Live Kamerdebat BBB-akkoord ... golf van kritiek op werkbaarheid plan opvang uitgeprocedeerde asielzoekers
Het debat in de Tweede Kamer donderdag over het nieuwe PvdA-VVD akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, lijkt uit te lopen op nieuwe verwarring en onenigheid. VVD en PvdA lijken ondanks het vorige week gesloten akkoord nog steeds niet eensgezind.
De kritiek op de werkbaarheid va het gesloten akkoord blijft groot. Zo noemde SP-fractievoorzitter Roemer het een ‘gênant compromis’, dat de coalitie tijdelijk uit de brand helpt, maar de problemen in uiteindelijk alleen maar groter maakt. Volgens Roemer is de PvdA de grote verliezer.
Tegenstrijdig Duidelijk werd dat VVD en PvdA nog eigenlijk nog steeds niet op een lijn zitten. Toen PvdA partijleider Samsom zei dat niemand onder een brug hoeft te slapen, vervolgd even later VVD-fractievoorzitter Zijlstra dat illegalen die niet meewerken aan hun vertrek op straat worden gezet.
De PVV noemde juist de VVD de grote verliezer. Volgens Tweede Kamerlid Fritsma was Zijlstra van de VVD er ingetuind en akkoord gegaan met het ‘meest softe asielbeleid ooit’.
Ook op Twitter regent het kritische reacties. Zo schreef oud PvdA-er Myrthe Hilkens:
Voorlopige conclusie: 9 dagen #bedbadbrood crisis waarvan uitkomst is: 6 maanden verder onderhandelen met gemeenten over bestuursakkoord.
Volgens Tweede Kamerlid van CU Joël Voordewind is het BBB-akkoord zelfs al van tafel.
Gemeenten doen niet mee In de Volkskrant staat donderdag een ingezonden brief van de voorzitter van de commissie asiel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Jos Wienen. Die windt er geen doekjes om: de gemeenten zijn tegen het akkoord en niet van plan zich aan het nieuwe plan te houden omdat het onwerkbaar is. Wienen:
Het kabinet kan er nu wel uit zijn, de problemen blijven gewoon bestaan. Gemeenten willen dat mensen niet onder een brug hoeven slapen. Zij willen de mogelijkheid behouden om een basale opvang voor uitgeprocedeerden te bieden. Ook als hij of zij niet in Nederland mag blijven.
Marjan Sax van de organisatie ‘Wij Zijn Hier’ wijst er vanaf de zijlijn op dat het voor uitgeprocedeerde asielzoekers vaak niet eens mogelijk is om het land te verlaten. Bijvoorbeeld omdat ze geen identiteitspapieren meer hebben. Maar ook doordat de ambassade van hun land nu niet of nauwelijks functioneert waardoor ze geen terugkeerdocumenten kunnen krijgen. Maar ook omdat vaak niet duidelijk is naar welk land ze überhaupt zouden moeten terugkeren. Ze noemt het volgende voorbeeld:
Het conflict tussen Ethiopië en Eritrea zorgt voor onoverkomelijke problemen bij terugkeer. Als je geboren bent op grondgebied van Ethiopië uit een Eritrese vader en een Ethiopische moeder, en je bent door Ethiopië gedeporteerd naar Eritrea, welke nationaliteit heb je dan? Zowel de Eritrese als de Ethiopische ambassade wijzen naar elkaar en de vluchteling wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
Het debat is tot 15:00 geschorst. Bekijk hier de livestream van het debat: Of volg het uitgebreide livedebat van de Volkskrant hier.