VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz verlaat de positie die haar voorganger Mark Rutte innam en ziet op voorhand geen beletsel in de vorming van een regering met Wilders en zijn PVV. Rutte sloot dat uit zo lang Wilders de beledigende uitspraken over Marokkaanse-Nederlanders, waar hij door de hoogste rechter voor is veroordeeld, niet terugnam.
Yesilgöz, nu nog demissionair minister van Justitie, heeft geen moeite met het strafblad van Wilders en zijn onwil om op het rechte pad terug te keren. Principiële bezwaren ziet ze niet. Ze wil eerst zien wat er in het partijprogramma van de PVV komt te staan, zei ze vrijdag. Ze stelt dat ze de strafbare uitlatingen van Wilders verwerpelijk vindt "maar ik wil nu vooruit kijken". Yesilgöz zou onder het partijprogramma van PVV overigens geen minister kunnen zijn omdat ze een dubbele nationaliteit bezit. Hij haalde eerder op zijn bekende discriminerende wijze naar haar uit.
Yesilgöz drong daarna aan op een gesprek met Wilders die daar eerst niks van wilde weten. Na afloop verklaarden beiden dat het een "goed en prettig gesprek" was geweest maar niemand mocht weten wat de twee besproken hadden.
Rutte zegt de lijn van de nieuwe partijleider te steunen. Hij wilde niet meer met Wilders samenwerken nadat die in 2012 als gedoogpartner zijn eerste kabinet liet vallen. De VVD schuift onder leiding van Yesilgöz zo meer op richting JA21 en PVV, wellicht in de veronderstelling dat daar kiezers te winnen zijn. Liberale concurrenten als D66 en Volt zullen dat met belangstelling aanzien.
De nieuwe lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal, verklaarde begin deze week tegenover Nieuwsuur dat hij samenwerking met extreemrechtse partijen als PVV en FVD niet ziet zitten, ook niet in een gedoogconstructie. Het CDA raakte in diepe crisis toen interim-leider Maxime Verhagen in 2010 ondanks krachtig intern protest een gedoogcoalitie met de PVV doordrukte.