Een man die zijn website vulde met tirades tegen vrouwen, heeft zondagavond de zoon van de Amerikaanse federale rechter Esther Salas doodgeschoten. De man, Roy Den Hollander, belde bij de rechter aan en schoot de 20-jarige Daniel Anderl neer toen die de deur opendeed. Daarna schoot de 72-jarige Den Hollander, die zich mogelijk had verkleed als pakjesbezorger, ook op Mark Anderl, de echtgenoot van de rechter. Salas zelf bleef ongedeerd. Enkele uren later troffen de autoriteiten Den Hollander dood aan: hij had zelfmoord gepleegd.
Den Hollander was advocaat, anti-feminist en ‘mannenrechtenactivist’, een eufemisme voor vrouwenhater. Hij spande diverse zaken aan om vermeende ‘mannenrechten’ te behartigen. Zo vertegenwoordigde hij sinds 2015 een vrouw uit New Jersey die vond dat de dienstplicht ook moest gelden voor haar dochter. Die zaak werd behandeld door Salas. In een tekst die hij vorig jaar online zette, noemde hij Salas “een luie en incompetente Latina-rechter”.
Salas werd door president Obama benoemd tot federale rechter. Ze behandelde enkele geruchtmakende zaken. Zo veroordeelde Salas twee deelnemers aan de realityserie The Real Housewives of New Jersey wegens fraude. Vorige week werd Salas aangewezen als rechter in een zaak die investeerders hebben aangespannen tegen de directeur van Deutsche Bank vanwege de zaken die hij deed met de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein.
Zo succesvol als Salas was, zo mistroostig was het leven van Den Hollander, die aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. Hij had een weinig gelukkig huwelijk met een Russische vrouw, die hij omschreef als een prostituee die hem oplichtte. Via rechtszaken probeerde hij een einde te maken aan de ‘bevoordeling’ van vrouwen. Hij vond onder meer dat er een einde moest komen aan ‘Ladies’ Nights’ in bars. Hij was verscheidene malen te gast bij Fox News om te klagen over ‘feminazi’s’, vrouwenrechten en in de in zijn ogen te hoge salarissen voor vrouwen.
Online ging Den Hollander tekeer tegen zijn moeder en tegen vrouwelijke rechters. Ook had hij een hekel aan rechters die door Obama waren benoemd. Zelf gaf Den Hollander geld aan Trump. In 2016 spande hij een bizarre rechtszaak aan tegen talloze media vanwege hun berichtgeving over Trump. Volgens Den Hollander maakten de journalisten zich schuldig aan afpersing.