Als we de helft van de melk- en vleesproducten vervangen door plantaardige alternatieven, dan zou er bijna geen ontbossing meer plaatsvinden. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van wetenschappers van onder meer de Universiteit van Vermont.
Een groot deel van de huidige ontbossing komt op het conto van de vee-industrie. Om de boerderijdieren te voederen is veel voedsel nodig dat vaak wordt verbouwd op plaatsen waar voorheen natuurgebieden waren.
De verwoesting van natuurgebieden kan stoppen als de mensheid erin slaagt om de vlees- en melkconsumptie flink terug te dringen. Volgens het scenario dat de wetenschappers hebben doorgerekend – een halvering van de consumptie – zou er 12 procent minder grond nodig zijn voor landbouw. Dat biedt dus zelfs de mogelijkheid om aan herbebossing te doen, met alle gunstige gevolgen voor de biodiversiteit van dien.
Daarnaast zou de stikstofuitstoot flink omlaag gaan, net zoals de emissie van broeikasgassen, bericht het persagentschap IPS. Ten slotte zou de wereldwijde waterbehoefte met maar liefst 10 procent dalen.
“Vleesvervangers op plantaardige basis bieden een cruciale kans om voedselzekerheid te bevorderen en klimaatdoelstellingen te bereiken, en tegelijkertijd verbeteringen op het vlak van volksgezondheid en biodiversiteit te realiseren”, concludeert onderzoeker Eva Wollenberg van de Universiteit van Vermont dan ook.