Watertekort dreigt door krimpende gletsjers
• 27-07-2011
• leestijd 1 minuten
Gletsjers blijken veel belangrijker voor de stand van de grote Europese rivieren dan aangenomen
Europa zal steeds vaker met water tekorten kampen, naarmate de gletsjers krimpen. Het smeltwater van de gletsjers blijkt belangrijker te zijn voor het waterpeil van de grote rivieren dan tot nu toe aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Matthias Huss, gletsjerkundige aan de universiteit van Fribourg, zo meldt de Volkskrant woensdagavond.
Huss vergeleek de gegevens over het afvoerwater van gletsjers met de werkelijke hoeveelheid water die hij mat op verschillende punten van de Rijn, de Rhône, de Po en de Donau, zo meldt de
Volkskrant. Daardoor kon hij voorspellen hoeveel kleiner de rivieren worden wanneer de gletsjers er niet meer zijn.
Door de stijging van de temperatuur worden de gletsjers kleiner, dat effect is al meer dan een eeuw bezig maar begint nu zichtbaar te worden. Tussen 1996 en 2006 is er jaarlijks bijna een miljard kubieke meter water van de gletsjers gesmolten, zegt David Volken, hydroloog aan het Federale Bureau voor het Milieu in Zwitserland. De afvoer van smeltwater van gletsjers zal tot 2050 oplopen, zegt hij, maar daarna snel verminderen. “Bovendien zal er meer afvoer zijn in de winter, omdat het smelten eerder begint, en minder in de zomer. In hete zomers zal er in de toekomst minder water beschikbaar zijn.”