarlijke opwarming van oceanen. Wetenschappers zijn al zeker een jaar verbijsterd over de hoge temperaturen die funest kunnen zijn voor vissen. De dieren stikken omdat ze door het warme water te weinig zuurstof binnenkrijgen. De oceanen warmen nu twee keer zo snel op als twintig jaar geleden, schrijft MO.be.
Ook de zeespiegelstijging versnelt, meldt het platform. “De afgelopen dertig jaar is de zeespiegel met 9 centimeter gestegen. Het wateroppervlak stijgt nu dubbel zo snel als drie decennia geleden. Beide fenomenen zijn met elkaar verbonden. De oceaan neemt immers 90 procent van de overtollige warmte uit de atmosfeer op. Dat leidt tot thermische expansie - uitzetting van het zeewater - wat verantwoordelijk is voor 40 procent van de zeespiegelstijging.”