We hebben het te druk met de vlaggen om de modderschuiten nog te zien
Je gaat nooit viraal als je het wilt of verwacht. Dat leerde Marco van Basten dit weekend. Zijn Sieg Heil had in de allerkleinste uurtjes van zondag 24 november al de Daily Mail en de Daily Mirror gehaald. Ondertussen was de verontwaardiging in Nederland tot grote hoogte gestegen. Juist nu de voetballers massaal tegen racisme opstaan door elkaar voor de wedstrijd een minuut lang in een kring allemaal vast te houden, juist nu komt Marco van Basten met zijn nazigroet.
Op de TV zijn alleen de woorden Sieg Heil te horen maar volgens het AD zei hij in zijn totaliteit: “Sieg Heil, niet zo fraai, Pfannkuchen” tegen Hans Kraaij nadat deze in steenkolenduits geprobeerd had om de trainer van Heracles, Frank Wormuth te interviewen.
Je weet niet wat er op dat moment bij een ander door het hoofd gaat maar ik denk dat onder Van Bastens hersenpan vooral het “pannekoek” rondtolde, een woord waarmee hij eerder hoofdrolspeler werd in een beroemde voetbalrel. Daarna ging Van Basten zelf Duits spreken.
Onvolldoende! Hij heeft een onvolldoende ! Het is namelijk niet “Sieg Heil” maar “Heil Hitler”. Met dat laatste begroetten Duiters elkaar in het Derde Rijk, tenminste als ze niet de ongewenste aandacht van de autoriteiten op zich wilden vestigen. “Sieg Heil” is meer een kreet voor bijeenkomsten. De voorzitter roept “Sieg” en de massa valt in met “Heil”. En daarna is het Sieg Heil niet van de lucht tot iedereen naar adem hapt want in massavergaderingen van totalitaire partijen is het nooit verstandig als eerste te stoppen met juichen.
Tot zover de noodlottige misstap die Van Basten niet vergeven zal worden en hem tot de dood gaat vervolgen, ook al heeft hij meteen op Fox Sport zijn excuses aangeboden.
Dat zie je nu nooit personeelschefs doen die maar liever voorbijgaan aan sollicitatiemails met een verkeerd klinkende naam eronder. Of agenten die een bepaalde huidskleur meteen met wetsovertredingen en misdrijven associëren. Of politici die luchtigjes doen over discriminatie, racisme en de bijbehorende repressie. Of bovenmeesters die naar uiterlijk en afkomst kijken bij het uitdelen van een VMBO-advies. Die bieden nooit excuses aan. Die gaan nimmer viral op internet. Die laten Twitter niet ontploffen.
Discriminatie, zoals bedoeld in artikel 1 van de Grondwet, is eerder een kwestie van daden dan van taal. Toch gaan de woede en de ophef bijna altijd over woorden en aanduidingen. Je kunt je bedrijf rustig blank en veilig houden als je in het openbaar maar niet het n-woord gebruikt en opzichtig Zwarte Piet van het personeelsfeest weert. Als je de correcte symboliek hanteert, kom je overal mee weg. Foute woorden zijn voor de dommen. Die worden gegrepen in dit land.
Neem Den Bosch: ze zullen heus wel een paar van die gasten identificeren en uit schoffelen sturen omdat zij discriminerende leuzen en liederen hebben aangeheven op de tribune. Dat komt groot in de media met op de rug de semi-analfabete daders en de camera gericht op de rechter die strenge woorden spreekt.
Den Bosch en Nederland hebben daarmee hun gezicht gered. Zie je wel: ons gave land kent racisme maar als puntje bij paaltje komt gaan we allemaal in een kring staan. En nu gooien we Marco van Basten uit die kring voor eeuwig en voor altijd omdat hij in een poging om een verkeerd geintje te maken de verkeerde woorden gebruikte.
Sieg Heil. Fuck you. We hebben het te druk met de vlaggen om de modderschuiten nog te te zien.