Nederlanders hebben dit jaar in eigen land 105 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, meldt de NOS. Daarnaast werd er vermoedelijk ook nog voor 10 miljoen euro vuurwerk uit Duitsland gehaald.
Dat laatste gaat niet altijd goed. Zo brandde de auto van de 21-jarige Gerben uit Nieuwleusen volledig uit. Hij had 75 kilo vuurwerk opgehaald in Duitsland – meer dan is toegestaan. Tijdens het rijden gooide hij een sjekkie uit het raam – ook niet toegestaan. Door de wind waaide de peuk terug de auto in. De sigaret kwam op de lading vuurwerk achter in de auto terecht. Gerben liep brandwonden op aan zijn benen. Zijn medepassagier die er zonder kleerscheuren vanaf kwam, keerde terug naar Duitsland om nieuw vuurwerk in te slaan.
In Neeritter in Midden-Limburg viel zaterdag de eerste dode door vuurwerk: een 36-jarige man overleed in zijn tuin. Een tweede slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Mensen met een longziekte hebben soms veel last van het vuurwerk. Het Longfonds noemt het afsteken ervan “letterlijk adembenemend”. Fijnstof afkomstig van vuurwerk, kan leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid. Een enkeling moet vanwege een longaanval in het ziekenhuis worden opgenomen.
Ook voor dieren zijn de gevolgen groot. Veel honden zijn doodsbang voor de knallen. Vogels hebben zwaar te lijden onder de vuurwerktraditie. Na een knal vliegen ze direct op. In de periode rond oud en nieuw kunnen ze daardoor minder rusten en verspillen ze veel energie. Sommige vogels storten neer van de schrik.
Uit onderzoek blijkt dat ze na de jaarwisseling nog anderhalve week meer tijd besteden aan het vinden van voedsel dan normaal. “Dat kan komen doordat ze extra verloren energie moeten aanvullen, al kan het ook zijn dat ze na hun plotselinge vlucht uit het vuurwerkgebied in onbekend foerageergebied zijn beland”, schreef het AD eerder deze maand.