Informateur Zalm wil medisch-ethische kwesties niet vooruitschuiven
• 28-06-2017
• leestijd 2 minuten
© 2017-06-28 19:34:26 DEN HAAG - Informateur Gerrit Zalm tijdens een persconferentie in de Oude Zaal van de Tweede kamer. Zalm is aangewezen om de onderhandelingen voor een nieuw kabinet te lei
Tijdens de eerste persconferentie van Gerrit Zalm heeft hij aangegeven dat een snelle kabinetsformatie niet zijn doel is. Hij heeft dan ook geen deadline vastgelegd wanneer de onderhandelingen klaar moeten zijn en zegt dat het ‘heel goed zou kunnen’ dat het oude kabinet de nieuwe begroting zal indienen aankomende Prinsjesdag. Premier Rutte zei hier ook al rekening mee te houden.
Gerrit Zalm werd eerder op woensdag officieel als formateur aangesteld door de Tweede Kamer en had om 16.00 zijn eerste bespreking met formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Zalm lijkt, net als zijn voorganger Tjeenk Willink, vooral op zoek te zijn naar een regeerakkoord op hoofdlijnen. Steun van oppositiepartijen is in een dergelijk geval noodzakelijk voor het slagen van een kabinet. Zalm wil dan ook meer dan 76 zetels aan het kabinet binden. Hoe hij dat voor elkaar wilt kijken? ‘Dat gaat u zien als het af is’.
Zalm gaf aan dat hij de ‘medisch-ethische kwesties’, waar formatiepartijen ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar staan, niet vooruit wil schuiven. Ze staan voor volgende week op de agenda. Hier ligt nog een grote uitdaging voor de formateur in deze kabinetsformatie. Zowel D66- als CU-stemmers zeiden
in een peiling van EenVandaag liever te willen dat er een ‘politieke impasse’ komt, dan dat hun partij toegeeft op standpunten als abortus of euthanasie. 71% van de CU-stemmers zou nog liever een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen zien.
Deze week zal er op het Binnenhof onderhandeld worden over financieel-economische zaken, en zullen vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau, De Nederlandse Bank en het Sociaal en Cultureel Planbureau langskomen om de stand van zaken toe te lichten.
Zalm wil graag hard aan het werk met de partijen: ‘We gaan flink wat uren draaien.’