In de cultuursector is met verbijstering gereageerd op de uitgelekte voorstellen van het Outbreak Management Team. Het OMT vindt dat theaters en bioscopen twee weken dicht moeten. Ook evenementen moeten worden afgelast, als het aan de adviseurs van het kabinet ligt.
De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters reageert met “verbazing en onbegrip”.
"Gedurende de gehele coronacrisis zijn er géén herleidbare besmettingen naar de bioscopen vastgesteld. Dit is te danken aan de continu goede naleving van regels binnen de bioscopen – waar veel extra personeel en budget voor is ingezet – en goede ventilatie. Daarnaast is bioscoopbezoek bij uitstek een veilig uitje, omdat men stil naast elkaar een film zit te kijken, waarbij er niet wordt gejuicht of bewogen."
Ook de branchevereniging van poppodia en -festivals VNPF heeft geen goed woord over voor het advies. “Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen.” Voor de horeca heeft het OMT kortere openingstijden in gedachten, er is nog geen sprake van het beperken van het aantal bezoekers thuis of een nieuwe avondklok.
Muzikant Tim Knol snapt niet waarom de theaters dicht moeten. “Als er ergens goed gecontroleerd wordt is het daar wel. En het kan zelfs -als het moet- op anderhalve meter”, schrijft hij op Twitter. Zijn teleurstelling wordt gedeeld door andere artiesten, zoals Arjen Lubach en Sanne Wallis de Vries.
De OMT-voorstellen zijn een hard gelag voor al die mensen uit de culturele sector die na maanden thuiszitten eindelijk weer aan de slag konden. “Fuck my life”, schrijft Claudia de Breij, die de komende weken zou optreden in Carré.
Het kabinet Rutte III toont tijdens de pandemie maar weinig begrip voor de cultuursector. In mei verklaarde Hugo de Jonge op een coronapersconferentie dat Nederland best “een dag zonder theaters en musea kan”. Ook zei hij dat je prima een dvd kunt opzetten als de theaters gesloten zijn.