Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wettelijke dierenbescherming is lang niet altijd werkelijke bescherming

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2017-10-17-om-15.06.46
Jagers die op heterdaad betrapt werden bij gedode, beschermde houtsnippen, werden niet vervolgd wegens 'gebrek aan bewijs'
Deze week barst het jachtseizoen weer los. Ruim 20.000 jagers gaan op pad om zonder enig nut of enige noodzaak ruim twee miljoen dieren naar de eeuwige jachtvelden te schieten. Wettelijk moet de hobbyjacht zich beperken tot de fazant, wilde eend, konijn, haas en houtduif, maar in de praktijk lopen ook andere, streng beschermde diersoorten gevaar. Zo blijkt bijvoorbeeld uit deze reconstructie van een jachtpartij die eindigde met de dood van houtsnippen en een kuifeend.
Op schootsafstand van het koninklijk jachtgebied De Horsten ligt kasteel Duivenvoorde. Op 30 januari 2015 ging een vooraanstaand jachtgezelschap op pad om wilde eenden te schieten. Niet omdat wilde eenden schade zouden aanrichten, maar gewoon voor de lol.
In het jachtgezelschap bevond zich ook een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), die weliswaar niet in functie was, maar zeker zou moeten optreden bij het constateren van strafbare feiten.
Een toevallig op het landgoed aanwezige vogelliefhebber met camera hoorde tijdens de jachtpartij schoten en zag houtsnippen opvliegen. Hij stelde vast dat er door de jagers werd gericht op de houtsnippen en dat een houtsnip gewond uit de lucht viel en in een sloot terechtkwam. Een van de jachtdeelnemers haalde de houtsnip uit het water, keerde zijn rug naar de fotograaf en liet het dier “in zijn handen sterven”, waarna hij het lijkje “liet verdwijnen “ in de bosjes.
De foto’s van het gebeurde spreken boekdelen, maar voor de rechtbank vormden ze onvoldoende bewijs om de leden van het jachtgezelschap te vervolgen. Ook de dood van twee beschermde kuifeenden vormden geen reden tot vervolging. De reden wederom: gebrek aan bewijs.
Dat de kuifeenden in een tableau waren uitgelegd, vormde voor de rechtbank ook geen bewijs. Misschien had de fotograaf ze daar wel zelf neergelegd en misschien had een jachthond de kuifeenden wel gedood en geapporteerd omdat ze “ziek, tam of zwak waren”, overwoog de rechtbank in haar vonnis.
Het gaat er mij niet om kritiek te hebben op het vonnis van de rechtbank, ik respecteer de trias politica. Wat ik wel als een zeer wezenlijk probleem zie, is dat deze kwestie duidelijk maakt dat zelfs wanneer er een zeer uitvoerig, met foto’s gedocumenteerd ooggetuigenverslag is, zelfs wanneer er een opsporingsambtenaar aanwezig is bij de dood van zeer streng beschermde houtsnippen en kuifeenden en zelfs wanneer justitie alles uit de kast gehaald heeft om de zaak rond te krijgen, er nog geen veroordeling kan volgen en dat justitie geen heil ziet in hoger beroep.
Het laat zien dat de wettelijke bescherming die in Nederland voor in het wild levende dieren geldt lang niet altijd uitmondt in werkelijke bescherming.
De Partij voor de Dieren laat deze zaak niet rusten. Ik ga daarom de minister van Economische Zaken vragen of deze het wenselijk vindt dat jachtopzichters deelnemen aan de jachtpartijen van hun broodheren, zoals in deze zaak gebeurde. Wat betreft de Partij voor de Dieren komt er snel een verbod op die deelname. Het is hoognodig dat de papieren bescherming van in het wild levende dieren ook een werkelijke bescherming gaat betekenen.
Wordt vervolgd!
De jagers en de houtsnip – de beelden Onderstaande foto’s zijn op 30 januari tussen 11.37 en 11.42 uur gemaakt. Tussen het uit het water vissen van de snip en het vertrek van de jagers uit het bos liggen slechts enkele minuten.
Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.44.11

© 11.38 uur : Eén van de geschoten houtsnippen is in een sloot naast het fietspad terecht gekomen. Er zijn zo goed als zeker geen vitale delen geraakt, want de vogel ligt wild te spartelen. De

De houtsnip is een bosvogel die zwenkt door bospercelen. Dat deze vogel tegen een boom aanvliegt is buitengewoon onaannemelijk. De vleugel lijkt kapot geschoten, dit is in ieder geval geen verwonding die je oploopt na een aanvaring met een boompje.
Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.47.15

© Iedere dierenarts zal kunnen bevestigen dat het onwaarschijnlijk is dat het dier binnen 4 minuten na deze opname aan een natuurlijke dood zou zijn overleden.

Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.49.15

© De jager nadert om de vogel uit het water te vissen.

Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.50.53

© De houtsnip begint weer wild te spartelen als hij de jager ziet naderen.

Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.51.46

© Uiteraard kan de houtsnip niet ontkomen en wordt uit het water gevist.

Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.52.50

© De jagers verlaten het bosje. Ze reageren niet op de fotograaf.

Schermafbeelding 2017-10-17 om 14.53.41

© Als laatste verlaat de jachtopzichter zeer gehaast het bos. Hij kiest een ongebruikelijke route door dichte begroeiing.

 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
18 okt. 2017 - 13:10
Ik zet al langer een vraagteken bij de kwaliteit van onze rechtspraak c.q. rechters en/of de onafhankelijkheid.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen
18 okt. 2017 - 9:46
Dat de jager die vorige week miljarden krilldiertjes in de Noordzee doodde door de PvdD geen enkel woord van kritiek krijgt is onbegrijpelijk, dat is de bulk van jullie kiezers die je zomaar laat wegvangen.., https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/bultrug-gezien-rotterdam
Pater
Pater
18 okt. 2017 - 1:10
Het is moeilijk een vliegende vogel in het bos te raken. Het lijkt me onmogelijk die houtsnip per ongeluk te raken. Circuimstantial eveidence kan best omomstotelijk zijn. Lijkt toch wel ernstig op klassenjustitie. Beheersjacht is één ding, pure plezierjacht is iets heel anders. Het is volgens mij al heel vaak gebleken dat jagers zich niet tot de beheersjacht beperken. En dan heb ik het nog niet eens over de volgevroten fazanten die vóór de jacht worden losgelaten.
Anoniempje5
Anoniempje5
17 okt. 2017 - 22:07
Een lijkschouwing? Je zou verwachten dat het makkelijk aan te tonen zou moeten zijn of de snip/eend door kogels, een hondenbeet of ziekte is omgekomen. Laatste kan je aannemen als er geen verwondingen zijn. Ik meen dat ze met vrij kleine hagel schieten dus een deel blijft achter in het lichaam. Simpele röntgen foto bij een dierenarts en je weet al een hoop.
4 Reacties
ratio2
ratio218 okt. 2017 - 10:06
Je kunt hoogstens bewijzen dat ze geschoten zijn, maar is dat bewijs dat deze jager dat gedaan heeft? En ik gok zomaar even dat je van hagelkogeltjes niet kunt vaststellen met welk geweer ze zijn afgeschoten. Gezien hoe overvraagd de politie is tegenwoordig en hoe beperkt de opsporingscapaciteit, denk ik niet dat dit een prioriteit is voor het rechtssysteem. En als ik heel klinisch kijk, is de houtsnip een bedreigde diersoort? Volgens de vogelbescherming niet. Als een jachtverbod voldoende afschikwekkend is dat er zo weinig geschoten worden (in Nederland, in andere EU-landen lijkt de jacht legaal te zijn als ik het goed begrijp) dat de soort niet bedreigd is, moet het dan een hoge opsporingsprioriteit zijn?
