We Gaan Ze Halen zonder asielzoekers terug uit Griekenland
• 26-12-2018
• leestijd 2 minuten
Actiegroep We Gaan Ze Halen (WGZH) keert woensdag zonder asielzoekers terug naar Nederland vanuit Griekenland. De groep was met een bus en een stoet auto’s naar Griekenland vertrokken om daar met goedkeuring van de Griekse overheid vluchtelingen die al in de asielprocedure zitten mee terug te nemen. De Griekse regering bleef echter stil.
Vrijdag vertrok de groep met een oude bus en zo’n 25 auto’s. De bus overleefde de tocht door Duitsland niet, maar daar liet WGZH zich niet door weerhouden. Met de auto’s en naar eigen zeggen genoeg geld voor vliegtickets, werd de reis naar Griekenland voortgezet. Daar overhandigde organisator Rikko Voorberg een brief aan het Griekse parlement met het verzoek asielzoekers voor te dragen voor vervoer naar Nederland. Met dat verzoek gebeurde echter niets, waardoor WGZH zich genoodzaakt zag met lege handen terug te keren.
Op voorhand was er een hoop te doen rond de actie. Hoewel WGZH van meet af aan duidelijk was over het plan van aanpak, namelijk niets doen zonder expliciete goedkeuring van de Griekse autoriteiten en niemand illegaal mee de grens over te nemen, vond staatssecretaris Harbers het toch nodig om de actie in een negatief daglicht te plaatsen. Hoewel hij op de hoogte was van de precieze plannen van WGZH, noemde hij de actie vergelijkbaar met mensensmokkel.
Hoewel de groep nu met lege auto’s terugkeert naar Nederland, is de actie volgens de organisatie niet helemaal zonder succes. ‘Relocatie uit Griekse vluchtelingenkampen is wel weer onderwerp van gesprek,’ aldus Voorberg. De situatie in de kampen op de Griekse eilanden is schrijnen. Meer dan 16.000 mensen worden in grote onzekerheid en onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, in afwachting van hun asielprocedure. Veel kampen zijn niet bestand tegen strenge winterse omstandigheden. Vooral kamp Moria op het eiland Lesbos is berucht. Daar zijn te weinig slaapplekken, waardoor mensen noodgedwongen onder zeiltjes op de grond slapen. De mensen in de kampen hebben te maken met geweld en verkrachtingen. Afgelopen zomer bracht Artsen Zonder Grenzen het bericht naar buiten dat zelfs jonge kinderen zelfmoordpogingen ondernemen.
"Een humanitaire ramp is gaande. En het wordt nog erger met alweer de vierde winter voor de deur.We moeten een einde maken aan het enorme leed van deze mensen. Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren."