Update 12.50 uur: Het kabinet gaat de memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting – waar Rutte eerder ‘bij zijn beste weten’ niet bekend mee zei te zijn – toch openbaar maken, nadat een eerder verzoek daartoe werd afgewezen. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt:
Het is goed om een eenmalige uitzondering te maken op de vertrouwelijkheid van de stukken. Eenmalig, want als we dat bij andere stukken doen dan wordt formeren in Nederland onmogelijk. We vragen ook bij de departementen nog of er stukken zijn ten behoeve van de formatie.
Wanneer de stukken precies openbaar worden gemaakt is nog niet bekend.
Eerder: Na de bonnetjesaffaire brengen ‘vergeten’ documenten nu opnieuw een VVD-minister in het nauw nu blijkt dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken tijdens de formatie wel degelijk hoogstpersoonlijk memo’s heeft ontvangen waarin de gevolgen van het politieke besluit om de dividendbelasting af te schaffen stonden beschreven. Vrijdag verklaarde Wiebes nog niet te weten om welke memo’s het ging en er niet over gesproken te hebben tijdens de onderhandelingen. Een opvallend statement aangezien de VVD’er in de deelsessie van de formatie zat waar over belastingen werd gesproken en in die rol mee-onderhandelde over belastingen.
Uit de officiële afwijzing van een informatieverzoek blijkt dat naast de onderhandelende partijen Wiebes zelf ook ontvanger was van de memo’s. Eind april en augustus kreeg hij – tijdens de formatie – in zijn toenmalige rol als staatssecretaris van Financiën een speciaal memo over de effecten van het afschaffen van de dividendbelasting voor multinationals, die zoals we nu weten neerkomen op het verlies van 1,4 miljard inkomsten voor de staat per jaar. Het voornemen om de 15 procent belasting die die bedrijven op winst uitkeren aan de aandeelhouders te schrappen, stond bij geen enkele partij in het verkiezingsprogramma.
Ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat ze de memo’s wel kenden, maar zouden de inhoud niet met hun partijleiders hebben hebben besproken. Wiebes blijft er echter bij dat hij de stukken niet heeft gezien.
De oppositie ruikt bloed en hekelt de tegenstrijdige verklaringen van de leiders van de formerende partijen, die stug volhouden dat ze geen herinnering zouden hebben aan documenten die tijdens de formatie besproken zouden zijn. De oppositie wil daarom deze week nog een debat over de kwestie.