Pater
Pater18 okt. 2017 - 14:48
Houtsnip is niet bedreigd, maar wel verboden te schieten (beschermd). Een hoge prioriteit al of niet haal jij erbij, het ging om (heel discutabele) vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.
ratio2
ratio218 okt. 2017 - 17:31
Hoezo is het heel discutabel? Als er een algemene regel is dat bepaalde bewijslast alleen telt als een opsporingsambtenaar de waarneming doet, dan is de regel misschien discutabel, maar de toepassing ervan niet. Er wordt hier nu gedaan of het heel uitzonderlijk is dat er geen vervolging plaatsvindt, maar als leek kunnen wij dat niet goed beoordelen. De bewijslast kan wel eens hoger liggen dan hier is geproduceerd, en dan begrijp ik het OM en de politie wel dat ze er niet een heel hoge prioriteit aan geven. Ik lees ook regelmatig klaagverhalen dat mensen hun eigen fiets of telefoon terugvinden nadat die gestolen is, maar dat dan nog steeds de politie zegt jammer, maar helaas, we gaan er niet achteraan. Dus zo uitzonderlijk lijkt dit me niet.
Pater
Pater20 okt. 2017 - 0:56
@ratio je vond het geen hoge opsporingsprioriteit hebben. Dat is natuurlijk geen reden om er niks aan te doen als het eenmaal toch is opgespoord, zoals hier het geval was. Zou je aan moeten spreken. Helaas krabbel je terug en ga je alleen nog speculeren over mogelijk onvoldoende bewijs.
johannn2
johannn2
17 okt. 2017 - 20:52
Als een smoking gun al geen bewijs meer is... Dit is een jagersbescherming, geen dierenbescherming. .
punt2
punt2
17 okt. 2017 - 13:23
Onomstotelijke bewijslast. Door het ontbreken daarvan zijn veel uitspraken van Rechters onbegrijpelijk voor velen, er was toch bewijs, foto’s en noem maar op..... Gelukkig moet het bewijs onomstotelijk zijn, slechts voor één uitleg vatbaar. En is onze rechtspraak onafhankelijk. Ook ik ben een tegenstander van de plezierjacht, maar dat staat los van deze kwestie.
3 Reacties
Martin108
Martin10817 okt. 2017 - 15:07
Mja, maar op de manier waarop de rechter de uitspraak motiveert kan je eigenlijk onmogelijk met onomstotelijk bewijs komen. De jager kan altijd zeggen dat z'n hond toevallig een ziek/zwak/misselijk exemplaar tussen de bosjes vond. Kennelijk zitten we met een wet die niet gehandhaafd kan worden. En aangezien deze jacht geen nut heeft, niet nodig is voor overbevolking van specifieke soorten of ziekte, zou het beter zijn om jagen gewoon te verbieden in gebieden waar zeldzame soorten nog voorkomen.
adriek
adriek17 okt. 2017 - 19:23
Plezierjachten drijven op het water. De jacht waar je op doelt is de enige jacht die in Nederland voorkomt. Er zijn 'sport'vissers en beroepsvisser, maar er zijn geen 'sport'jagers en beroepsjagers. Neemt niet weg dat deze jagers, die als natuurbeheerders (...) natuurlijk een houtsnip van een houtduif moeten kunnen onderscheiden en in een split-second moeten kunnen beslissen of er wel of niet een legitieme prooi wegvliegt een boete verdienen en hun licentie zouden moeten kwijtraken: ze zijn klaarblijkelijk incapabel. De bewijslast had de fotograaf makkelijk uit de bosjes op kunnen duikelen: er is een duidelijk verschil tussen kogelgaten (en de kogeltjes die in het geschoten wild zitten) en eventuele schade door een hond veroorzaakt. Een hond die gaten in geapporteerd wild bijt doet dat maar één keer of hooguit enkele keren: hij gaat daarna niet meer mee op jacht een kapotgebeten eend levert niks op.
Pater
Pater18 okt. 2017 - 10:03
Is jagen op volgevreten, zojuist uitgezette fazanten iets anders dan plezierjacht ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor