Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom moeten huren altijd stijgen?

  •  
24-04-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
26292 keer bekeken
  •  
ANP-451160269

De grootste huurverhoging in 30 jaar staat voor de deur. Deze komt boven op alle eerdere huurverhogingen, stijgende prijzen en achterblijvende lonen. Voor de verkiezingen beloofde een meerderheid van de Tweede Kamer een huurbevriezing, de PVV zei zelfs de huren te willen verlagen. Toch stemde alleen de PvdD, Denk en GL-PvdA voor de motie van SP-kamerlid Sandra Beckerman om de huren te bevriezen. Daarmee gaf de rechtse meerderheid groen licht voor de aankomende huurverhoging. Als je al niet overtuigd was dat ‘bestaanszekerheid’ een holle frase is dan ben je dat vast nu wel. Wonen is onbetaalbaar geworden, de volkshuisvesting bestaat niet meer.

De huren stijgen harder dan de inflatie. Sinds 1990 stegen de huren gemiddeld met 178.12%, de inflatie over de zelfde periode was 121.96%. Daarnaast bouwen corporaties weinig, doen ze zo goed als niks meer aan onderhoud, is dienstverlening iets van het verleden en is verbetering van het woongenot een ondenkbare illusie. Daar bovenop negeren corporaties ernstige problemen van huurders, het is inmiddels meer de regel dan een uitzondering. Zo worden bijvoorbeeld sociale huurders in Utrecht-West ziek van giftige schimmel, de woningcorporatie (Woonin) negeerde de problemen jarenlang. In 2012 schatte het RIVM dat ongeveer 750 duizend huishouden last hebben van vocht- en schimmelproblemen, dat is ongeveer 30% van alle sociale huurwoningen in Nederland. Waarschijnlijk liggen de werkelijke aantallen nog veel hoger, omdat niet alle gevallen worden gemeld.

Dienstverlening door woningbouwcorporaties is de afgelopen jaren terug gebracht tot het minimum. Waar men vroeger nog service leverde voor een kapot toilet, deurklink of verstopte dakgoot mag je dit tegenwoordig allemaal zelf oplossen. Het afbouwen hiervan is een soort krimpflatie, je blijft hetzelfde betalen maar krijgt er minder diensten voor terug. Wie kan zich tegenwoordig nog voorstellen dat woningbouwcorporaties huurders vroeger van kasten voorzagen?

Woongenot is een abstract begrip geworden. Huurhuizen worden zo goedkoop mogelijk gebouwd. Daarnaast hebben ze armoedige keukens en slechte badkamers. Maar ook bijvoorbeeld kromme deuren, water in de kruipruimte (met alle gevolgen van dien), schimmel, zijn ze regelmatig gehorig, hebben ze slechte isolatie en zijn ze vaak uitgeleefd en niet onderhouden.

Als je genoeg geld hebt om wat aan je huis te verbeteren loop je vaak op tegen een muur van bureaucratie en verouderde regels. Het komt er geregeld op neer dat de door jou geïnstalleerde afzuigkap, of net gelegde vloer, weer verwijderd mag worden als je gaat verhuizen, ook al is het een verbetering en heeft de volgende huurder daar gegarandeerd profijt van. Dat ieder huis van binnen hetzelfde moet zijn voor onderhoud is een onzinnig en verouderd argument, corporaties doen namelijk amper aan onderhoud. Bovendien zijn er genoeg manieren te verzinnen hoe een verbouwing door huurders wel vormgegeven kan worden.

Huurders worden altijd als collectief gezien, een unicum in onze individuele neoliberale samenleving. Is 70% van jouw buren voor de sloop van jouw wijk? Al wil je het niet, wordt je huis toch gesloopt. Bijna niemand kent zijn buren nog, maar toch besluiten zij mee over jouw huis. In een gelijksoortige situatie bij koophuizen heeft iedere eigenaar een onderhandelingspositie, houdt er een zijn poot stijf dan gaat het hele plan niet door.

