‘Het is triest te constateren dat we in een wereld leven waarin olie belangrijker is dan mensenrechten'
De Verenigde Naties hebben zich flink wat kritiek op de hals gehaald door Saudi-Arabië voorzitter te maken van een forum in de Mensenrechtenraad. Het land is mogelijk recordhouder schendingen als het gaat om rechten van vrouwen, minderheden en dissidenten.
Onder de critici is ook de vrouw van Raif Badawi, de blogger die het aandurfde over vrijheid van meningsuiting te schrijven en nu tot duizend zweepslagen is veroordeeld. Zij noemt de verkiezing ‘schandalig’ en betekent dit dat olie blikbaar voor mensenrechten komt.
Volgens UN Watch, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie, Faisal bin Hassan Trad, de Saudische ambassadeur bij de VN in Geneve, aangesteld als hoofd van een panel met ‘onafhankelijke experts’ in de Mensenrechtenraad. Als hoofd van dit panel mag Trad eigenhandig adviseurs aanwijzen die zich gaan bezighouden met mensenrechten in landen waar de VN een mandaat heeft. Die adviseurs worden volgens UN Watch door de Raad beschouwd als ‘de kroonjuwelen’.
De aanstelling zou al in juni hebben plaatsgevonden, meldt The Independent , maar nooit eerder naar buiten zijn gebracht. UN Watch noemt de aanstelling een troostprijs voor de Saudi’s nadat het land zich eerder kandidaat stelde als waarnemend lid van de Raad van Europa, maar zich vrijwillig terugtrok nadat het de nodige kritiek te verduren kreeg wegens de eigen mensenrechtenschendingen.
Die eerdere kandidaatstelling volgde kort nadat de regering een vacature plaatste voor acht nieuwe beulen voor wat Amnesty ‘een macabere piek’ in executies noemde.
Raif Badawi’s vrouw, Ensaf Haider, schrijft op Facebook dat door ambassadeur Trad voor deze functie aan te stellen, er groen licht is gegeven om verder te gaan met het afranselen van Badawi.
De Mensenrechtenraad, verantwoordelijk voor het bevorderen van mensenrechten over de gehele wereld, is vaker middelpunt van kritiek wegens het verstrekken van lidmaatschappen aan landen met een dubieuze reputatie qua mensenrechten. Behalve Saudi-Arabië hebben ook landen als China, Qatar, Rusland en Venezuela zitting in de Raad.
‘Maar de meest waardeloze reputatie is wel die van Saudi-Arabië,’ zegt Hillel Neuer, directeur van UN Watch. ‘Er is geen enkel respect voor religieuze vrijheid, voor vrouwenrechten en het land weigert de onschuldige blogger Raif Badawi vrij te laten.’
Ook zegt hij: ‘Het is triest te constateren dat we in een wereld leven waarin olie belangrijker is dan mensenrechten. Het is erg genoeg dat Saudi-Arabië lid is van de Raad, maar om hen nu deze functie te geven is zout strooien in de wonden van iedereen die wegkwijnt in hun gevangenissen.’
The Independent heeft de Verenigde Naties om opheldering gevraagd, daar is echter niet op gereageerd.