Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom de Britten in de EU blijven

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
David_Cameron_and_Barack_Obama_at_G8_summit_2013
Als onze politieke leiders de vastberadenheid van Cameron hadden dan had het referendum van Jan Roos nooit een kans gehad
Ondanks de dramatische wendingen en testosterondebatten zullen de Britten in de EU blijven. In tegenstelling tot de Nederlanders bij het Oekraïne-referendum zullen zij namelijk niet het referendum gebruiken als proteststem. De inzet is te hoog en de onzekerheid te groot. De Britten zullen daarom het hoofd koel houden en met hun verstand stemmen. Ten tweede wordt het blijf-kamp geleid door een vastberaden Cameron die er vol voor gaat. Een absolute voorwaarde om überhaupt een kans te maken. Ten derde leert de geschiedenis dat de Britten bij dit soort zaken massaal eieren voor hun geld kiezen.
Nationale gevoelens Het Schotse referendum leert ons dat de kiezers in het Verenigd Koninkrijk zich niet laten leiden door nationale gevoelens maar door economische redeneringen. Mark Carney, de gouverneur van de Engelse Centrale Bank waarschuwde voor een recessie en voor dalende huisprijzen. In afzonderlijke rapporten waarschuwen zowel het IMF als de OECD voor de paniek die zal ontstaan onder investeerders. Doemscenario’s? Na het Nederlandse referendum over de Europese grondwet zou toch ook het licht uitgaan?
In het beste geval zal de transitieperiode na een exit ongeveer tien jaar duren. De relatie met de EU zal opnieuw uit-onderhandeld moet worden en er moet een alternatief gevonden voor de 60 handelsverdragen die via de EU met landen in de wereld zijn afgesloten. Dit laat de kiezer niet koud. Een poll van het gerespecteerde ComRes van 15 mei onthult dat een meerderheid van de Britten vreest dat zij economisch slechter af zullen zijn buiten de Unie. Een Brexit zal niet alleen voor grote economische onzekerheid zorgen. De vraag is maar of het Koninkrijk bij elkaar blijft. Een peiling van het bureau Panelbase laat zien dat een overduidelijke meerderheid (65 procent) van de Schotten wil dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. Nicola Sturgeon, leidster van de Schotse Nationale Partij liet dan ook weten dat er een nieuw Schots referendum zal komen als het resultaat van het referendum een Brexit is.
 
Meedogenloos Als onze politieke leiders de vastberadenheid van Cameron hadden had het referendum van Jan Roos nooit een kans gehad. In februari sloot hij de deal in de Raad en sindsdien is hij meedogenloos campagne aan het voeren. Hij laat geen kans onbenut en haalde zelfs Obama naar London om te pleiten voor een Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Hij geeft eloquente sneren aan de tegenpartij en is onberoerd door de aanvallen van Boris Johnson. Dit is de man die een absolute meerderheid haalde tijdens de vorige verkiezingen en al zijn politieke tegenstanders vermorzelde. Politico meldde ook al dat Cameron naar een comfortabele meerderheid kruist.
Dit is overigens niet het eerste referendum in het Verenigd Koninkrijk over de Europese Unie. In 1975 werd het volk gevraagd of zij in de Europese Economische Gemeenschap wilden blijven. Velen zullen geschokt zijn dat Margareth Thatcher een fel voorstander voor behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Economische Gemeenschap was. Er zijn veel overeenkomsten met het referendum van 1975 en het aankomende referendum. Ook toen was het Britse kabinet hopeloos verdeeld. Ook toen liepen de gemoederen hoog op. De uitkomst was echter kraakhelder: 68 procent van de Britten koos ervoor om in EEG te blijven.
Cc-foto: wikicommons
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Ra Ra
Ra Ra
24 jun. 2016 - 6:10
Waarom de Britten toch niet in de EU blijven.