Dat huurders altijd als collectief worden gezien is ook te horen aan de argumenten die worden gebruikt om de jaarlijkse huurverhoging te verdedigen. Zo moeten huurders begrijpen ‘dat er een grote vraag is naar betaalbare woningen’, zonder de jaarlijkse huurverhoging kunnen deze woningen zogenaamd niet worden gerealiseerd. Ook wordt vaak beweerd dat onderhoud te duur is. Regelingen zoals de vennootschapsbelasting en verhuurderheffing zijn hier de boosdoeners. Corporaties beargumenteren altijd de noodzaak van een huurverhoging met het argument voor het betalen van huur. Dat zijn twee totaal andere dingen. Ze gaan daarmee ook voorbij aan het feit dat de meeste huurhuizen al zijn afbetaald, corporaties maken hier dus ‘winst’ op. De vraag waarom de ‘winst’ van corporaties altijd moet groeien wordt nooit beantwoord.

Als je corporaties hoort zou je haast medelijden met hen krijgen, die arme stakkers die zich in hun nobele strijd in het zweet werken voor onze volkshuisvesting. Wat de corporaties liever niet vertellen is dat ze beschikken over enorme rijkdom, en dus in werkelijkheid helemaal niet zoveel geld tekort komen. Woonin, de Utrechtse woningbouwcorporatie die jaren lang schimmelproblemen negeerde, heeft een eigen vermogen van 4,4 miljard euro blijkt uit hun jaarverslag van 2022. Een “gezonde financiële positie” zoals ze het zelf noemen. In dat zelfde jaar maakte de grootste corporaties van de Domstad een jaarwinst (operationeel resultaat) van 323 miljoen euro, het verschil tussen huurinkomsten en uitgaven (onderhoud, rente, organisatie). Utrecht is niet uniek.

Het lijkt soms wel of corporaties denken dat we hun gesjoemel, fraude, corruptie en geldverspilling zijn vergeten. In 2013 is hier zelfs een parlementaire enquête over geweest. Van een cruiseschip tot Maserati van de zaak, corporaties verspilde miljoenen. Met zulke enorme en onzinnige uitgaven moeten de huren vanzelfsprekend omhoog, er blijft anders geen cent over.

Woningbouwcorporaties zijn monopolisten en monopolisten maximaliseren hun winst. Ze zien geld als het doel, niet de goede volkshuisvesting. Het welbekende kapitalistische ‘rupsje nooit genoeg' gedrag. Als we in dit land betaalbare woningen willen realiseren moeten we als eerste woningbouwcorporaties grondig hervormen, door er bijvoorbeeld verenigingen van te maken. Zolang dit niet gebeurd zijn investeringen vanuit de overheid zinloos.

Er zijn nog vele reden te verzinnen waarom de jaarlijkse huurverhoging niet deugt. Zo hebben we het nog niet eens gehad over erg kleine appartementen, tijdelijke contracten, containerwoningen, de verkoop van sociale huurwoningen, enzovoorts. 

De politiek gaat er in ieder geval niet voor zorgen dat huren betaalbaar blijven, al praten ze er maar al te graag over. Dit blijkt wel uit de aankomende huurverhoging. Op lokaal niveau wordt er af en toe wel eens actie gevoerd tegen de huurverhoging, er is ‘digitaal verzet’ zoals huurverhoging2024.nl en de landelijke actiegroep Wij Weigeren de Huurverhoging, die voor velen totaal onbekend is. Het verbaast mij dat er maar weinig maatschappelijk verzet is tegen de aankomende huurverhoging, niemand komt op voor huurders en huurders komen ook niet massaal voor zichzelf op.

