Denk nooit: “Het raakt mij niet. Het zal wel meevallen”.
Geert Wilders bedreigt rechtstreeks de meeste passagiers in tramlijn 24 van de Rotterdamse Elektrische Tram. Deze verbindt Vlaardingen Holy met de Esch, een wijk nog voorbij Kralingen aan de oostkant van Rotterdam. Daarbij doorkruist hij een groot deel van de Rijnmond.
Dat werd woensdag duidelijk tijdens het debat over de regeringsverklaring. Wilders werd stevig aan de tand gevoeld over het begrip omvolking. Hij ontkende ten stelligste dat hij en zijn partijgangers liefhebbers waren van deze theorie. Ook was hij net zo min als zijn fractie, zijn ministers en zijn kiezers racist. Wel maakt hij zich zorgen over het feit dat in de drie grote steden Den Haag, Amsterdam en Rotterdam het merendeel van de bevolking – in zijn woorden – een allochtone achtergrond heeft. Daarom durven mensen niet meer met de metro. Ook kunnen hun dochters niet veilig op straat. Op verschillende punten in het debat bracht Wilders allochtonen in verband met onveiligheid, woningnood, ja zelfs met het tekort aan zorgpersoneel. Hij hield dit met kracht staande, ook toen hem rechtstreeks gevraagd werd of burgers als de Kamerleden Don Ceder (CU) en Gidi Markuszower om de geboorte grond van hun ouders dan deel waren van het probleem.
Wilders vond dat allemaal normaal en helemaal niet racistisch. Verschillende malen sprak hij in dit verband van “De Nederlanders weer op één”. Uit de context bleek dat hij daarmee niet de door hem als probleem benoemde allochtonen bedoelde.
Vier maal per week zeker reis ik een behoorlijk stuk met tramlijn 24. De passagiers, de bestuurder en de wagenbegeleider vormen bij elkaar een uiterst divers gezelschap. Zij weerspiegelen de bevolkingssamenstelling van de Rijnmond waar al lang geen etnische meerderheden meer bestaan. De blanke Rotterdammers vormen geen meerderheid meer. Etnische meerderheden bestaan niet in de Rijnmond, die geen enkele dominante bevolkingsgroep meer kent, net zo min als Den Haag en Amsterdam. Je hoeft inderdaad de tram maar te nemen om dit te zien. Laten we het maar kortzichtig noemen als je denkt dat het Nederlandse volk verdeeld is in blanken en allochtonen. Laten we in hemelsnaam niet het r-woord gebruiken. Dat geldt in het bijzonder voor de jongere generaties.
Wel bestaat het passagiersbestand voor het grootste deel uit mensen die in het Nederlands communiceren en appen. Ook dat geldt in het bijzonder voor de jongere generaties. Toch worden zij door Wilders om hun afkomst tot een probleem gemaakt. Ze horen volgens hem niet bij de Nederlanders die weer op één moeten staan.
Een andere conclusie valt uit het Kamerdebat niet te trekken.
Geert Wilders voert verreweg de grootste fractie in de Tweede Kamer aan. Door hem gestuurde ministers domineren het kabinet Schoof. Hij heeft twee en een half miljoen kiezers achter zich en nog veel meer als we recente peilingen moeten geloven.
Daarom hebben de meeste passagiers in tramlijn 24 reden om zich bedreigd te voelen. Hun plek in dit land wordt letterlijk ter discussie gesteld. De geschiedenis leert: denk niet “het zal mij niet raken, het zal wel meevallen”. Zulke dingen vallen niet mee.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal nit uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Omtzigt en andere kiesstelsels.