Akelig vernuftig insect gebruikt 3 technieken om je te grazen te nemen
Muggen zijn misschien wel de meest door mensen gehate dieren op deze planeet. We vermoeden dat zelfs Marianne Thieme geen genade kent als ze door deze bloedzuigers wordt belaagd. Maar hoe komt het toch dat ze altijd weten te vinden.
Voor muggen lijk je je niet te kunnen verstoppen. Als je gaat slapen, weten ze je te vinden. Dat doen ze niet met laser-stralen, gps-systemen, nachtkijkers of andere primitieve technieken waar wij als mensen afhankelijk van zijn. Wetenschappers hebben in een windtunnel onderzocht waar muggen door aangetrokken worden. Die windtunnel was nodig om zoveel mogelijk controle te hebben over verschillende factoren: geur, zicht en temperatuur. Van die factoren is bekend dat ze een rol spelen maar in welke mate was niet bekend. Nu wel.
Op de eerste plaats komt de co2-uitstoot. Oftewel onze adem. Dat is een slimme keuze want het zorgt er voor dat de mug geen tijd verspilt aan objecten die lijken op mensen maar het niet zijn, zoals de kleding op je slaapkamerstoel. De co2-uitstoot nemen ze over afstanden van 10 tot 50 meter waar. Als je je slaapkamerraam open hebt staan zitten de muggen in de tuin dus op de eerste rang.
Als ze op de co2 afgaan nemen ze de volgende stap. Met hun ogen zoeken ze naar waar een mens ligt. Dat doen ze op 5 tot 15 meter afstand. Vervolgens zetten ze pas vanaf 1 meter hun warmtedetectie in om te bepalen waar ze toe zullen slaan. Volgens Floris van Breugel van het California Institute of Technology, die het onderzoek uitvoerde is de methode zeer krachtig en maakt het vrijwel onmogelijk om aan muggen te ontsnappen, vertelt hij aan de BBC. Alleen de egoïsme-strategie, oftewel de zogeheten Ayn Rand-methode, kan je helpen aan beten te ontkomen. Daartoe moet je iemand in je gezelschap bijvoorbeeld een felgekleurd t-shirt geven en hopen dat de muggen daar op afgaan en jou overslaan.