Net als ieder jaar lijkt de huurverhoging weer stilletjes te passeren. Het wordt tijd dat we massaal opstaan en zeggen: “tot hier en niet verder!”. Wat maakt sociale huur immers nog ‘sociaal’ als corporaties alleen maar onbetaalbare huizen verhuren?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Harrydehaan
Harrydehaan
28 apr. 2024 - 7:41
Omdat er geen geld vernietigd wordt er wordt alleen maar extra geld gecreeerd uit het niets om allerlei projecten te financieren en dat mag jij betalen via verhoging benzine .huur.levensmiddelen etc. Elk jaar wordt er meer geld gecreeerd uit het niet en dus gaan prijzen omhoog.meer geld is gelijk aan meer vraag het aanbod blijft hetzelfde dus inflatie inflatue inflatie
Loros
Loros
26 apr. 2024 - 17:47
Wij wachten al 2 jaar op een antwoord van Woningbouw voor groot onderhoud. We hebben in 2010 voor het laatst een schilder gezien. En weet u , timmerwerk xalt er bijna af een petitie met100 handtekeningen ,klachten en aangetekende brieven het geldt echt niet , wij moeten geduld hebben,zij hebben de macht. Bij Huurcommissie moet elke huurder apart 25,00 betalen en apart klacht indienen. Terwijl het gaat om , houtrot, schilderwerk, enkel glas aan de buitenkant. En inderdaad deze woningen zijn van bouwjaar 1971 en al dubbel en dwars terugverdiend. Het is telkens wat anders, en sociale nieuwbouw overal behalve in ons dorp Elst, gemeente Overbetuwe..Vivare laat ons in de steek.
tweetacteneur
tweetacteneur
25 apr. 2024 - 14:15
Ooit hadden we woningbouwverenigingen. Maar toen moesten het allemaal stichtingen en corporaties worden waardoor de zeggenschap van de huurders in 1 keer van de baan was.
1 Reactie
Wijnand Krabman
Wijnand Krabman9 mei 2024 - 6:59
In de praktijk was dit een speeltuin voor megalomane bestuurders denk aan het Vesta boot schandaal. Het voordeel was wel dat huurders ook konden toetreden tot corporatiebesturen en dat het managergehalte wat lager lag. Voordeel van het huidige systeem is een betere controle door de overheid en bestuurders mogen nu maar een beperkte tijd aanblijven. Elk systeem heeft voor en nadelen.
TwoTone
TwoTone
25 apr. 2024 - 10:41
“Als je corporaties hoort zou je haast medelijden met hen krijgen, die arme stakkers die zich in hun nobele strijd in het zweet werken voor onze volkshuisvesting. Wat de corporaties liever niet vertellen is dat ze beschikken over enorme rijkdom, en dus in werkelijkheid helemaal niet zoveel geld tekort komen. “ Helaas is er een verschil tussen EV en liqiditeit. Het geld zit vast in stenen, de stichtingen hebben bijvoorbeeld daardoor onvoldoende geld om de verplichte verduurzaming uit te voeren. Hogere huren zijn (ook) weer nodig om de hogere kosten terug te verdienen. We zitten uiteindelijk gewoon in een inflatie/prijsspiraal ingezet door het Ecb rentebeleid om de euro te redden vanaf 2009z De gemiddelde (modale) Nederlander is gecorrigeerd op inflatie de laatste 15 jaar fors armer geworden. De (echte) inflatie zal nog jaren gemiddeld op 5% of hoger liggen, wen er maar aan. De huren zullen dus ook gewoon blijven doorstijgen.
3 Reacties
adriek
adriek25 apr. 2024 - 13:44
De scheepsladingen geld waarmee de financiële sector tijdens en na de financiële crisis overeind gehouden is zullen nog lange tijd nawerken.
Backtobasics
Backtobasics25 apr. 2024 - 14:45
De huren zullen dus ook gewoon doorstijgen......want ....economische wetten. Een vaakgehoorde misleidende duiding. Alsof je met "natuurwetten" te maken hebt,natuurlijk kun je aan knoppen draaien om deze trend om te buigen als de politieke wil er is.
Arbeider69
Arbeider6925 apr. 2024 - 14:53
''Helaas is er een verschil tussen EV en liqiditeit. Het geld zit vast in stenen, de stichtingen hebben bijvoorbeeld daardoor onvoldoende geld om de verplichte verduurzaming uit te voeren.'' Klopt er is verschil. Met miljarden eigen vermogen dat woningcorporaties hebben opgebouwd door de prijsstijging van hun onroerend goed en de winst die ze maken op verhuur van gemiddeld elk jaar weer ruim 20% kunnen ze als onderpand poen lenen om nieuwe woningen te bouwen. En dat konden ze natuurlijk helemaal toen de rente praktisch 0% was. Iedere villabewoner met subsidie heeft zich praktisch suf geleend en zit daardoor nu ook met heel lage huisvestingskosten. En dat geldt voor alle huisjesmelkers die alles wat maar aan woningen voorhanden was hebben opgekocht. Maar dat geldt dus niet voor woningcorporaties. Want liquiditeit. Onwillige lariekoek natuurlijk. Wanneer wordt woningcorporaties nu eindelijk eens verboden om elk jaar weer miljarden winst te maken op sociale verhuur. Miljarden winst waar ook nog winstbelasting moet worden afgedragen aan de schatkist in beheer van het rechtse Rutte4. Het rechtse Rutte4 die met die winstbelasting uit de mond gespaard door huurders niks anders weet te doen dan de ene na de andere extra subsidie voor rijke villabewoners te verzinnen. - hypotheekrenteaftrek subsidie - verlaging overdrachtsbelasting subsidie - isolatie voor vloeren/wanden/daken/ramen subsidie - zonnepaneel subsidie - warmtepomp subsidie - saldering zonnepaneelstroom etc. etc.
Wijnand Krabman
Wijnand Krabman
25 apr. 2024 - 10:23
Nou het ligt wel iets genuanceerder dan wat de schrijver hier stelt. De minster heeft een ongegeneerde greep in de kassa van de woningcorporaties gedaan door in 2023 de huren van groepen huurders te verlagen en tegelijkertijd te bezuinigen op de huursubsidie. Deze inkomensmaatregel voor mensen die minder verdienen dan 120% van het sociaal minimum had natuurlijk uit de staatskas moeten komen. Tegelijkertijd heeft de vakbond van de huurdersorganisaties de Woonbond ingestemd met de landelijke prestatieafspraken waarin deze absurde huurverhoging werd afgesproken. Tegelijkertijd is er al jaren een tendens gaande waarin de armoedecijfers in Nederland verbeteren (je hoort daar nooit over maar kijk maar eens naar de cijfers van het cbs!) Alleen voor een kleine groep geldt dit niet en laat deze mensen nu vooral gehuisvest worden door de woningcorpraties. De wet overleg huurders verhuurders schrijft voor dat er met de huurdersorganisaties overlegd moet worden over de huuraanpassing. Helaas is er een afspraak gemaakt binnen dat prestatie overleg om allemaal op 5,3% te gaan zitten. Al die mensen van de huurdersorganisatie zijn meerdere malen bij de corporatiedirectie op bezoek geweest om 'advies' te geven. Het was allemaal voor de kat zijn viool want de beslissing was al genomen. Er is hier sprake van kartelvorming want de overlegwet is hier mee verkracht! Dat is het echte schandaal. De huurdersorganisatie waar ik bestuurder van ben gaat dus het lidmaatschap van de Woonbond opzeggen.
Backtobasics
Backtobasics
25 apr. 2024 - 9:03
Ik ben er van overtuigd dat een groot deel van de onrust en egoistische sfeer in dit landje grotendeelsveroorzaakt is door de scheefgegroeide woningmarkt. Angst en hebzucht worden dagelijks aangewakkert door makelaars,media en banken ipv rust en stabiliteit, doordat de regulering totaal is losgelaten. Immorele en crimminele personages hebben vrij spel en van rechtvaardige verdeling van dze eerste levensbehoefte is al lang geen sprake meer..................schandalig.
1 Reactie
adriek
adriek25 apr. 2024 - 13:49
Was de regulering maar losgelaten! Dan kon ik ergens een stukje grond kopen voor een redelijke prijs en er in eigen beheer een huis op (laten) bouwen. Maar de regels zorgen dat grond schaars en heel erg duur is, huizen daardoor praktisch alleen door dure projectontwikkelaars met heel dure architecten 'ontwikkeld' kunnen worden. Er is geen sprake van een (vrije) markt.
Arbeider69
Arbeider69
25 apr. 2024 - 7:28
''Waarom moeten huren altijd stijgen?'' De huren moeten natuurlijk helemaal niet stijgen, dat is helaas een foute (politieke) keus. Een keus die er helaas mede voor gezorgd heeft dat de kloof tussen de arme beneden modale helft van Nederland die aangewezen is op een huurwoning en de rijken steeds groter wordt. Stuitend is dat Woningcorporaties die o.a. sociale woningen verhuren nog meer winst op hun onroerend goed maken dan eigen villabezitters. Immers niet alleen hebben ze de vele miljarden prijsstijging van hun onroerend goed in hun diepe zakken zitten. Woningcorporaties maken ook dikke winst op de verhuur van hun woningen. Gemiddeld dik 20%. En die 20% is dan ook nog eens nadat woningcorporaties jaarlijks honderden miljoenen winstbelasting hebben afgedragen aan de schatkist in handen van het rechtse Rutte4 kabinet. https://nos.nl/artikel/2219978-woningcorporaties-maken-ruime-winst-op-sociale-huurhuizen Het wordt echt tijd dat er een regering aan de knoppen gaat draaien die arbeiders die zijn aangewezen op een huurwoning gaat verlossen van ruim 10 jaar rechts Rutte beleid van VVD/CDA/PvdA/D66/CU.
1 Reactie
Gentleman
Gentleman25 apr. 2024 - 12:46
U vergeet SGP en PVV
MarjoleinS2
MarjoleinS2
24 apr. 2024 - 20:09
We zitten in Nederland in een vicieuze cirkel tussen inflatie en kosten die worden doorberekend aan de consument. Als sociale huurder ben je ook consument; krijg je ieder jaar een huurverhoging gekoppeld aan de inflatie. Tenminste tot dit jaar. Nu mogen, let op het woord mogen, woningcorporaties dit jaar en in 2025 maximaal 5,8 procent huurverhoging vragen. Het mag minder, maar hoeft niet. Het mag geen verrassing zijn dat minder een uitzondering zal zijn. Sociale huurders betalen zo in feite de nieuwbouw van huurwoningen van woningcorporaties. Maar inderdaad, wat staat er tegenover? Heel veel huurders wonen in huizen die nauwelijks geïsoleerd zijn, sommigen onder de schimmel zitten, of kelders hebben die bij hevige regen onderlopen. Huurwoningen die inmiddels ca. 30 jaar oud zijn en waarvan de waarde van de woning allang is afbetaald, naast het binnenwerk van de woning dat de verantwoordelijkheid is geworden van de huurder is pure winst voor de woningcorporatie. Vaak moeten huurders zelfs vervanging van o.a. radiatoren voorschieten dat bij het verlaten van de woning pas wordt vergoed. Het voordeel dat de sociale huurder heeft is de compensatie via de huurtoeslag. Maar zou het niet terecht zijn om huurders die langer dan 30 jaar in een huurwoning wonen minder huur te laten betalen, zoals een woningeigenaar die zijn hypotheek heeft afbetaald. Dat scheelt de overheid ook nog eens het betalen van huurtoeslag.
2 Reacties
linksert
linksert25 apr. 2024 - 5:35
Heel veel huurwoningen zijn inderdaad allang afbetaald.
Markzelluf
Markzelluf25 apr. 2024 - 10:02
Is inflatie een Nederlands fenomeen, Marjolein? Nooit geweten....
Middenman
Middenman
24 apr. 2024 - 20:06
Even de echte cijfers erbij: Even de echte cijfers bekijken: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/70675ned/table De laatste jaren is de huurverhoging behoorlijk lager dan de inflatie.
4 Reacties
linksert
linksert25 apr. 2024 - 2:33
Je bedoelt dat de huren wel omhoog gaan, maar dat de inflatie *nog* meer is. Heb jij soms wat huisjes in de verhuur?
Markzelluf
Markzelluf25 apr. 2024 - 11:07
Linksert, ook al heeft middenman meerdere woningen, wat maakt dat uit? Ben jij zo iemand die liever kijkt naar wie iets zegt dan naar de feiten zelf? Als dat zo is, in welk opzicht wijk jij dan af van werkgevers die stagiairs en sollicitanten geen kans geeft wegens achternaam of huidskleur?
Middenman
Middenman25 apr. 2024 - 13:53
@Linksert - ik heb geen enkel huis in de verhuur. Maar hou gewoon van de feiten.
linksert
linksert25 apr. 2024 - 19:13
Je bagatelliseert het probleem, meestal zit daar eigenbelang achter.
Noordermeer2
Noordermeer2
24 apr. 2024 - 19:28
‘De huren stijgen harder dan de inflatie. Sinds 1990 stegen de huren gemiddeld met 104,1%.’ Sinds 1990 zijn koopwoningen ongeveer verzesvoudigd in prijs (3x zo veel in euro’s als ze toen in guldens waren). Dan is die huurprijs zo gek nog niet.
3 Reacties
linksert
linksert25 apr. 2024 - 2:34
Ja joh! alles is geweldig als je genoeg geld hebt.
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 apr. 2024 - 7:30
"Sinds 1990 zijn koopwoningen ongeveer verzesvoudigd in prijs (3x zo veel in euro’s als ze toen in guldens waren). Dan is die huurprijs zo gek nog niet." Rare logica. Dat de huizenmarkt een gekkenhuis is is wil niet zeggen dat sociale huur daaraan mee moet doen. Als mij buurman psychotisch wordt, is dat ook geen voorbeeld om te volgen.
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 11:43
Marktwerking en de beleggers met hun kapitaal hebben dat veroorzaakt. Neoliberale politiek uitgevoerd door minister Blok. Verstoring van de markt. Veel te hoge huizenprijzen. En dan de armste bewoners huursubsidie geven om die prijzen zo hoog te kunnen houden. En wie moeten die belastingen opbrengen? Juist degenen, die nu geen woning kunnen bemachtigen….
adriek
adriek
24 apr. 2024 - 18:38
De regering, met name in de Rutte periode, heeft een fraai huizentekort gecreëerd waardoor met name op de vrije (koop)markt de prijzen geëxplodeerd zijn. Sociale woningen en woningen door woningcorporaties (vroeger -verenigingen!) profiteren lekker mee. Een corporatie, gerund door managers, is tenslotte iets compleet anders dan een vereniging (zonder winstoogmerk) waar de leden het voor het zeggen hebben. Het is direct gevolg van beleid. Kapitalistisch beleid waar geld automatisch 'omhoogstroomt'.
Effie2
Effie2
24 apr. 2024 - 18:28
Waarom moeten huren altijd stijgen? Conform het marktmechanisme, een van de peilers onder het asociale Neoliberalisme, drijft schaarste de prijs op. Ook die van woningen. De hoogste bieder wordt bij verkoop de eigenaar van zo'n pand. Rijke investeerders, in binnen en buitenland, prijzen minder koopkrachtige particulieren uit de markt. Dit heeft een prijsopdrijvend effect. Ook dát maakt woningen bij verkoop onnodig duur. Vaak zijn dat woningen die lang geleden voor weinig geld en/of met overheidssubsidie gebouwd zijn. De meeste ervan hebben na al die jaren huur al vele malen meer geld opgebracht dan dat ze ooit aan bouwkosten, inclusief de grondprijs en onderhoud, hebben gekost. Na het liberaliseren van onze volkshuisvesting door Stef Blok van de VVD, gevolgd door de verhuurdersheffing voor de