Het is jammer dat de Nederlandse bevolking niet meer op Israëlische wijze van haar onvrede blijk geeft.
De minister-president, de vice-premiers en hun consiglieri lieten de vertegenwoordigers van de media vier uur voor een gesloten deur wachten. Daarna kwam Mark Rutte naar buiten met de mededeling dat ze voortaan met zijn allen beter hun best gaan doen. Meer had hij niet te melden.
Dit optreden viel ongeveer samen met twee nieuwsfeiten: ondanks de verschrikkelijke woningnood stort de nieuwbouw in elkaar vanwege veranderingen in de markt. Het is niet meer rendabel om projecten te realiseren omdat je nooit meer uit de kosten komt. En het aantal mensen dat door de overheidsmaatregelen diep onder de armoedegrens wordt gehouden omdat ze wegens regelgeving geen toeslagen krijgen waar ze recht op hebben en/of met terugbetalingen worden geconfronteerd, dat aantal mensen blijkt dubbel zo groot dan men verleden week nog dacht. Sinds 2016 is hier van overheidswege veel over geluld maar er is niets gedáán.
Dakloze mensen slapen in hun auto omdat de gemeente vindt dat ze zelfredzaam zijn. Waren ze maar aan de drank of aan de drugs, dan kwamen ze in aanmerking voor een helpende hand. Nu kunnen ze de pestpokken krijgen. Net als de mensen die niet onwillekeurig onder het bestaansminimum worden gehouden wat eigenlijk nog erger is dan wanneer het bewust beleid was.
Het wordt vervelend als we het rijtje crises opsommen waar we al lang weet van hebben, crises die onder het management van Mark Rutte zijn geschapen.
Ze hebben vier uur met elkaar gepraat. Ze gaan beter hun best doen.
Een werkgroep heeft voorgerekend dat je met elf miljard euro op grote schaal aan verduurzaming van bestaande woningen kunt doen als je begint met de minst geïsoleerde en kiest voor een intensieve wijkgerichte aanpak. Voor dat bedrag kun je er 1,1 miljoen isoleren en van het gas af halen. Ter vergelijking: één jaar de energierekening bijpassen en de grote producenten vetmesten kost óók elf miljard.
Het plan was nog niet bekend gemaakt, of minister Hugo de Jonge had het al weggewuifd. De regering deed al zoveel… Dus niet eens zeggen: "Interessant, we zullen dit bestuderen", nee, de hele zaak onmiddellijk de spam in.
Het beleid verbeteren……
Het is jammer dat de Nederlandse bevolking niet meer op de Israëlische wijze van haar onvrede blijk geeft. Het zou tijd worden.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de banken weer.