Ra Ra
Ra Ra
14 jun. 2016 - 21:50
Ziet er toch naar uit dat de meerderheid niet in de EU wil blijven. Ik begrijp dat de sun nu ook voor een brexit is. Het artikel van de schrijver lijkt vooralsnog niet juist te zijn
Ra Ra
Ra Ra
24 mei 2016 - 19:08
Een verschil met Nederland is de Britten het referendum wel serieus nemen en met hun verstand stemmen. In Nederland wordt het referendum referendum aangeduid als "het Referendum van Jan Roos". Dat klopt niet. Meer dan 420.000 Nederlanders hebben ervoor gezorgd dat het referendum er kwam. Het is een referendum van het Nederlandse volk. Ook 'thuisblijven" vind ik niet stemmen met je verstand. Zolang een deel van het Nederlandse volk niet stemt met het verstand (en liever thuis blijft) en het heeft over "het Referendum van Jan Roos", zal het Nederlandse volk protesteren.
JanB2
JanB2
24 mei 2016 - 4:14
Ik hoop van ganse harte dat de auteur ongelijk krijgt. Toetreding tot de toenmalige EEG van het VK was een historische vergissing en het binnen de EU blijven van GB na dit referendum wordt de aftrap voor het einde van de EU. Cameron zal namelijk eisen gaan stellen. Things in return zogezegd, als bedankje voor de ja-stemmers en doekje voor het bloeden voor de nee-stemmers. Dat betekent nog meer neoliberaal angelsaksich beleid (de feitelijke de bron van alle onvrede onder de europese bevolking). Geen zinnig denkende Europeaan op het continent die dat zal pikken en één en ander wordt dan ook koren op de molen van de notoire EU-haters die, ook op het continent, meer en meer het debat zijn gaan bepalen. So let's face it: het VK en de EU zijn simpelweg incompatibel en daar moet eindelijk eens naar gehandeld worden. Die Noordzee ligt er immers niet voor niets!
3 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore24 mei 2016 - 10:22
Nouja, aan de ene kant mogen ze wat mij betreft vertrekken. Aan de andere kant heeft het Remain kamp ook een sterke bondgenoot. Die eigenlijk voor een aantal partijen verder in de EU ook belangrijk kunnen zijn. Ook binnen het VK zijn er een hoop tegenstanders voor TTIP. Die beschikken echter wel over common sense. Die roepen niet, als we vertrekken dan hebben we geen TTIP. Maar die zeggen, als we blijven binnen de Unie, dan hebben wij een stevigere onderhandelingspositie, en als we uit de unie stappen hebben we die niet. Helemaal niets mis mee. Je kan niet uit een Unie stappen en dan denken dat je een ander handelsverdrag voorgelegd krijgt. Je kan natuurlijk ook zeggen, hebben we de VS nodig, Rusland,China en Afrika zijn er ook nog. Al zou ik niet zo snel voedselproducten uit China op mijn bord willen hebben. De handel zal echt wel doorgaan, alleen er zullen nieuwe verdragen moeten worden afgesloten. Die dip moet wel ergens opgevangen gaan worden dus het zal na een Brexit eerst eventjes wat zuurder worden. Het is spannend, en zo opportunistisch als de schrijver van het stuk denkt gaat het echt nog niet zijn. Het is een stevige strijd. Wellicht door het remain kamp gewonnen. Doordat ze of mensen een te groot angstbeeld hebben geschetst, of doordat het Brexitkamp met teveel belachelijke argumenten aankomt. (B. Johnson)
ton14024
ton1402424 mei 2016 - 20:17
´´Cameron zal namelijk eisen gaan stellen. Things in return zogezegd, als bedankje voor de ja-stemmers en doekje voor het bloeden voor de nee-stemmers´´ Dat verwacht ik ook, maar is niet logisch. Er zullen namelijk wat landen zijn die zeggen: Wil je er nu echt in? Dan niet zeuren en nu echt meedoen!
JanB2
JanB224 mei 2016 - 23:05
@ Handige Harry Nou van mij mogen ze vertrekken. Sinds jaar en dag sijpelen vanuit Londen namelijk beleidslijnen door naar Brussel die ronduit slecht voor de burger zijn of wordt beleid om bijvoorbeeld écht eens schoon schip te maken in de bancaire sector vanuit Londen tegengehouden. Het is begonnen met Thatcher en het gaat tot op de dag van vandaag door. Het VK is een afgeschreven industrieland en drijft nu op een economie met een enorm waterhoofd in de vorm van de financiële sector. De belangen daarvan staan haaks op de (maak) industrie op het continent. Bovendien hebben talloze affaire's die hun oorsprong in Londen hadden (Libor) aangetoond dat "The City" feitelijk gewoon een roversbende is. Het ergste wat je als werknemer hier in continentaal Europa bijvoorbeeld kan overkomen is dat het bedrijf waarvoor je werkt door een hedge-fund met basis in Londen wordt overgenomen. Dan wordt in de regel de zaak uitgekleed, opgesplitst en in stukken verkocht. De werknemers hebben bijna standaard het nakijken en hele stukken industriële traditie en vooral kennis verdwijnen voorgoed. Aan banden leggen van dit soort praktijken is in europees verband onmogelijk: de Britten stemmen tegen. Wel, met zo'n land wens ik niet langer in een unie te zitten. Dat moet er echt uit en wel in het belang van de europese economie en het sociale stelsel hier. Verder is er nog een loyaliteitsprobleem. Het enige waar de Britten in politiek verband écht aan hechten is hun "Special Relationship" met de VS. En daar gaan ze vrij ver in. Het is werkelijk een gotspe dat europese regereringsleiders door britse inlichtingendiensten worden afgeluisterd en bespied (geen broodje aap, gewoon echt gebeurd) en dat de info die daaruit voortkomt wordt gedeeld met Washington. Kan niet! Moet je niet willen! Dus wat mij betreft vertrekken ze liever vandaag dan morgen.
Damaru2
Damaru2
23 mei 2016 - 16:52
@jesseklaver Zou graag eens een bron zien van het hieronder geschetste beeld. Voornamelijk van "groep 2"
1 Reactie
voxpopuli2
voxpopuli224 mei 2016 - 6:19
Het klopt wel , de overdaad aan vooral voormalige Oostblok immigranten wordt gezien als een probleem, plus die mensen werken harder dan de gemiddelde Brit . Één van de maatregelen die het vk voorstaan is dan ook discriminatie van die groep , vwb beperking van de rechten op nhs en childsupport.
ton14024
ton14024
23 mei 2016 - 16:49
Ik denk 50% in, 30% out en 20% kan zijn of haar hand op het laatste moment niet stil genoeg houden om dat kruisje te zetten. Ik verwacht dan ook een lage opkomst.
Damaru2
Damaru2
23 mei 2016 - 16:29
Lobbyist in Brussel... Maar ik denk dat de signalen naar de EU en de nationale polici duidelijk mag zijn. PVV, Oekraine referendum, Oostenrijk, Polen, Hongarije, overal komt "rechts" op. Het word tijd dat de heren en dames dit gaan erkennen en er daadwerkelijk zaken veranderen want er komt een moment dat het daadwerkelijk fout gaat en je zo'n Geert Wilders gekkie aan de macht hebt. Dan zou er weleens een flinke kettingreactie kunnen komen waardoor het gehele politieke systeem in de EU in elkaar donderd
jesseklaver
jesseklaver
23 mei 2016 - 16:05
Veel groepen zijn verdeeld over brexit maar onder de voorstanders van brexit springen twee groepen in het oog 1) de oudere witte britse babyboomer met wat kapitaal die bang zijn dat de britse identidiet verloren gaat 2) de tweede en derde generatie molsim immigranten (vooral uit Pakistan en Bangladesh) die bang zijn voor mass immigration uit (christelijk) Europa. In de afgelopen 10 jaar zijn 4 miljoen mensen van binnen de eu naar de uk verhuisd (polen, roemenen, letten maar ook zuid europese jongeren vanwege de poor prospects en beschermde arbeidsmarkten in die landen). Dit heft de lonen hard gedrukt, zet de nhs onder druk maar heeft vanwege de arbeidsethos een postieve effect op de samenleving en economie gehad. Deze groep schreeuwt racism maar bewijst hier zelf schuldig te zijn.
1 Reactie
cockpol
cockpol23 mei 2016 - 20:52
Mij is de banksector ook opgevallen bij de pro-EG'ers. Heel wat mensen verdienen daar hun boterham.
Willem van Doeland
Willem van Doeland
23 mei 2016 - 15:44
Afgaande op de peilingen zal het geen brexit worden. Maar het signaal is duidelijk. Cameron heeft de boel op tijd onder controle weten te krijgen, daarvoor chapeau!
trotsopnederland
trotsopnederland
23 mei 2016 - 15:27
Ik zou het wel jammer vinden als de Britten deze kans voorbij laten gaan. Een tweede kans krijgen ze niet snel meer en het zou het perfecte voorbeeld zijn voor de rest dat je veel beter af bent zonder de onnozelheid uit Brussel. We gaan het zien, ons referendum zou ook een non event worden en de drempel zou nooit gehaald worden. Ik wens ze daar veel wijsheid toe en hoop dat ze zich niet in de maling laten nemen door het grootkapitaal.
1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje23 mei 2016 - 15:51
Uit angst nemen mensen vaak verkeerde beslissingen. Om later te constateren dat de mogelijkheid iets fundamenteels te veranderen voor het grijpen lag op het moment dat ze aarzelden of zich bang lieten maken met doemscenario's.
Mary Jane
Mary Jane
23 mei 2016 - 15:24
Ik zou ook zo'n kristallen bol willen hebben: je stopt er een euro in en hij geeft je precies de voorspelling die je graag zou willen horen. Het is trouwens een multi-functioneel model: voor TTIP werkt hij ook.
marius20452
marius20452
23 mei 2016 - 14:52
Niet de stemmers maar de tellers van de stemmen bepalen de uitslag van een verkiezing of referendum.
DaanOuwens
DaanOuwens
23 mei 2016 - 14:31
Ik wil de Engelsen er uit. Weg met die Britten. En die Schotten er in. De EU moet veel agressiever reageren op sentimenten. De discussie is eindeloos. Laat landen die er uit willen per direct vertrekken. Wil je geen Euro, dan hoef je geen Euro. De zwakte van de EU is dat zij in alle omstandigheden landen binnen de boot willen houden. Dat geeft een hele rare onderhandelingspositie, nogal zwak. Graag of niet. Met Duitsland als economische motor is geen enkel land economisch gebaat bij het uittreden uit de EU. En voor Duitsland creeert de EU een afzetmarkt van 500 miljoen mensen. In volume de grootste markt ter wereld. Daarom gaat het zo goed met de Duitse economie. Daarom wil Duitsland ook investeren in de EU. Dat kan nooit in het vroegere EEG model. Een centrale bank en 1 munt zijn noodzakelijk. En ook niet verder uitbreiden. Geen Turkije, geen Zwitsers. De EU is groot genoeg nu. In plaats van een slap verhaal wil ik een agressieve reactie op gezeur. Ook voor Nederland. Gulden invoeren en uit de EU, weg met Nederland. Rotterdamse haven dicht, Schiphol sluiten, alle Tech- bedrijven bij Eindhoven weg. Geen uitkeringen meer, geen zorg, geen pensioenen en geen bejaardenzorg meer. Ik gok op een halvering van het BNP. Na 5 jaar wordt Wilders het land uitgeschopt naar Israël, met medeneming van 500.000 PVV-ers, frissen we allemaal van op. En we hoeven die onzin discussie niet te voeren.
