Update: Tsipras: referendum gaat niet over de vraag of Griekenland in de euro blijft ... Premier Tsipras komt met nieuw aanbod ... Gaan de partijen weer om de tafel, of wacht men het referendum af?
Premier Tsipras heeft op televisie gezegd dat mensen die zeggen dat een nee-stem bij het referendum betekent dat Griekenland uit de euro stapt liegen. Met zijn toespraak liet de Griekse premier zien dat hij niets van zijn kritiek op de Europese instituties terugneemt.
Eerder: De Financial Times heeft een brief in handen van de Griekse premier Tsipras, waarin staat dat hij bereid is aan bijna alle voorstellen van de schuldeisers te voldoen. Hij wil alleen dat de handen afblijven van de speciale btw-korting van dertig procent voor de Griekse eilanden en van de speciale toelage voor arme gepensioneerden. Is er dan toch weer licht aan het einde van de Griekse tunnel? Of is het too little, too late?
Tsipras wil namelijk ook pas in oktober beginnen met het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd. Die moet naar 67 jaar.
In de nacht van dinsdag op woensdag verliep de betalingsdeadline van Griekenland aan het IMF en het tweede Europese steunprogramma. Even leek de situatie in Griekenland nog uitzichtlozer dan het al was, maar met de handreiking van Tsipras lijkt een oplossing weer in zicht.
Komende zondag wordt in Griekenland een referendum gehouden. De Volkskrant schrijft dat dit referendum bedoeld is om de crediteuren onder druk te zetten. De kans is groot dat de Grieken, die door jaren van bezuinigingen en een kapotte economie schoon genoeg hebben van de druk van Europa, tegen verdere maatregelen zullen stemmen. Uit recente peilingen blijkt dat zo’n 54 tegen zal stemmen en 33 vóór. Dertien procent weet het nog niet.
Om 17.30 heeft de Eurogroep weer telefonisch overleg. De eerste reacties zijn nog wat lauw. Zo zegt de Duitse minister van Financiën Schäuble dat de situatie nog steeds ongekend moeilijk blijft. “Er wordt nog een referendum gehouden over een pakket dat er niet is en er nooit is geweest.” Merkel liet weten dat er geen nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden vóór het referendum van zondag. Wel benadrukte ze dat de deur altijd open zal staan, omdat we dat verplicht zijn ‘aan de mensen en aan Europa’.
Lees ook het artikel, Vijf jaar voorgelogen over Griekenland , van Ewald Engelen waarin hij leugens over Griekenland onderuithaalt. Eén van die leugens is:
Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.”
Het zit namelijk zo:
Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij ‘gered’, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers. Klinkt bekend, niet?
Referendum bepaald lot Varoufakis De minister van Financiën Varoufakis stapt op als de Grieken de voorstellen van de Europese Unie aannemen, dat heeft hij donderdag verklaard in een interview van persbureau Bloomberg meldt het Algemeen Dagblad. Varoufakis denkt zelf dat wanneer de Grieken instemmen met de eisen van de Europese Unie, het IMF en de ECB, de problemen alleen maar groter worden. ‘Daar teken ik niet voor’ aldus Varoufakis.
Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden, schrijft het Algemeen Dagblad. Die zal zich ‘eventueel met andere mensen” achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.