Onder de naam March for Science protesteren wetenschappers vandaag om op te komen voor de wetenschap. Wereldwijd zijn er in zo’n 600 steden protesten georganiseerd. Volgens hen is er een tendens waarin politici zich steeds meer gaan bemoeien met de inhoud van wetenschap omdat de resultaten hen niet aanstaan.
‘Dat is gevaarlijk voor ons allemaal, en voor de democratie en voor de maatschappij’ aldus Severine van Bommel van de Wageningen Universiteit.
In Amerika legt Donald Trump bijvoorbeeld alle bewijzen van klimaatverwarming naast zich neer en wil hij de financiering van veel wetenschappelijke onderzoeken stilleggen. Ook in Nederland wordt wetenschap steeds vaker ‘ook maar een mening’ genoemd.’Hier zijn ook politieke partijen die klimaatverandering ontkennen, en er zijn genoeg Nederlandse ouders die hun kinderen niet laten inenten’ zegt Maarten Frens, hoogleraar systeemfysiologie aan de Erasmus Universiteit tegen de NOS.
Nederlandse universiteiten zoals de Vrije Universiteit hebben opgeroepen om te gaan demonstreren. Aanwezigen melden dat er veel jonge mensen onder de aanwezige demonstranten zijn. Op het Museumplein is er door de demonstrerende wetenschappers een ‘discovery tent’ ingericht om uit te leggen wat Nederlandse wetenschappers aan het onderzoeken zijn. Het doel is daarmee wetenschap ook transparanter en toegankelijker te maken. Volgens de organisatie zijn er duizenden mensen op de been.
De March for Science vindt plaats op de Dag van de Aarde, wereldwijd ook bekend als Earth Day, waarop wereldwijd actie wordt gevoerd tegen klimaatverandering.