2 Reacties
insignia
insignia24 mei 2016 - 9:48
Mij valt op in dit verhaal dat het absoluut niets met de werkelijkheid te maken heeft. Maar 1 zin valt op, de EU is groot genoeg. Voor wie? Voor mij is de EuroUnie veel te groot, wie zit er nu te wachten op een Roemeense voorzitter, een Lets commissielid of een Grieks veto. De EEG was groot genoeg en had precies de goede doelen: welvaart voor de deelnemende landen. Andere geografisch bijeen horende landen kunnen identieke verbanden stichten zonder hun eigen beslissingsrecht op te geven. Met de huidige EuroUnie hebben we een economische NAVO die op dit moment door de bevelhebbers ingezet wordt voor van alles behalve meer welvaart. De lage rente, welke de ouderen hun pensioen stukje bij beetje afpakt, de dreigende TTIP, de boycot van landen die zich niet houden aan de wensen van de wereldleiders, nee, nee, NEE.
Dirk2
Dirk227 mei 2016 - 13:49
Volgens economen van ING verdient Nederland aanzienlijk meer aan de export naar Groot-Brittannië dan aan de handel met de Duitsers. Nederland heeft de Britten nodig als tegenwicht van de Duits-Franse as. Duitsland is voor de landen in de periferie van de EU geen motor maar een vernietiger van banen in die landen. Het overschot van de Duitsers zorgt voor een dramatisch tekort op de handelsbalansen van die landen. De verwijten van Draghi, de President van de ECB, aan het adres van de Duitsers zijn daarom terecht. IJsland kon dankzij haar eigen munt haar problemen sneller oplossen dan de Grieken. Een gemeenschappelijke munt heeft in tijden van tegenspoed grote nadelen zoals al voorspeld werd voordat de Euro werd ingevoerd. Nederland exporteert steeds meer naar landen buiten de EU zodat we steeds minder afhankelijke worden van de EU.
Sol Invictus
Sol Invictus
23 mei 2016 - 14:25
De Britse oligarchie gaf hun land massaal een 'landbouwbestemming' door er een handvol schapen op te zetten en aldus Europese landbouwsubsidies op te strijken. Die gaan de Europese melkkoe echt niet opgeven. Voor de Britse economie (financiële wereld hoofdstad) is het essentieel dat ze invloed uit kunnen oefenen op Europees beleid in de Europese markt. Geen Brexit dus. Wel mogelijk politiek gedoe mocht de Britse bevolking kiezen voor iets wat niet door kan gaan.
Bram Emanuel
Bram Emanuel
23 mei 2016 - 14:24
"Waarom de Britten in de EU blijven" Ik ben er niet zeker van. Ik denk dat we 1 schandaal verwijdert zijn van een Brexit. De vraag is of die er komt voor 23 juni. Zoiets als uitschakeling in de groepsfase van Euro 2016 kan al voldoende zijn om kiezers over de streep te trekken.
Rootman2
Rootman2
23 mei 2016 - 14:09
Elke CEO, generaal, hogere ambtenaar en zelfs buitenlands staatshoofd wordt erbij gehaald om angst te zaaien voor een Brexit. Een beetje het Schotlandreferendum in het kwadraat, toen de bevolking ervoor viel, maar veel Schotten later spijt kregen. The Guardian staat al sinds de jaarwisseling bol van anti Brexit propaganda, elke dag minstens 3 stukjes ( zelfs hun anti-Putin stukjes halen niet veel meer dan 5x/ week!). Labour houdt zich grotendeels afzijdig, een beetje begrijpelijk gezien hun electorale situatie (na een Brexit gaan Schotland en waarschijnlijk Wales hun eigen weg en worden weer EU lid, dus komt Labour tientallen jaren niet meer aan het bewind in Engeland+ Ulster). Wat betreft ONS referendum: voorlopig ligt het in het doofpot magazijn, maar ongetwijfeld spoedig komt het moment dat de NEE-stemmers hun ´I told you so´ -moment mogen beleven. Zo is de fascistische Pravy Sector Maidan-3 bezig te organiseren en zullen de EU-landen volgend jaar de kosten voor het songfestival moeten ophoesten. Als onze huidige regering, met virtueel nu nog 31 zetels, een nog actievere houding in de JA-campagne zou hebben gehad was het aantal NEE stemmers veel groter geweest, evenals de opkomst. Wat de NEE winst zo groot heeft gemaakt was hoofdzakelijk de onverbeterlijke arrogantie van de JA proponenten, naast uiteraard hun zeer beperkte arsenaal van geldige argumenten. Wat betreft die her af te sluiten verdragen: Elke verandering heeft zijn prijs, maar aangezien het meestal om mutuele handelsbelangen gaat is de oude EU verdragstext snel gecopieerd en op details gewijzigd. Daling van de huizenprijzen is heel vervelend voor speculanten en ultrarijken, maar een zegen voor de gewone Brit (die mogen toch verwachten dat hun pensioenfonds niet in een bubbel investeert, toch?). Of de pro Brexit campagne gaat winnen hangt net als bij ons van hun feitenkennis, oprechtheid en overtuigingskracht af. Maar dit schijnt het jaar te zijn dat zelfs de meest geoliede machines het af moeten leggen tegen de volkswil, zelfs als deze minder gearticuleerd is.
