Wordt het Thierry Baudet, Stichting Clintel, Marcel Crok of toch Shell?
De stemronde voor de Gouden Hockeystick , de prijs voor dé klimaatontkenner van 2019 is geopend! De Climate Crew van Sargasso heeft uit alle inzendingen – waarvoor dank – een shortlist samengesteld van vier personen en organisaties die het predicaat de meeste ‘eer’ aandoen. De shortlist bestaat uit (in alfabetische volgorde) Thierry Baudet, stichting Clintel, Marcel Crok en Shell.
Iedereen kan de komende twee weken op een van de vier genomineerden stemmen. We leggen hier kort uit waarom deze vier in aanmerking komen, meer lezen over de kandidaten en onze criteria voor de prijs kan hier.
Thierry Baudet, politicus Thierry Baudet, wat weet hij niet, hij is immers de “belangrijkste intellectueel van Nederland”, aldus Baudet zelf. Hij verkondigt dan ook met regelmaat intellectueel klinkende leugens over klimaatwetenschap op tv, bijvoorbeeld bij Goedemorgen Nederland en bij Pauw, waar hij in 2 minuten maar liefst 18 onwaarheden over het klimaat wist te verkondigen, zoals de uitspraak dat klimaatwetenschap een “duistere, hekserijachtige quasiwetenschap” is. Ook beschuldigde Baudet het KNMI van datamanipulatie, wat volgens hem zou betekenen dat het heden warmer lijkt dan het is. Het zal niet verbazen dat Baudet wil dat het klimaatbeleid stopt.
Stichting Clintel Stichting Climate Intelligence, kortweg Clintel, is begin 2019 opgericht door emeritus hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok en de “eerste klimaatsceptische instelling van enige betekenis in ons land”. Clintel lijkt vooral een hoop twijfel te willen zaaien. Belangrijkste wapenfeit: een brief aan de VN die door The Guardian een “climate science denying declaration” werd genoemd. Clintel verstuurde de brief samen met personen verbonden aan bekende buitenlandse klimaatontkennende denktanks. De brief bleek zin voor zin onzin, overdreven of gecherrypickt, concludeerden wetenschappers van Science Feedback : zij gaven er het oordeel ‘very low credibility’ aan. Dat is wetenschaps voor ‘totale onzin’.
Marcel Crok, wetenschapsjournalist Wordt er ergens klimaatontkend, dan is Marcel Crok vaak niet ver weg. Zoals gezegd is Crok mede-oprichter van de stichting Clintel en hij ondertekende de brief vol onwaarheden die Clintel naar de VN stuurde. Los hiervan zaaide Crok twijfel over klimaatwetenschap door het KNMI onterecht te beschuldigen van datamanipulatie over hittegolven en adviseert hij Forum voor Democratie, een partij die het klimaatbeleid wil stoppen. Crok gaat al lang mee in de Nederlandse klimaatontkennende scene. Zo richtte hij jaren geleden de site climategate.nl op, vernoemd naar een niet bestaand schandaal, waar een groot deel van de Nederlandse klimaatontkenners tot wasdom kwam en komt.
Shell, oliemultinational Op deze shortlist mag onze nationale trots natuurlijk niet ontbreken, niet alleen blinkt het bedrijf uit in CO2-uitstoot maar ook in misleidende campagnes. Shell schaarde zich als eerste van ‘de grote twaalf’ industrieën in Nederland achter het klimaatakkoord , maar ondertussen zal het bedrijf doodleuk de komende tien jaar de olieproductie opvoeren. Wel investeert Shell in festivals en lesmateriaal voor kinderen met de boodschap dat we ook in 2070 nog zeer afhankelijk zullen zijn van olie en gas. Hoewel Shell al sinds 1986 weet dat het mede verantwoordelijk is voor opwarming van de aarde, lobbyt het fossiele bedrijf om overheidsingrijpen te voorkomen.
De schadelijke gevolgen van klimaatontkenning Sargasso reikt de prijs uit om meer aandacht te vragen voor de schade die personen en organisaties aanrichten door mis- of desinformatie te verspreiden over klimaatwetenschap of antropogene (door de mens veroorzaakte) klimaatverandering. Twijfel zaaien onder het mom van ‘sceptische’ of ‘kritische’ vragen leidt tot uitstel of zelfs afstel van klimaatactie, juist nu we ons dat uitstel niet meer kunnen veroorloven.
Wie werden het niet? De ‘eervolle’ vermeldingen Er werden natuurlijk meer dan vier personen of organisaties aangedragen, en enkelen daarvan verdienen een ‘eervolle’ vermelding voor hun dubieuze rol in het klimaatdebat. Guus Berkhout, bijvoorbeeld, de mede-oprichter van Clintel, en al bekend van zijn optreden bij RTL Nieuws over het Klimaatmanifest. Robert Jensen, een mediapersoonlijkheid die steeds allang ontkrachte klimaatmythes nakraait, viel af en ook De Telegraaf, die – soms bij monde van de hoofdredactie – twijfel zaait en regelmatig kritiekloos klimaatontkenners aan het woord, maar zij zijn toch vooral doorgeefluiken.
Tot slot overwogen we minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) te nomineren, vanwege haar inzet voor uitbreiding van Schiphol maar vooral vanwege het feit dat ze op tv twijfelde over de rol van de mens bij klimaatverandering. We geven haar echter het voordeel van de twijfel, omdat ze verder het Klimaatakkoord niet lijkt te frustreren.
Stemmen kan tot 28 oktober via deze link. Op 31 oktober maakt Sargasso de winnaar bekend. De Climate Crew bestaat uit de volgende Sargasso-redacteuren: Krispijn Beek, Joost Berculo, P.J. Cokema, Gwen van Eijk, Gronk, Klokwerk (Kees Alders), Age Letor, Stephan Okhuijsen, Karin van der Stoop.