Weeskinderen uit IS-gebied overgedragen aan Nederland
• 10-06-2019
• leestijd 2 minuten
Twee Nederlandse weeskinderen van IS’ers zijn door Koerdische troepen overgedragen aan Nederland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.
De NOS meldt dat de kinderen “onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag” in een kamp in Syrië verbleven.
In een Kamerbrief van ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) staat dat de kinderen zijn overgedragen aan een Nederlandse voogd. De Nederlandse moeder van de kinderen overleed eerder dit jaar in een kamp in Noord-Syrië, de Belgische vader was toen al dood. Sindsdien waren de kinderen alleen.
Over de totstandkoming van de overdracht van de kinderen is veel onduidelijk. Blok en Grapperhaus doen er in hun brief geen mededelingen over, maar Koerdische media laten videobeelden zien waarop de directeur consulaire zaken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jan Willem Beaujean, zegt trots te zijn over de terugkeermissie geleid doorde Fransen en dat er twee Nederlandse weeskinderen onder de kinderen zijn.
Vooral de betrokkenheid van Beaujean in het door de Koerden gecontroleerde gebied Ain Issa in Noord-Syrië is verwonderlijk. Eerder dit weekend zei minister Grapperhaus nog dat hoewel het ‘vreselijk is dat er kinderen, door toedoen van hun ouders, in het strijdgebied zitten’, er geen vertegenwoordigers van de Nederlandse regering naar het gebied worden gestuurd omdat de situatie er te gevaarlijk zou zijn. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt alleen dat het een Franse operatie was, waarbij ‘de mogelijkheid zich voordeed deze twee weeskinderen naar Nederland over te brengen’.
Behalve Frankrijk hebben ook landen als Duitsland en Noorwegen mensen uit voormalig IS-gebied teruggehaald, of pogingen daartoe ondernomen. Vanuit de Koerden is er meermaals bij de EU op aangedrongen dit te doen. In Syrië verblijven nog minstens 170 minderjarigen met minstens één Nederlandse ouder, een deel van hen in opvangkampen. Het Nederlandse beleid is nog altijd om de kinderen niet actief naar Nederland te halen.