Eergerelateerd #geweld is ontstellend eerloos. Waar zijn de hulpverleners, was onze eerste hamvraag bij ‘De Uitverkorene’ (2009) van Fayza Oum’hamed, de mishandelde, opgesloten vrouw die haar wanhopige sprong van het balkon overleefde. Waar waren de huisartsen, de wijkagenten, de welzijnsmedewerkers, de meesters en de juffen van haar twee kinderen?
De professionals, acht jaar ervaring verder, waren deze week bij mij op het stadhuis in Arnhem; vol goede moed. En Fayza Oum’hamed was er ook.
Bij de ruim honderdenvijfig collega’s sprong een Turks-Nederlandse hulpverlener eruit. Hij vat de koe bij de horens met taak één: families opvoeden. Want vrouwen worden mishandeld waar mannen macht uitoefenen. ‘Een verkrachting met toestemming van de familie’, zo omschrijft Fayza als vijftienjarige, uitgehuwelijkte kindbruid haar desastreuze eerste huwelijksnacht.
Wat heeft haar mentaal gered? Uiteindelijk wel degelijk de erkenning van haar ouders dat zij een fout hebben gemaakt, ook haar vader die vanuit Marokko aanvankelijk nog stelde: “Ik heb liever dat ze in een kist terugkomt, dan als gescheiden vrouw.” Dat is het mooiste, dat de gezinnen hun meisjes niet langer zien als nuttig instrument voor de familie-eer, maar als eervolle vrije mensen.
Als agent heb ik tientallen Fayza’s gezien, ik heb indertijd zelfs een nachtelijk radioprogramma opgestart om mishandelde vrouwen te bereiken die nog nooit gehoord hadden van de omschrijving ‘verkrachting binnen het huwelijk’. Als burgemeester geef ik huiselijk geweld de hoogste prioriteit en heb ik de bevoegdheid de daders bijvoorbeeld een huisverbod op te leggen. Reken maar dat ik daar gebruik van maak! Zodra ik het weet.
Dus professionals van Arnhem en omstreken, jullie ogen en oren zijn levens waard. Gewelddadige vrouwenonderdrukking, fysiek en mentaal, komt voor in machokringen van divers pluimage; bij ons in de politieregio Oost Nederland komen jaarlijks circa 65 Fayza’s aan het licht. Professionals, gebruik de verplichte meldcode, doe aangifte of word getuige.
Fayza Oum’hamed schreef haar kostbare boek voor de vrouwen en meisjes die net als zij snakken naar vrijheid. Anno nu zeggen wij: Het kan wél! Als hulpverleners helpen.