Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We hebben stikstof genoeg in het onderwijs

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
verdrinken

© Cc-foto: Pete Linforth

We hebben geen tractoren, geen shovels of graafmachines om de boel eens fijn vast te zetten. Wij zijn lekke boten die blijven varen.
Bijna iedere dinsdagnacht word ik tegen 4 uur wakker. Schouders opgetrokken, adem hoog. Te weinig lucht, te veel in mijn hoofd. Woensdag is mijn eerste werkdag van de week. Op dinsdag bereid ik de lesdag voor en overleg met mijn duo-partner. Alles komt onder hoge druk aan bod: de doelen waar we aan gaan werken en hoe we dat vertalen in zinvolle uitdagende activiteiten voor de kinderen; bijzonderheden van leerlingen en of we daar al dan niet wat mee moeten; ouders die zich zorgen maken of gewoon aandacht vragen; cursussen; zorg- overleggen; schoolse taken; mails van de directie en van het bestuur. Te veel te doen met te weinig zuurstof en ik ben bang dat ik iets vergeet, dus blijf ik wakker.
Ooit maakten mijn man en ik een tocht over een Afrikaanse rivier die in open verbinding stond met de Atlantische oceaan. We hadden dat zelf gewild. Eenmaal aan de oever van de rivier werden we in een houten boot gehesen waarop volgens ons 30 mensen pasten. Dit bleek echter pas het begin. Er waren 48 zwemvesten, wat daarna nog aan boord kwam moest het doen zonder. Mijn man mocht op de bootrand zitten, vrouwen moesten een balk lager, daar waar de dieseldampen zich verzamelen. Daar weer onder spetterden kindjes in vaag daglicht in het water op de bodem van de boot. Lek. Ik wilde hier weg, kreeg geen andere lucht dan de dikke dieseldamp. Onze gids haalde zijn schouders op: ons kon niks gebeuren ‘we got police’. En inderdaad op de boeg van de boot stond een man in uniform. Hij deed niets. Hij stond en wachtte. Wachtte tot de boot stampvol was met mensen waarna de laatste gaatjes werden gevuld met kippen; zakken meel; fruit en -voor mijn neus- een set autoramen. De overtocht duurde drie kwartier, hoge golven klotsten soms over de rand terwijl van onderaf het waterpeil bleef stijgen. De kindjes speelden steeds blijer in het stijgende water. Ik moest ernaar kijken om te blijven ademen.
Ik ben die boot. Ik heb zwemvesten voor 30 man, maar slijt onder alles wat er verder op wordt gestouwd. Het water komt van onder- en bovenaf. De lucht wordt steeds dikker. Ik heb iemand die op mij let maar niets doet. De kinderen, ik moet naar de kinderen kijken.
Op 6 november staken mijn collega’s en ik. We hebben stikstof genoeg in het onderwijs: een dyslexie-aanvraag kost zeker 10 uur; een combigroep van 37 leerlingen kost 200% energie; en deze stakingsdag kost mij minstens 160 euro, dat is dan wel inclusief veilig vervoer.
We willen dat de boot veilig wordt, dat zijn we aan onze kinderen verplicht. We willen belast worden naar wat we aankunnen. We hebben recht op iemand die voor ons zorgt in plaats van naar ons kijkt. Het is nu gewoon te veel voor te weinig geld. Haal de leraarsalarissen uit de lumpsum. De lumpsum: die logge portemonnee waaruit alle schooldingen betaald moeten worden. De cv-ketel; het meubilair; de afschrijving en de leraar. Faciliteer: bij groepen groter dan 24 leerlingen komen er extra handen in de klas. Verdeel de druk: ’s morgens de groepsleerkracht met op maat gemaakte instructie voor de basisvakken; ’s middags de vakleerkrachten voor gym, muziek, programmeren en sociale vaardigheden.
We hebben geen tractoren, geen shovels of graafmachines om de boel eens fijn vast te zetten. Wij zijn lekke boten die blijven varen, maar vandaag even niet. Geef ons lucht, belast ons niet te zwaar, betaal fatsoenlijk, kijk niet alleen maar toe. Dan kijken wij weer naar onze kinderen en halen opgelucht adem.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

de Boer2
de Boer2
2 nov. 2019 - 18:46
Hoe is er eigenlijk een tekort aan onderwijsgevenden ontstaan? Terug naar de bron. Laat de Boer even vloeken in de kerk. Sinds de feminisering toesloeg, liep 45 procent van het aanbod aan werkers heen. Mannen haakten af, om de doodeenvoudige reden dat mannen toch iets anders in mekaar zitten. En zo ontstond beetje na beetje waar nu zijn aangeland: een verhouding van 1 man op 9 vrouwen en dus een tekort op de arbeidsmarkt. Op de markt gelden de wetten van de markt: weinig aanbod met gelijkblijvende vraag drijft de prijs op. En dat wordt nu precies gedaan, je kunt met dit gegeven feit de zaak behoorlijk mee naar je hand zetten Om wat preciezer te zijn, je hebt alles in handen om de boel mee te chanteren. En uiteraard is deze minister niet iemand die kordaat zegt: me hoela, die gaat om als een vallend blad op een herfstig pad. De bedoeling van de Boer is natuurlijk niet om te sneren naar vrouwen, dat zeg je wel maar bewijzen kun je het niet, maar om met een voorbeeld te te laten zien hoe schijnbaar goede bedoelingen in hun tegendeel kunnen verkeren..
Woeki Hypo
Woeki Hypo
2 nov. 2019 - 15:18
We hebben stikstof genoeg in het onderwijs Dat klopt, wanneer het tegenwoordig dominante neoliberalisme o.a. die stikstof is. “We hebben geen tractoren, geen shovels of graafmachines om de boel eens fijn vast te zetten. Wij zijn lekke boten die blijven varen.” De tractor van onderwijzers en leraren: Onderwijs, kennis en wetenschap. “We willen belast worden naar wat we aankunnen. We hebben recht op iemand die voor ons zorgt in plaats van naar ons kijkt. Het is nu gewoon te veel voor te weinig geld.” Daar denken sommigen met wetenschappelijke kennis heel anders over: Carrière politici, aandeelhouders, managers, consultants en meelopende professionals. Hun filosofie: het neoliberalisme. We leven tegenwoordig in een neoliberale maatschappij. Een maatschappij, die systematisch, doelbewust en doelgericht maximaal polariseert. O.a. tussen managers en professionals. Hun neoliberale principe is nu juist: Te veel doen voor te weinig geld. Maximale opbrengst met minimale kosten (maximaal rendement). En. De gewone mensen kunnen stikken. Dit neoliberalisme wordt door hoopopgeleiden geaccepteerd. Medemensen / klas(se)genoten / amices van onze onderwijzers en leraren. Stikstof. Neoliberalisme (of neoliberale economie) is wetenschappelijke stof, waardoor (minstens) gewone mensen kunnen stikken. Onderwijs is het bijbrengen van kennis (en vaardigheden). Met name onderwijzers en (hoog)leraren behoren te weten, waar de negatieve (niet humane) kanten van de wetenschap zich bevinden. Die kennis is hun tractor. Als onderwijzers en leraren een betere positie en een betere maatschappij willen, dan moeten ze niet alleen demonstreren bij de politiek, tegenwoordig (een massa van) hoogopgeleide meelopers *), maar ook demonstreren bij of hun kritiek richten op economische faculteiten (o.a. 1)) van universiteiten of hogescholen, eventueel waar ze hun onderwijsbevoegdheid gehaald hebben. Want in de wetenschap weet de ene hand niet wat de andere (onzichtbare) hand doet. Het zou mooi zijn wanneer onderwijzers en leraren dat inmiddels wel weten. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd. 1) En andere relevante faculteiten of deelgebieden.
DenFlexwerker
DenFlexwerker
2 nov. 2019 - 15:14
Ik snap dit gejammer niet, want dat is het. En nee, ik zal niet roepen dat leraren niets te klagen hebben. Integendeel. Leraren zuchten onder werkdruk en het salaris is niet markt comform. Ik klaag over het gejammer dat ze geen tractoren, shovel of graafmachines hebben. Wat er in werkelijkheid mist, zijn vakbonden die wel actiebeleid zijn. Als je in een sector zit waar de salarissen beneden marktwaarde zitten en het lukt je als vakbond niet om eens een echte salaris af te dwingen. Ja, er zijn de rituele acties waar even gestaakt wordt en er dan een paar procentjes bij komen. Meer niet, want de Wim Kokjes van de vakbond willen de politiek niet te veel vervreemden. Want de volgende carrièrestap gaat daar inmiddels naar toe zijn... Stel dat de leraren eens een mark conform salaris eisen en net zo lang gaan staken totdat ze het hebben. Dit land komt harder tot stilstand dan men met tractoren en shovels ooit zou kunnen bereiken. Ik geef het twee weken en een aantal vakbond bonzen dat nooit meer in de politiek kan werken en het is er. Ook is er lef nodig: het verwijt zal zijn dat kinderen de dupe worden. Dat is natuurlijk half verhaal. Kinderen worden nu al de dupe van het lerarentekort en als men pinda's blijft betalen, komen er alleen apen voor de klas. Leraar moet weer een vak zijn waarin je een echte boterham verdient ipv een roeping met belofte van armoe. Leraren: stop met jammeren dat jullie niets kunnen. Kom (vreedzaam) in opstand, als eerste tegen jullie eigen vakbond. Jullie hebben niets te verliezen behalve jullie volgevreten Wim Kokjes in jullie vakbond.
Peterrr2
Peterrr2
2 nov. 2019 - 12:16
In dit artikel wordt goed uitgelegd wat er aan de hand is. https://www.ad.nl/binnenland/leraar-dirk-41-is-woedend-op-onderwijsbonden-dit-lost-helemaal-niks-op~ab96c92b/
Imperialist
Imperialist
2 nov. 2019 - 11:53
Het kabinet komt met een bedrag van 450 miljoen. 300 Miljoen daarvan is bedoeld voor een eenmalige uitkering voor het personeel in het basis- en voortgezet onderwijs. Slechts een klein bedrag (16,5 miljoen) is voor een structurele salarisverhoging in het voortgezet speciaal onderwijs. En dan is er nog wat voor het opleiden van zij-instromers en werkdrukverlichting. en voor het opleiden van zij-instromers. En dan is er nog wat voor werkdrukverlichting. Het gaat
1 Reactie
Imperialist
Imperialist2 nov. 2019 - 11:55
Sorry, bij de laatste post wat te snel op de verzendknop gedrukt. Ik wilde zeggen dat met deze zak geld, ook al is het best veel, de structurele problemen niet worden aangepakt: regelzucht, het neerleggen van zo'n beetje alle maatschappelijke problemen op het bordje van het onderwijs, de lage status. Het schijnt dat de landelijke staking alweer van de baan is.
Mr x Mr y
Mr x Mr y
2 nov. 2019 - 7:12
Ik begrijp dat de staking niet meer door hoeft te gaan.
And it's gone
And it's gone
2 nov. 2019 - 3:42
"Woensdag is de eerste werkdag van de week" en dan gek vinden dat er te weinig tijd is om je werk goed te doen. Is dat niet de oorzaak van het probleem? Te veel in te weinig tijd. Normaal gesproken heb je dan al 2 werkdagen achter de rug. Het wordt tijd om het leraarschap verder te professionaliseren met bijbehorende salarissen en opleidingsmogelijkheden. Geen hap-snap oplossingen maar dit vak zien als topsport.
3 Reacties
Peterrr2
Peterrr22 nov. 2019 - 11:01
En als ze op maandag was begonnen en dit had geschreven, met welke drogreden was je dan aangekomen om maar negatief te kunnen reageren?
de Boer2
de Boer22 nov. 2019 - 12:18
Dat is al heel lang geleden geprobeerd, kostte miljoenen, maar er was te weinig algemene interesse. voor zelfreflectie. Het fijne van een baan op school is dat een onvoldoende uit de rekentoets als een pekelzonde wordt vergeven, zeker in vergelijking met de manifeste hoofdzonde van de ijdele drang tot zelfverrijking.
Peterrr2
Peterrr22 nov. 2019 - 17:26
@De Boer, het klopt niet wat je zegt. Wie op de PABO een onvoldoende voor zijn/haar rekentoets haalt krijgt geen diploma. Je krijgt twee kansen in een schooljaar. Red je het niet, dan mag je het jaar erna het nog een keer proberen. Tot die tijd mag je niet (bevoegd) lesgeven.
r d h
r d h
1 nov. 2019 - 15:36
Een kameraad van mij zoekt werk in het onderwijs maar stuit vaak op een aanbod met te weinig fte's. Voor anderen blijkt dit een uitkomst, als je op woensdag start bv. En dan is et nog het grote verschil tussen regios. In het oosten zijn er docenten genoeg maarbop en neet reizen naar het westen is geen optie. File of falend ov. Het salaris is prima maar de werkdruk is wel een probleem.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
1 nov. 2019 - 14:54
Als leerkrachten geruime tijd staken veroorzaakt dat overlast, schade en dat is ook de bedoeling. Anders is er van druk op de politieke besluitvorming geen sprake. Boeren kunnen niet staken, daar zou niemand last van hebben, daarom nemen ze hun trekkers mee als ze hun eisen kracht willen bijzetten.
3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot1 nov. 2019 - 15:11
Jouw logica, Frans, ontgaat me volledig. Of wil je echt beweren dat als 'boeren' staken 'daar niemand last van zou hebben'? De boeren zelf beweren anders: wij zorgen dat Nederland te eten heeft. Een sterker drukmiddel (mocht dat inderdaad zo zijn) bestaat niet. En wat dacht je dat de afnemers (van melk, dan wel landbouwproducten, dan wel kippen, dan wel eieren, dan wel vlees,...) als de zuivelindustrie, de vleesverwerkende bedrijven, de banken en de supermarkten er van zouden zeggen? Directer lobbywerk bestaat niet in Nederland. Ergo: de gevolgen van onderwijsstakingen zijn onvergelijkbaar met die in de landbouw- en veeteeltsectoren.
FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 nov. 2019 - 19:32
Hoe zouden boeren kunnen staken? Melk mag je niet in de sloot gooien, waar moet je die laten? Als de winkels zonder zuivel komen te zitten kopen ze dat in een ander land. En dat gaat op voor al hun producten. Als ze hun producten achter houden pakken ze alleen zichzelf.
ton14024
ton140241 nov. 2019 - 21:58
Een boer pakt de trekker omdat hij de burger niet vertrouwt. En om hun eisen kracht bij te zetten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor