Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede over opheffing studie Nederlands aan Vrije Universiteit

  •  
24-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Anoniem_-_Hebban_olla_vogala

© cc-foto: Biccie / Wikimedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Anoniem_-_Hebban_olla_vogala.jpg

Het mag de afgelopen jaren dan over vrijwel niets anders zijn gegaan dan de Nederlandse identiteit, erg verzot blijken Nederlanders daar zelf niet op. Zaterdag werd in De taalstraat, het wekelijkse NPO Radio 1 programma van Frits Spits, bekendgemaakt dat de Vrije Universiteit de studie Nederlands afschaft.
Er zijn simpelweg te weinig aanmeldingen, aldus woordvoerder Agterhof van de universiteit. De studie telde nog maar vijf eerstejaarsstudenten en zes tweedejaars. “Voor ons is deze bachelorstudie een verliesgevende operatie. Zonder groei is de rekensom helder en is stoppen de enige keuze.”
De NOS meldt dat de verdwijning verdrietig stemt:
"Hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde Koppenol begrijpt de economische motieven achter het besluit van zijn universiteit, maar noemt het verdwijnen buitengewoon spijtig. “We hebben het hier wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat we die blijven bestuderen met z’n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen.” Koppenol zag op de VU de laatste jaren meer talen verdwijnen uit het onderwijsprogramma. “We hebben hier het Fries, Italiaans, Frans, Duits en de Semitische talen al verloren.”"
Er blijven nog enkele plekken over voor het bestuderen van de eigen taal aan de Universiteit van Amsterdam, in Leiden, Utrecht, Nijmegen en Groningen. Maar ook die studies staan onder druk wegens gebrek aan belangstelling. Vorig jaar meldden zich in totaal slechts 200 studenten aan. dat baart ook zorgen omdat er nu al een tekort is aan docenten Nederlands.
Tweede Kamerleden zijn woedend over het besluit, schrijft het AD:
",,Het is een slechte ontwikkeling. Het gaat om onze eigen taal. Het is onbestaanbaar als we dan ook nog accepteren dat universiteiten besluiten de studie niet meer aan te bieden. Tot nu toe weigert de minister in te grijpen, maar dat moet veranderen,’’ zegt CDA-Kamerlid Harry van der Moolen. Van links tot rechts in de Kamer vinden partijen dat. Nu bepalen universiteiten zelf wat ze voor studies aanbieden. ,,Maar als er geen Nederlands meer wordt aangeboden, zijn we echt de weg kwijt,’’ vindt D66’er Paul van Meenen. ,,Bij MBO-opleidingen bepalen we ook vanuit Den Haag dat er overal voldoende aanbod van belangrijke opleidingen moet zijn. Waarom dan niet bij dit soort belangrijke universitaire studies?’’"
GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil kroop achter de webcam om een gloedvol pleidooi te houden. Hij bekritiseert de manier waarop universiteiten gefinancierd worden en waardoor onderwijs ‘een product’ wordt, “Dat we studenten als rendementen gaan zien, die zo hoog mogelijk gehouden moeten worden. Een MacUniversiteit.”
Alleen de VVD ziet het probleem niet: “Als er zo weinig studenten zijn, kun je als universiteit ook geen kwalitatief goede opleiding bieden.” aldus Kamerlid Judith Tielen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor