Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Witte boorden verdienen goud geld aan wiethandel

  •  
28-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
ANP-19401290

© 2012-06-12 00:00:00 ILLUSTRATIE - Een zakenman steekt contant geld in zijn pak. ANP XTRA ROOS KOOLE

Voor de bühne willen ze niets te maken hebben met coffeeshops, maar banken, bedrijven, topondernemers en (semi)publieke instellingen hebben achter de schermen grote financiële belangen bij wiethandel. Dit blijkt uit een groot onderzoek van onderzoeksjournalistiek platform Investico , in samenwerking met Het Financieele Dagblad.
Waar sommige medewerkers van coffeeshops zelfs privé geen hypotheek kunnen krijgen, blijken de vier grootste banken van Nederland gezamenlijk 171 coffeeshops in onderpand te hebben voor hypotheken. Hypotheken die dus worden afgelost met de inkomsten uit de verkoop van hasj en wiet.
De Rabobank heeft 82 coffeeshops in bezit als onderpand voor een hypotheek, de ING Bank 44, ABN Amro heeft er 31 en de Volksbank 14. Pensioenfonds ABP en verzekeraar Achmea, maar zelfs ook de Belastingdienst en de Staat der Nederlanden hebben bezitten coffeeshops als onderpand.
Het onderzoek toont de bizarre spagaat van het Nederlandse gedoogbeleid aan. Enerzijds blijft de grootschalige productie van hasj en wiet illegaal, maar anderzijds is de verkoop van die illegaal geteelde wiet geen enkel probleem. Maar coffeeshops worden zo wel gedwongen om zaken te blijven doen met criminelen.
De afgelopen jaren is er een repressief beleid gevoerd op coffeeshops in Nederland, waarbij een groot aantal verkopers gedwongen moesten sluiten of werden gesaneerd. Zo’n twintig jaar geleden werd het aantal coffeeshops in Nederland geschat op 1.460. Nu is nog maar een derde daarvan geopend.
De vraag naar softdrugs veranderd echter niet. De hoeveelheid softdrugs die worden verkocht is vrijwel altijd constant. Nu zijn er echter minder plekken die aan die vraag kunnen voldoen, waardoor de omzet van de overgebleven coffeeshops is geëxplodeerd en ze ook steeds minder goed aan de gedoogregels kunnen voldoen. Ze hebben immers een grotere voorraad nodig.
Eigenaren van coffeeshops hebben dus vooral hinder van wetgeving, en wietwinkelaars vinden moeilijk een nieuwe bank die zaken met ze willen doen. Maar terwijl banken ze enerzijds als klanten probeerden te mijden, namen de bankiers wel op grote schaal coffeeshops aan als onderpand voor hypotheken.
Bart Vollenberg van brancheorganisatie Cannabis Connect: ‘Dit tekent de hypocrisie in Nederland. Quote-500-mensen wachten op legalisering om een graantje mee te kunnen pikken.’
 

Meer over:

wiet, binnenland, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor