Onderzoek laat zien dat slachtoffers vaak tot wel zeven keer teruggaan naar de pleger voordat ze definitief vertrekken. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het niet altijd meteen kan.
Het klinkt zo logisch: als je in een gewelddadige of controlerende relatie zit, moet je gewoon weggaan. Maar zo simpel is het niet. In de praktijk is het vaak ontzettend moeilijk en soms zelfs gevaarlijk. Toch hoor je vaak: “Waarom blijft ze dan? Waarom gaat ze niet gewoon weg?” Die vraag laat zien hoe weinig we soms begrijpen van wat er echt speelt.
1. Waarom ze blijft hopen
Een gewelddadige relatie begint bijna nooit met geweld. Het begint vaak juist met liefde, warmte en aandacht. De pleger weet in het begin precies hoe hij het slachtoffer het gevoel moet geven dat ze speciaal is. Dit wordt de “idealisatiefase” genoemd. Maar als die liefdevolle momenten later steeds schaarser worden, blijft het slachtoffer vaak hopen dat het weer zoals vroeger wordt. Die herinnering aan betere tijden – hoe kort ook – is moeilijk los te laten. Het is alsof je in een casino steeds verliest, maar toch blijft spelen omdat je één keer hebt gewonnen.
2. Het slachtoffer raakt zichzelf kwijt
In een controlerende relatie bepaalt de pleger langzaam maar zeker alles: wat je doet, wie je ziet, wat je zegt. Dat gaat zo geleidelijk dat je het niet altijd meteen doorhebt. Voor je het weet, denk je dat de situatie normaal is, ook al is dat absoluut niet zo. Het slachtoffer raakt het contact met zichzelf kwijt, voelt zich onzeker en kan vaak niet meer helder denken. Ze gaat zelfs de pleger begrijpen: “Hij heeft ook een moeilijke jeugd gehad” of “Hij is gestrest, daarom doet hij zo.” Die empathie zorgt ervoor dat ze zichzelf steeds verder wegcijfert.
3. Ze staat er helemaal alleen voor
Veel plegers zorgen ervoor dat hun slachtoffer steeds meer geïsoleerd raakt. Vrienden, familie, collega’s – iedereen wordt op een afstand gezet. Misschien zegt de pleger dingen als: “Je familie begrijpt je toch niet” of “Je vriendinnen praten alleen maar onzin over ons.” Op een gegeven moment heeft het slachtoffer bijna niemand meer om op terug te vallen. Ook financieel zit ze vaak vast: geen spaargeld, geen eigen inkomen. Weggaan voelt daardoor alsof je in een diep gat springt zonder te weten waar je uitkomt.
4. Angst houdt haar gevangen
Veel slachtoffers blijven omdat ze doodsbang zijn. Pleger dreigt bijvoorbeeld: “Als je me verlaat, maak ik mezelf van kant” of “Ik neem de kinderen mee, dan zie je ze nooit meer.” Soms gaat het nog verder, zoals dreigen met fysiek geweld of iets doen met huisdieren. Slachtoffers weten vaak heel goed waar de pleger toe in staat is. Dat zorgt voor verlamming: wat je ook doet, het voelt alsof er alleen maar slechte opties zijn.
5. De buitenwereld snapt het vaak niet
Omstanders zien meestal maar een klein stukje van wat er echt gebeurt. Misschien zien ze een charmante, aardige partner die altijd helpt bij feestjes, of juist een slachtoffer dat geen woord durft te zeggen. Het hele plaatje kennen ze niet. Daardoor wordt het probleem vaak gebagatelliseerd. Het slachtoffer hoort dingen als: “Zó erg kan het toch niet zijn?” of zelfs “Nou, je weet toch dat hij zo is. Waarom maak je het dan niet uit?” Dit soort opmerkingen maakt het alleen maar moeilijker om hulp te zoeken.
Waarom begrip en steun zo belangrijk zijn
Weggaan uit een gewelddadige relatie vraagt om veel moed, voorbereiding en hulp. Het is niet iets wat je zomaar doet. Onderzoek laat zien dat slachtoffers vaak tot wel zeven keer teruggaan naar de pleger voordat ze definitief vertrekken. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het niet altijd meteen kan. Ze moeten zichzelf weer vinden, een plan maken en vaak ook hulp zoeken.
In plaats van te vragen: “Waarom gaat ze niet gewoon weg?”, kunnen we beter vragen: “Hoe kan ik haar helpen?”Slachtoffers hebben geen oordeel nodig, maar een netwerk van mensen die hen begrijpen, steunen en helpen om een veilige toekomst op te bouwen. Dat is wat écht nodig is om te ontsnappen.
Besteed ook eens aandacht aan hij ipv zij , er zijn niet alleen vrouwen die klappen krijgen zowel letterlijk als figuurlijk.
De onschuld spelen kunnen bepaalde vrouwen ook om n man in n kwaad daglicht te stellen.
Emancipatie geldt zowel voor man als vrouw !
De sociale aspecten zijn geleidelijk aan aan het verdwijnen; geen buren hulp want dat worden vreemden, geen sociale ''controle'', geen lage drempel bij hulpverleners, geen (minder) kerk waar je aan kunt kloppen.
Die oude normen en waarden moeten ook hersteld worden, naast de onderdelen die in het artikel aangekaard zijn.
"Die oude normen en waarden moeten ook hersteld worden,"
.
Voor fortuyn lieten de rechtsextremisten het wel uit hun harses om racistisch te uiten in de wetenschap dat ze zich zouden uiten als een fout persoon en gecorrigeerd worden door de grote groep met normen en waarden.
.
Ik geloof er helemaal niets van dat jij terug wil naar deze oude normen en waarden.
.
Behalve dan die van de jaren '30 van de vorige eeuw.
Die zitten je als gegoten.
Je mag natuurlijk niet zeggen
of denken
Dat veel vrouwen voor foute mannen vallen
Enkel denken. Zeggen of typen is het slachtoffer de schuld geven. Mensenkennis opdoen kost tijd, en foute mannen detecteren ook. Een goede smaak aanleren idem.
Nee, daar heb ik het niet over
Ik heb het over realistisch naar dit soort zaken kijken.
Ik heb veel vrouwen horen klagen over mannen die 'te lief' zijn. Vervolgens gaan ze met een 'bad boy' en dan krijg je dit soort toestanden
Dit alles benoemen is natuurlijk ongeveer het grootste taboe mogelijk. Daarom doe ik dat dus niet. Alleen mijn spookversie kan zoiets doen
Baloemetc,
Het is niet zo dat vrouwen bewust foute mannen kiezen. Ze kiezen een spannende man, althans dat denken ze.
Niemand kiest ervoor om in een geweldadige relatie te gaan.
Ik denk wel dat er typische roofdieren zijn, die meer bewust een prooi zoeken.
En in landen waar vrouwen weinig tot geen rechten hebben en waar dan misbruik wordt gemaakt van die situatie.
..
Maar dat vind ik zelf ook lastig, hoe toerekeningsvatbaar is een beschadigde man die een relatie aangaat ?
En ik denk dat het wel goed is om daar ook over te praten, zonder daarmee het geweld te bagatelliseren of aan victim blaming te doen.
En eigenlijk denk ik dat het antwoord niet eenduidig is.
Ook mannen kunnen flink verknipt raken door beschadiging. Toch denk ik dat een eerste klap een duidelijke grens kan zijn. Op dat moment is de balans van macht verstoord. Maar of de man of vrouw dit als zodanig kan herkennen, ik denk zelfs in dat geval dat het antwoord niet eenduidig is.
..
Ik vind dat ook lastig.
Toch blijft hij dader, dat vind ik wel. Het verschil in fysieke kracht geeft verantwoordelijkheid.
@Baloem
"Ik heb veel vrouwen horen klagen over mannen die 'te lief' zijn. Vervolgens gaan ze met een 'bad boy' en dan krijg je dit soort toestanden "
Heb je die vrouwen horen vragen naar misbruik?
"Ik heb het over realistisch naar dit soort zaken kijken. "
Exact dat is de argumentatie van de mensen die het korte rokjes argument gebruiken om het slachtoffer de schuld te geven.
Ik heb lang geleden een goede serie gezien, Bom Dia Veronica, uit Brazilië. En alles wat Abbie beschrijft zie je dan ook.
Het was voor mij ook altijd een raadsel waarom iemand, meestal vrouw, niet wegging. Door die Netflix serie ging ik het ook beter begrijpen.
Ook dat iemand zichzelf verliest. Voordat er geweld komt bouwt zich een ander, geestelijk geweld op, wat zo'n stress geeft dat de uiteindelijke ontlading, fysiek geweld bijna als een opluchting voelt, dan is dat in ieder geval weer gebeurd.
Het is moeilijk te begrijpen, en toch ook niet als je jezelf iets wilt verdiepen hierin.
In die serie is haar man dan ook nog een seriemoordenaar, ook dat nog, maar hoe Netflix het ook klinkt, toch geef die serie veel antwoorden en laat ook die fases zien.
Hoe voorkomen we huiselijk geweld. Het wordt tijd om niet alleen te focussen op de slachtoffers maar ook op de daders.
Inderdaad. Vooral focussen op de dader. Het volgende artikel zal wel zijn 'Hoe wordt de dader zo'n löl?'
1) Ziet partner als bezit
2) Ziet vrouwen als 2e rangs
3) Is te vaak opgehemeld
4) Is te vaak niet gecorrigeerd
5) Ziet zichzelf als de maat der dingen en als scheidsrechter
6) Ziet zichzelf als bijzonder
7) Ziet geweld als redelijke optie
8) Ziet inbinden als zwak
9) Ziet boosheid als oprechtheid
10) Ziet anderen als bijrol
@Campanula
Ziet zich zelf als meerderwaardig. Het is dan ook niet voor niets dat huiselijk geweld zich vooral daar concentreert (let wel: dus niet uitsluitend, zeker niet) waar het indelen in meer en minderwaardigheid integraal onderdeel is van het hele maatschappijbeeld. Ook van het extreem rechts binnen Nederland.
…
11) komt uit een disfunctioneel/gewelddadig gezin.
12) is vroeger zelf slachtoffer van huiselijk geweld geweest
Groeit op in een omgeving waarin normaal/op voet van gelijkheid met meiden omgaan niet gebruikelijk is.
Mooi rijtje dingen. Alleen, je zegt, geparafraseerd, dat het slachtoffer het zelf allemaal niet meer weet, of "in denial" is. Maar de enige manier om de persoon te helpen die hulp nodig heeft, is aan het slachtoffer te vragen wat voor hulp (z/h)ij wil hebben. Andere hulp geven dan het slachtoffer bereid is te aanvaarden heeft geen zin.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Het gros van de mannen komt nooit verder dan wat puberaal gedrag. Verder kunnen ze niks en doen ze niks.
Je kunt ze dan ook het beste niet laten overnachten in je huis, om een gewelddadige relatie te vookomen.
Daar moet je wel een huis voor hebben.