woningcorporaties, zagen die woningcorporaties zich genoodzaakt om veel sociale huurwoningen af te stoten om aan deze extra financiële verplichtingen te kunnen voldoen. En daarnaast was er hier en daar sprake van wanbeleid door bestuurders van sommige woningcorporaties. Investeerders met een winstoogmerk kochten veel van die huizen op om ze met winst te kunnen verhuren, of later met winst door te verkopen. En die keuze leidde tot niet zelden tot leegstand. Politieke partijen voor het bedrijfsleven VVD, BBB, en SGP behartigen in de praktijk vooral de belangen van deze investeerders-woningeigenaren, en trachten dat marktconforme verdienmodel zoveel mogelijk in stand te houden.
Effie2
Effie2
24 apr. 2024 - 18:28
Deze reactie is verwijderd
Phantom3
Phantom3
24 apr. 2024 - 17:59
Vraag en aanbod. Er zijn te veel mensen in dit land, of er zijn te weinig huizen, of allebei.
3 Reacties
linksert
linksert25 apr. 2024 - 5:42
Alleen het laatste. Veroorzaakt door het neoliberalisme. Volmondig gesteund door de PVV overigens,
Backtobasics
Backtobasics25 apr. 2024 - 9:30
Gelul, te weinig huizen voor gewone bewoning maar veel voor recreatie en als beleggings object. En ipv vluchtelingen zou ik eens kijken naar de steeds grotere groep arbeidsmigranten die lekker goedkoop werken voor de aandeelhouders maar wel behuizing nodig hebben.
EenMening5
EenMening525 apr. 2024 - 11:06
@linksert Het is niet zo simpel als het lijkt. Als het huizenaanbod flink zou steigen, stijgt ook de vraag en gaan nog meer mensen alleen wonen. Het aantal eenpersoonshuishoudens bedraagt nu al 3,3 miljoen. Tevens een bewijs van het sterk toegenomen individualisme. Een groter aanbod van huizen, vergroot automatisch ook de vraag. Nederland telt nu 8,2 miljoen woningen voor 18 miljoen mensen. Dat is 2,15 persoon per woning. Normaliter zou dat ruim voldoende moeten zijn, ware het niet dat er, zoals al gezegd, 3,3 miljoen mensen alleen wonen. De overige 14,7 miljoen mensen moeten het doen met 4,9 miljoen huizen. Alleen wonen is ook nog eens erg slecht voor het klimaat.
EenMening5
EenMening5
24 apr. 2024 - 17:31
Het is logisch dat de huren meestijgen met de inflatie. Maar als de stijging hoger is dan de cumulatieve inflatie, zou er een correctie kunnen worden uitgevoerd. In het artikel gaat de auteur terug naar 1990, dat is 34 jaar. Dat is wel heel erg lang.
Mathijsco
Mathijsco
24 apr. 2024 - 17:24
Ook woningcorporaties zijn ge-semiliberaliseert onder Rutte. Moeten hun eigen broek ophouden en daarvoor een flinke reserve achter de hand houden. Dat gaat ten koste van huurders. Bij 'Verenigd links' en D66 hoeft u overigens niet uw lantaarn op te steken: die zijn medeverantwoordelijk voor de sociale uitverkoop en maken een lange neus. 'pas als je meegaat in hun milieu verhaal, valt er misschien een warmtepomp aan te passen.'
2 Reacties
linksert
linksert25 apr. 2024 - 5:46
Bizar! U legt de verantwoordelijkheid voor VVD-beleid bij GP/Pvda en D66? Zij maken een lange neus? U lijkt me niet goed snik.
adriek
adriek25 apr. 2024 - 13:54
De linkse oppositie de schuld geven van alles dat de (overwegend rechte) regering de afgelopen twaalf jaar niet of fout heeft gedaan, is dat niet een beetje vreemd?
weereenmening
weereenmening
24 apr. 2024 - 17:05
Inflatie is gewoon hoog. Het lijkt lager omdat op andere producten door innovatie kostprijs daalt. Maar in werkelijkheid ligt inflatie rond 10% op jaarbasis. Beleggen is enige manier om deze inflatie enigzins te ontlopen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor