Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wacht niet tot het einde met de moraliteit

  •  
10-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4934 keer bekeken
  •  
ANP-323663481

Dries Van Agt. Erudiet. Een groot staatsman en een bewogen verhaal over de duo euthanasie met zijn geliefde Eugenie die ook bij mij de ontroering opriep. Het overlijden van Van Agt geeft gevoelens van weemoed, naar een tijd dat politiek en politici nog eerbiedwaardig hun rol invulden. Een zekere onkreukbaarheid en onberispelijkheid. Een tijd waarin respect vanzelfsprekend was. Politiek bedrijven nog een roeping. Den Uyl, van Agt, Van der Staaij, Els Borst. Strak in het pak. Rolbewust. Een heel ander tijdsbeeld dan het huidige gesnotter en gekrenkt weglopen van een formatietafel, van rode kerst leggings en warrige wenkbrauwen, van gekibbel op X en het continue zinspelen op een functioneringsgesprek over de rol van een Kamervoorzitter of formateur.

Doch, zoals met alles in het leven op en achter de bühne, is er ook een andere kant. Ik heb wat moeite met de romantiek van links tot rechts, ofschoon ook ik hecht aan de mores van over de doden niks dan goeds.

Van Agt streed in zijn bewindstijd actief tegen euthanasie, abortus en het homo-huwelijk. Heeft daarin velen belemmerd in hun vrijheidsstreven. Het feit dat hij zo liefdevol hand in hand kon sterven, is in elk geval niet mogelijk gemaakt op zijn politiek initiatief. Huilend demonstreerde ik ten tijde van het bewind Van Agt om te vechten voor een huwelijk, dat het mogelijk zou maken dat ik met mijn lief, ook een vrouw, waarmee ik inmiddels 30 jaar getrouwd ben, hetzelfde lange huwelijk zou mogen beleven als Dries en Eugenie.

Van Agt was eerst als rechtgeaard CDA'er supporter van Israël. Doch later in zijn leven werd hij radicaal in zijn Midden-Oosten opvattingen als pleitbezorger voor de Palestijnse zaak. Dat deed hij op een wijze die sommigen als vooruitstrevend, moedig en bevrijdend zullen ervaren en anderen als een activisme dat voeding gaf aan anti-Israël sympathie en zelfs anti-semitisme.

Van Agt bewoog af van het CDA waar hij actief in was. Zijn moraal op hoge leeftijd was beduidend anders dan toen hij bij machte was om de loop der dingen te veranderen op het pluche. Hoe moeten we van Agt percipiëren? Als oerconservatief of als vrijheidsstrijder? Is zijn liefdevolle, on-orthodoxe en bevrijdende einde kroon of antagonisme op het politieke en maatschappelijke leven van Van Agt?

Voor mij zijn de dubbele gevoelens die zijn dood en de romatisering dezer dagen oproepen, een persoonlijke les om het goede na te streven als ik op het podium sta, en niet pas als ik achter de geraniums zit of een wet als euthanasie zelf nodig heb. Wacht niet met de moraliteit tot het einde van je tijd.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

msermo
msermo
11 feb. 2024 - 23:40
Goede column van dr. Danielle Braun, waar ik op heb zitten wachten. Voor mij een uiterst belangrijk citaat uit de column: 'Van Agt streed in zijn bewindstijd actief tegen euthanasie, abortus en het homo-huwelijk. Heeft daarin velen belemmerd in hun vrijheidsstreven. Het feit dat hij zo liefdevol hand in hand kon sterven, is in elk geval niet mogelijk gemaakt op zijn politiek initiatief.' Over de doden niets dan goeds, zegt men wel... Ik word kotsmisselijk hoe ongelofelijk hypocriet Dries Van Agt is geweest, door nu wel euthanasie te plegen. Mensen die anderen in hun laatste uiterste wanhopige en uitzichtloze doodstrijd geen euthanasie te willen geven, verdienen zelf NOOIT euthanasie! Ik kan moreel zelfs helemaal niets, maar dan ook helemaal niets lagers en extreem hypocriet verzinnen, om anderen jarenlang succesvol te dwarsbomen om geen euthanasie te kunnen plegen, doordat jij een geloofsovertuiging hebt. Het is voor Van Agt te hopen dat er geen God is...
Pater
Pater
11 feb. 2024 - 4:39
Van Agt eerbiedwaardig? Van Agt was de man die midden in de formatiebesprekingen de andere partijen liet zitten om het startschot bij de Acht van Chaam te lossen, of zich ziek meldde als hij geen zin had in moeilijke besprekingen. Dat zijn geen misdaden natuurlijk, maar eerbiedwaardig?
Sachs
Sachs
10 feb. 2024 - 22:24
[Doch later in zijn leven werd hij radicaal in zijn Midden-Oosten opvattingen] Begrijp ik hieruit dat iemand die stopt om het blind voor Israël op te nemen in uw kringen als 'radicaal' wordt beschouwd? Er had natuurlijk 'meer genuanceerd' of 'beter geïnformeerd' moeten staan.
Uw autistische duider
Uw autistische duider
10 feb. 2024 - 16:05
Het op zo'n manier veranderen van fundamentele standpunten geeft m.i. in elk geval aan dat-ie een stevig karakter had, en dat is een compliment. Je zou hem een draaikont kunnen noemen, maar dat zijn imho tóch meer de mensen die opportunistisch (of zo u wilt 'populistisch') op permanente basis met de kont draaien, al naar gelang het ze uitkomt, en je kunt veel over Van Agt zeggen, maar zo'n draaikont is-ie ook niet geweest.
Karingin
Karingin
10 feb. 2024 - 15:12
Ik snap het sentiment, maar hij ís tenminste tot inkeer gekomen, en radicaal van gedachten veranderd. En heeft dat ook erg uitgedragen, tegen zijn voormalige achterban in, dat is best dapper. Het maakt hem ook uniek, ik ken tenminste geen politicus of andere prominent die zo overduidelijk afstand nam van het eerdere gedachtengoed
Dehnus
Dehnus
10 feb. 2024 - 13:22
Ik heb hem niet actief meegemaakt, buiten zijn activistische periode. En ik denk dat er wel wat waarheid in zijn betoog zit. Israel heeft hem voorgelogen, en niet zo weinig ook. En dan ga je meer vraagtekens zetten. Alleen jammer genoeg vaak te laat, heeft hij wel veel shit over zich heen gekregen, omdat hij als verrader werd gezien. Maar ik ben het wel met de schrijver eens, had hij het maar eerder gezien dat ze hem bedrogen. En niet in het geheim met een gladjanus als wiegel gaan onderhandelen. Dan had hij zo veel meer goeds kunnen doen.
1 Reactie
Zandb
Zandb11 feb. 2024 - 8:38
Dehnus U stelt: "Had hij het maar eerder gezien dat ze hem bedrogen." Ik denk niet dat de schrijfster dat met u eens is want het was juist hij die bedroog. En hoe. Hij was wel een schurk!
JoepJos
JoepJos
10 feb. 2024 - 13:18
Leeftijd maakt vaak milder en soms als je ergens mee in aanraking komt, verander je van mening. Ik zag het bij mijn moeder die bijvoorbeeld aanvankelijk vond dat een moeder thuis bij de kinderen moest blijven. Toen de kleinkinderen echter kwamen, vond ze het beter dat de moeders naast moeder ook financieel zelfstandig bleven.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
10 feb. 2024 - 13:00
Laten we ook Bloemenhove niet vergeten en zijn uitspraken zoals "artsen aborteren maar raak, er is geen moreel houvast meer".
1 Reactie
Zandb
Zandb11 feb. 2024 - 8:43
Danielle Inderdaad. Dat daar zo weinig aandacht voor is, voor die kant. Hij heeft als Minister en Premier nogal wat aan valse moraal over ons uitgestort. (Hoeveel stoelen mochten er ook weer in een bioscoop, als het om een seksfilm ging? Ik heb, alleen door dat gedonder van Van Agt, toen in Amsterdam die, in meerdere opzichten, vreselijke film Deepthroat be- maar niet afgekeken: Want waar ging het dan wel niet om........)
Effie2
Effie2
10 feb. 2024 - 12:55
Ondoordacht meehobbelen met de massa gaf de minste wrijving. Want je verzetten bleek ziekmakend. Inspanning wierp vruchten af. Incasseren maakte je sterk. Tolerantie en geduld bezorgden je innerlijke én uiterlijke vrede. Want het hart won het eindelijk van het hoofd. ...Levenswijsheid had tijd nodig. Vaak meer dan slechts één leven. De nabestaanden van de heer van Agt condoleer ik hierbij van harte.
Radio-Head
Radio-Head
10 feb. 2024 - 12:09
Beste Danielle, van Agt was nog Premier toen de slachtingen en verkrachtingen van de vrouwen, bejaarden en kinderen in de kampen Sabra en Shatila plaatsvonden. Het Israelische Staatsleger hielt de de deuren van de kampen gesloten en schijnde ,s nachts bij, zodat de milities 24 uur door konden moorden, daarna verschaften ze de buldozers om de lijken in massagraven te dumpen. Bekend is dat er voortduren communicatie was tussen de Israelische regering en het leger ter plekke. Misschien heeft dit gebeuren hem op dat punt de ogen doen openen. Maar goed niet een ieder heeft een brein dat in staat is tot reflectie en introspectie, (hij dus schijnbaar wel). Schuldbekennen blijft dan ook lastig voor bepaalde ego,s, zeker nu de heersende ego,s zijn gedevalueerd tot narcisten met bijbehorend sadisme.
R.A Post
R.A Post
10 feb. 2024 - 12:05
Joop den Uyl en van Agt konden slecht met elkaar overweg. Maar dat belette den Uyl niet om van Agt te omschrijven als “een mysticus” en niet als “Roomse Gladjakker” of andere termen die de werkelijkheid geen recht doen. Rooms en antisemitisme aan elkaar koppelen is ronduit beledigend voor katholieken en doet de waarheid geen recht voor veel katholieken en ook niet voor van Agt.Bij deze wil ik er ook op wijzen dat Nederlandse bisschoppen zich meerdere keren tegen antisemitisme hebben uitgesproken voor en na de tweede Wereldoorlog met als meest bekende aartsbisschop de Jong. Mensen recht doen zeker in een paar woorden is bijna onmogelijk behalve als je de gave bezit “ruimte” in je woorden aan te brengen zoals den Uyl deed. Termen als “Typische katholiek” doen van Agt die zijn carrière in de politiek begon als progressieve strafrechthervormer zwaar tekort. Ook de ideeën die van Agt over euthanasie had die niet van zin laatste jaren zijn kunnen niet als typisch katholiek getypeerd worden. Het zou fijn zijn alvorens men wat schrijft dat men zich wezenlijk in iemand en zijn tijd verdiept. Qua euthanasie kunnen we constateren dat dat als politieke kwestie niet echt speelde in de periode 1971-82 toen van Agt landelijk actief was als politicus. Wel actueel was toen het abortusvraagstuk. Daar was van Agt stukken behoudener in dan de linkse partijen maar hij was geen absolute tegenstander. Ik hoop als niet CDA-stemmer van Agt zo iets meer recht gedaan te hebben.
JaapBo
JaapBo
10 feb. 2024 - 11:14
Als je idd niet zou wachten met de moraliteit zou je het associeren van Van Agt met antisemitisme veroordelen, omdat die beschuldiging slechts bedoelt is om af te leiden van Israëlische apartheid en etnische zuiveringen
1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk10 feb. 2024 - 19:55
bedoeld
Jan Wijn
Jan Wijn
10 feb. 2024 - 11:12
Hoewel van Agt niet tot mijn politieke voorkeur behoorde was hij in tegenstelling tot Den Uil een van de minst saaie politici, hij was een Bourgondiër en dat liet hij merken ook, afkomstig van onder de grote sloten waar momenteel een groots traditioneel volksfeest gevierd wordt maar dat immer aan het 'nationaal' forum Joop voorbijgaat alsof er nog steeds een grote muur staat tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. https://www.alamy.com/stock-photo/installation-prime-minister-van-agt.html?sortBy=relevant
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
10 feb. 2024 - 10:54
Mensen die een leven leiden langer dan een dag zijn niet alleen het ene of het ander, laat staan de persoonlijke herinnering van een oude interpretatie. Maar het is wel zo dat wat hij deed of in ieder geval waarin ie participeerde toen ie minister en minister president was, meer effect had op meer mensen dan wat ie later als opinies over andere landen deelde of later met zijn familie beleefde.
EenMening3
EenMening3
10 feb. 2024 - 10:43
Van Agt was een typische Rooms-katholiek met antisemitische neigingen. Waar ik wel respect voor had en heb is zijn krachtige aanpak van de laatste treinkaping.
8 Reacties
Vuurrood
Vuurrood10 feb. 2024 - 11:22
En waaruit blijkt dan de antisemitische neigingen van de Rooms-Katholieke van Agt?
Olav Meijer
Olav Meijer10 feb. 2024 - 12:11
@ EenMening: Weer die weerzinwekkende (pro-)zionistische begripsvervuiling. Van Agts opkomen voor de rechten van de Palestijnen heeft totaal niets te maken met "antisemitische neigingen".
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2024 - 12:58
Van Agt heeft in ieder geval ruim de tijd&gelegenheid gehad om na te denken. Wat betreft de zaak van de Palestijnen kwam hij tot inzicht in de late jaren 90. Was dat ook niet onder invloed van Gretta Duisenberg?
Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2024 - 16:10
@Danielle Volgens Anja Meulenbelt die hem goed leerde kennen kwam de omslag na een bezoek aan de bezette Westoever in 1999. Op Meulenbelts Facebook staat een mooi, persoonlijk gekleurd verhaal over Van Agts veranderde inzichten.
LaBou
LaBou 10 feb. 2024 - 17:29
"Waar ik wel respect voor had en heb is zijn krachtige aanpak van de laatste treinkaping" Dat kan ik me voorstellen. Deze reaguurder heeft diverse malen laten doorschemeren dat hij een probleem heeft met afwijkende meningen en dat hij daar graag strenge straffen voor zou zien. En daarbij hoorde voor hem de term "tribunalen".
Sachs
Sachs10 feb. 2024 - 22:12
@ Danielle Dat inzicht kwam tijdens zijn bezoek aan Bethlehem University, dat deel uitmaakte van zijn pelgrimage naar het Heilige Land in 1999.
Sachs
Sachs10 feb. 2024 - 22:16
@ Een Mening [Van Agt was een typische Rooms-katholiek met antisemitische neigingen.] Ziehier het pro-Israël discours. Je steunt zelf de bezetter en beschuldigt anderen van antisemitisme.
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 feb. 2024 - 14:15
@Sachs dat heb ik ook gelezen inmiddels. Zelf gaf ik de moed op sinds de Oslo accoorden op niets uitliepen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
10 feb. 2024 - 10:43
Stel je voor dat mensen nooit zouden veranderen, niet ouder en wijzer kunnen worden al naargelang de duur van hun leven, dan zou er geen 'groei' mogelijk zijn. Tijden veranderen, zo ook de mens.
Mark Huysman
Mark Huysman
10 feb. 2024 - 10:38
Ik zou zeggen, volg je eigen raad op en wacht niet tot het eind van je leven met de moraliteit. Over de inzet van Van Agt voor de Palestijnen schrijf je: “Dat deed hij op een wijze die sommigen als vooruitstrevend, moedig en bevrijdend zullen ervaren en anderen als een activisme dat voeding gaf aan anti-Israël sympathie en zelfs anti-semitisme.” Door dat zo neer te schrijven laat je in het midden wat je er zelf van vindt. We weten allemaal dat mensen die opkomen voor de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht door de Israël-lobby weggezet worden als antisemitisch. Maar we weten ook dat dit leugenachtig is en een poging om de aandacht af te leiden van etnische zuiveringen, apartheid, bezetting, kolonialisme en dan nu genocide. Waar sta jij? Ben je neutraal? Dan wil ik je graag aan de beroemde woorden van Desmond Tutu herinneren: "Wie neutraal is in situaties van onrecht, kiest de kant van de onderdrukker”.
2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2024 - 11:03
Ik dacht precies hetzelfde.
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2024 - 13:03
Mark Huysman Precies!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor