Wij bepalen niet langer zelf hoeveel technologische vooruitgang we willen
De drones komen eraan. Ze kunnen steeds meer en ze mogen steeds meer. Gisteren werd bekend dat het kabinet drones breder inzetbaar wil maken. Vanaf juli krijgen de politie en de brandweer meer mogelijkheden voor het werken met onbemande vliegtuigjes. Drones mogen dan boven mensenmassa’s en gebouwen vliegen en ook na zonsondergang worden ingezet. Dit alles uiteraard om de openbare veiligheid te vergroten.
Het nieuws komt een week na de mysterieuze dronevluchten boven Parijs. Daar werden drones gesignaleerd boven toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren en de Place de la Concorde. Het zou gaan om zo’n tien verschillende onbemande vliegtuigjes. Wie er achter de vluchten zitten is nog onbekend. Terroristen, spionnen, hobbyisten? De dronevluchten zorgen voor behoorlijk wat angst onder de Parijzenaren.
Of drones nu worden ingezet door de overheid of door particulieren, niemand zit te wachten op een hemel vol robotogen. Strenge regelgeving rondom drones zou ervoor moeten zorgen dat privacy gewaarborgd blijft en er niet zoiets ontstaat als een permanente staat van surveillance. Maar het vertrouwen in die regelgeving is naïef. Ze kan naar eigen inzicht opgerekt worden, wat de Nederlandse overheid demonstreert. Ze kan ook simpelweg genegeerd worden, zoals de Parijse vluchten laten zien. De piloot van een Boeing 747 kun je nou eenmaal net wat makkelijker opsporen dan een dronepiloot.
Ook al kennen we de gevaren van onbemande vliegtuigjes, toch lijkt hun opmars onstuitbaar. Als het gaat om technologische vooruitgang overheerst het optimisme. Nee zeggen tegen vernieuwing, de gedachte alleen al! Aan het eind van de dag regeert de overtuiging dat technologie de sleutel is naar een betere toekomst. Technologische innovaties tegenhouden valt vanuit dat geloof samen met het saboteren van de groei van geluk.
Door die manier van denken is technologie machtiger geworden dan ons eigen oordeelsvermogen. Wij bepalen niet langer zelf hoeveel technologische vooruitgang we willen. In plaats daarvan volgen we de techniek en plaatsen we soms een kritische kanttekening die ons de illusie van controle geeft.
Dit geldt ook voor de drone-industrie. Die groeit zo snel dat niemand nog gelooft dat die te stoppen is. De drones komen eraan. Punt. Dus kunnen we ze beter maar zo goed mogelijk benutten.
Terwijl de vraag moet zijn: willen we die drones wel? Heeft de politie ze echt nodig? Wordt Nederland echt een veiliger land met een lucht vol onzichtbare ogen?
Het wordt tijd dat we technologische vooruitgang ook eens durven blokkeren. Omdat minder techniek soms een betere toekomst levert dan meer techniek. De drones moeten niet ons controleren, wij moeten de drones controleren.