2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2016 - 16:09
De Nederlands volkswil ik het oppakken van Poetin en hem voor de rechter brengen vanwege de moord op 300 onschuldige burgers. Ik mag naar aanleiding van jouw tekst aannemen dat Poetin zich binnenkort moet verantwoorden.
Rootman2
Rootman223 mei 2016 - 22:14
Dan zal er wel eerst meer dan de zeer vage aanwijzingen tot nu toe boven tafel/ uit de doofpot moeten komen. Tenzij u een privé informatielijntje heeft bent u blind aan het beschuldigen. Heeft u ook nog iets inhoudelijks tav. mijn reaktie of de Brexit te melden?
Mark Gh
Mark Gh
23 mei 2016 - 13:10
Ik verwacht ook dat ze zullen kiezen voor blijven, helaas. De EU moet zo snel mogelijk terug naar een economisch - niet financieel - samenwerkingsverband van onafhankelijke landen. Een Brexit zou dat goed op weg hebben geholpen.
bv-user-84072
bv-user-84072
23 mei 2016 - 12:33
--- Dit bericht is verwijderd —
3 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli223 mei 2016 - 12:58
oh ja 520 miljoen kiezers versus 16 miljoen nederlanders , dat levert 1 zetel op of wellicht belgie erbij twee, kortom daar gaat ons veto recht en invloed.
Mary Jane
Mary Jane23 mei 2016 - 15:30
Gelukkig maar: door Europa komen er vast eindelijk betaalbare huurwoningen vrij bij ons in het dorp. Ik zal het even aankaarten bij mijn vertegenwoordiger(ster) in Brussel. Alleen even uitvissen wie dat is.
Mark Gh
Mark Gh23 mei 2016 - 20:10
Erwin, ik ben het met je eens dat een innige economische samenwerking goed zou zijn. Hoe kijk jij aan tegen een scheiding van economische zaken en financiën? De euro als one-size-fits-all oplossing faalt overduidelijk, een permanente overdrachtsunie zal het gevolg van een gemeenschappelijk financieel beleid zijn. Met het loslaten van de euro als enig wettig betaalmiddel zou er weer ruimte ontstaan om een eigen munt (misschien zelfs naast de euro) te gaan voeren en zo de concurrentiekracht van zwakkere landen te verbeteren terwijl de voordelen van economische samenwerking een een gemeenschappelijke markt behouden blijven.
rbakels
rbakels
23 mei 2016 - 12:04
Het Nederlandse Oekraïne-referendum was een publiciteitsstunt van GeenPeil, dat gelieerd is aan het noodlijdende Telegraaf-concern. Ze kunnen wel een hoop mensen in beweging krijgen maar dat is maar surrogaat voor het verkopen van kranten. Het stomme is dat de Britten blijven dromen van hun grootse koloniale verleden. Het wordt zoetjesaan realiteit dat ze niet zo bijzonder (meer) zijn als ze denken.
1 Reactie
insignia
insignia23 mei 2016 - 17:06
Frits, ik vond het fijn dat ik NEE mocht stemmen. Dat gaf mij tenminste het gevoel dat nog niet alles verloren is. Vwb de Engelsen, ik weet niet waar ze van dromen maar het zou zomaar kunnen zijn dat ze meer vrijheid willen dan de EU ooit toe zal staan. En wil ik ook.
Acid Prune
Acid Prune
23 mei 2016 - 12:04
Lobbyist? Ik heb geen boodschap aan lobbyisten gezien die geen belang hebben bij de juiste voorstelling van zaken . Wellicht ook een tip voor politici om dat eens te doen ;) Verder is er met het schotse referendum waarschijnlijk gefraudeerd En elke land dat zich middels een referendum voor of tegen de EU mocht uitspreken stemde altijd tegen ik zie niet in waarom de Britten dommer zouden zijn als de rest van Europa .
ratio2
ratio2
23 mei 2016 - 12:02
En over 5 a 10 jaar komt de volgende Britse leider met een lijstje eisen voor het volgende referendum...wat doen we dan?
hugo bergveen
hugo bergveen
23 mei 2016 - 11:58
Als ik de Engelse pers volg komt daar niet echt een vastberaden Cameron uit naar voren; eerder iemand die wanhopig probeert de schade te beperken die hij heeft aangericht toen hij een referendum beloofde om zijn politieke hachje te redden. Maar als je bedoelt dat cameron het referendum serieuzer neemt dan Rutte c.s, dan heb je gelijk.
2 Reacties
Rootman2
Rootman223 mei 2016 - 14:21
De Britse lagerhuis parlementariërs zijn veel betere debaters dan onze 2e kamerleden. Dat heeft er zeker ook mee te maken.
hugo bergveen
hugo bergveen23 mei 2016 - 16:31
@Rootman Dat het Engelse parlement een heel stuk leuker is om te volgen ben ik met je eens, maar ik betwijfel of het resultaat voor het landsbestuur ook zo veel beter is. Ook zij hebben hun Fyra- en Nationale Politie- achtige schandalen.
Jhonathan
Jhonathan
23 mei 2016 - 11:50
Lobbyist in Brussel. Oké, dan weet je eigenlijk wel genoeg: De EU is niets dan goeds, critici en burgers die het onheil zien, zijn uiteraard hun verstand kwijt.
insignia
insignia
23 mei 2016 - 11:42
Persoonlijk denk ik dat Obama naar Londen halen nu niet echt slim is. Het illustreert alleen maar waarom het VK lid werd van de EEG, namelijk om de Amerikaanse belangen in de gaten te houden. Het plaatje waar de baas met z'n vazal praat zegt genoeg.
voxpopuli2
voxpopuli2
23 mei 2016 - 11:42
Koffiedik kijken of in dit geval theeblaadjes schudden .. Geheel geschreven vanuit de lobby voor een grotere autonomer centraal bestuur voor Europa. Want als iets slecht voor je is , dan moet je er meer van nemen toch ? Het antwoord van europa op de status van de lidstaten is meer europa .. Ik denk persoonlijk dat de engelsen het beter zien , minimaal weliswaar maar het zal richting brexit gaan. Zeker met de dreigementen van de handelsembargo's en de financiele terugtrekkingen. Maar het kan ook zomaar zijn dat als engeland uit de eu stapt dat de bijdrage die zij nu netto betalen ( ca 8 miljard euro, terug het land in vloeit , wat best wel gunstig is, en ach die handelsdingen ? amerika staat te trappelen om te gaan leveren tegen gunstiger voorwaarden, net als rusland..
ToBeOrBecome
ToBeOrBecome
23 mei 2016 - 11:29
Wat is de waarde is van een opiniebijdrage door een lobbyist voor het algemeen belang of het belang van de Britse kiezer? .....
1 Reactie
Rootman2
Rootman223 mei 2016 - 14:26
Laat hem maar lobbyen voor ONS publiek.. Dan kunnen we onze toetsenborden onvetten en zodanig met logica en feiten bombarderen dat hij niet meer weet of hij in Brussel of Straatsburg zit!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor