Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw in verzet

  •  
08-01-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  

Veelzeggend voor deze tijd is dat Halla in de film Woman at War massaal wordt toegejuicht op social media maar volledig in haar eentje opereert

De openingsscene van Woman at War, die nu in de bioscopen draait, vergeet je niet snel: een stoere vrouw die op een uitgestorven vlakte in haar eentje met pijl en boog het elektriciteitsnetwerk van IJsland platlegt. Je zit daardoor ook meteen in het verhaal van deze eenzame strijdster die de wereld wil behoeden voor de ecologische ondergang waar grootkapitaal en industrie ons gestaag heenvoeren. Ze doet dat met sabotage, het aloude wapen van de zwakkere.

Het beeld deed me denken aan een actiegroep die in de jaren ‘80 kortstondig actief was: Verzetsfront Willie Wortel en de Lampjes. Uit protest tegen de kernenergieplannen van de regering trokken ze kabels over de leidingen van hoogspanningsmasten en veroorzaakten zo kortsluiting. Precies wat Halla in de film ook doet. Een in meerdere opzichten levensgevaarlijke actie die indertijd een heftige discussie losmaakte over hoe ver acties mochten gaan.

De film is IJslands officiële inzending voor de Oscars maar ondanks de afkeer in Hollywood van Trump en zijn kornuiten maakt deze smakelijke politieke tragi-komedie over het verzet van de machteloze tegen de industriemolochs geen kans. De film sneuvelde in de voorselectie.

Over klimaat wordt weliswaar veel gepraat maar iedereen weet ook dat er veel te weinig gebeurt. Halla, de hoofdrolspeelster, besluit daarom maar eigenhandig in te grijpen. Ze weet zich daarbij gesteund door een groot deel van de bevolking. In reactie worden de propagandamachines van de overheid en industrie opgestart en anti-terreurmaatregelen uit de kast getrokken. De film gaat dan ook niet alleen over het redden van het klimaat en radicaal verzet maar net zo goed over privacy. Zelfs oorlog, racisme en natuurlijk wereldmuziek komen aan bod, zoals dat een linkse feel good movie betaamt.

Veelzeggend voor deze tijd is dat Halla in de film massaal wordt toegejuicht op social media maar volledig in haar eentje opereert. Ze is daardoor zonder dat het de bedoeling is meer influencer dan activiste. Ze is uit op effect, niet op organiseren.

Dat is het grote verschil met de jaren tachtig en daarvoor. Willie Wortel en de Lampjes waren ongetwijfeld slechts een paar individuen maar ze maakten deel uit van een enorme beweging die massa’s op de been kon brengen. Er waren geen social media, in plaats daarvan werden er in heel het land bijeenkomsten belegd om elkaar te informeren. Er was een enorme verzameling groepen die op tal van manieren actievoerden. Bijvoorbeeld door een klein deel van de energienota niet te voldoen, namelijk het deel dat besteed werd aan kernenergie. De tegenreactie loog er niet om. Elektriciteit werd afgesloten en in een enkel geval ging de overheid – die toen nog eigenaar was van de elektriciteitsbedrijven – over tot executieverkoop van het huis van degene die weigerde te betalen voor atoomstroom.  

De activisten waren linkse alternatievelingen die pleitten voor windmolens, zonne-energie. Rechts lachte hen schaterend uit.

De tijden zijn veranderd. Vooraf aan Woman at War dook in de bioscoop tussen de reclames een spot op van een energiebedrijf. Beelden van windmolens, zonne-energie, homo-stellen met kinderen, zorgzame moslima’s en al het andere dat Nederland prachtig maakt. Dat waar de activisten op vele terreinen toen voor streden is inmiddels gemeengoed geworden. Gewoon, omdat het uitstekende ideeën waren. Ik werd er helemaal door begeesterd.

Zo ver zijn we gekomen, zou je denken. Maar het zit toch wat anders, ontdekte ik toen eenmaal thuis de twijfel rees. De supergroene bioscoopreclame is van Eneco, de op twee na grootste energieleverancier die heel wat lichter groen is dan ze voorgeven. Eind 2019 constateerde WISE, een energiewaakhond voortgekomen uit de antikernenergiebeweging constateert : “3 6% van het investeringscijfer wordt bepaald door investeringen in gascentrales, waarvoor Eneco nul punten krijgt. Daarnaast heeft Eneco te weinig fossiele desinvesteringen gedaan om beter te kunnen scoren. Om beter te scoren in het onderzoek zou Eneco vooral moeten desinvesteren in gas-gerelateerde technieken en nog meer moeten investeren in 100% duurzame technieken als wind en zon.”

Het spotje is zeg maar misleidend. Rechts kan wederom schateren.

Ja je kunt nu, anders dan in jaren ‘80, uit protest overstappen op een groenere energieleverancier maar dat soort activisme is toch vooral onderdeel van het vrije markt sprookje. De individuele consument bereikt in de praktijk veel minder dan de activist. Sterker nog, zonder activisme wordt de consument niet eens voldoende   bewust gemaakt om iets te doen. Daartoe moeten de activisten wel een hele beweging op weten te tuigen. Die bijvoorbeeld een fiks aantal klanten van Eneco kan mobiliseren. Dat vereist wat meer organisatievermogen dan viraal gaan met een pijl en boog maar inspirerend is de film wel. Ik ga zelf in ieder geval maar eens op zoek naar een andere energieleverancier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

EricDonkaew
EricDonkaew
17 mei 2023 - 12:24
Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht als het gaat om dit soort onderwerpen. Maar feit blijft dat je met cijfers alles kunt aantonen wat je maar wilt aantonen. Ik werk op de beurs en ik zie dat de Britse FTSE50 het de laatste jaren beter doet dan de Nederlandse AEX, de Duitse DAX, de Franse CAC en de Belgische Bel20. Hoe kan dat dan? De beurskoersen worden bepaald door de actuele situatie in combinatie met de verwachtingen. Het VK zou een soort Zwitserland kunnen worden of Noorwegen, maar misschien valt het inderdaad tegen. Ik sta open voor alle argumenten en wacht af. Dat zouden meer mensen moeten doen.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
16 mei 2023 - 21:15
Daarom ben ik tegen referenda, mensen hebben geen idee wat ze aanrichten, ze geloven wat ze willen geloven, zien wat ze willen zien en horen wat ze willen horen, denken alles beter te weten wat een giftig mengsel vormt met wantrouwen tegen de overheid om vervolgens voor politiek te kiezen dat veel slechter uitpakt, en denk maar niet dat ze een pas op de plaats maken, het moet gruwelijk mis gaan wil men eventueel tot inkeer komen, in de tussentijd schreeuwt het moord en brand, mensen als Farage en Johnson hebben hun stinkende best gedaan, vooralsnog geen pek en veren, hoe dan ook het kan niet zo zijn dat de een zegt het is zwart en dat de ander zegt nee hoor het is wit, als we dat probleem hebben opgelost zijn we volgens mij een eind op weg naar een stabiele, rationele en duurzamere samenleving, dan kunnen we referenda houden, AI inzetten met leerprocessen tot ons voordeel, beter dan politici nu presteren, als we daarbij het onderwijs zo inrichten dat rede een belangrijke plaats krijgt, voorafgegaan door staatscrèches waar omgaan met kinderen uit alle rangen en standen als bindmiddel dient voor een hechte samenleving, gaat het volgens mij helemaal goed komen en wordt dit een gaaf land.
2 Reacties
tinekea2
tinekea217 mei 2023 - 7:45
toch knap,alleen een punt aan het eind van de zin. Maakt wel het leen een stuk moeilijker.
Volrin
Volrin17 mei 2023 - 10:57
@tinekea2 "het leen"?
bv-user-19476
bv-user-19476
16 mei 2023 - 19:12
Farage heeft op zijn eigen manier wel een punt. Dat het uitvoeren van een Brexit of Nexit proces ook afhankelijk is van de politieke uitvoering. Alleen al als je daar naar kijkt kon het al niets ander als mislukken. Voor de rest handelt Farage als elke rechts radicaal. Eerst veel roepen en veel beloven. De zeer naïeve kudde rechtse schapen gaan daarin mee. Daarna met slecht beleid komen of andere in slecht beleid dwingen. En vervolgens veel te laf en te onfatsoenlijk zijn om je grote ongelijk te erkennen. Nu schuift Farage het af op anderen, terwijl hij natuurlijk de motor achter die hele Brexit was. Het valt me op hoe stil het in de reactie panelen is. De stoere "rechtse helden" zijn nu muisstil. Het liefst zwijgen ze dit dood. Het is alleen jammer dat dit dwaze experiment ook goedwillende mensen heeft mee getrokken. En dan was Brexit nog een relatief makkelijke exit. Laat staan hoe moeilijk het in Nederland wordt
3 Reacties
Meneer Huitema
Meneer Huitema16 mei 2023 - 19:17
Deze reactie is verwijderd
Kip  zonder Kop
Kip zonder Kop16 mei 2023 - 20:07
Deze reactie is verwijderd
bv-user-19476
bv-user-1947617 mei 2023 - 13:32
@ Kip zonder Kop Dat komt omdat de "Britse arbeiders" in werkelijkheid rechts radicale nationalisten zijn die erg gevoelig zijn voor demagogie en onderbuik gevoelens. En altijd erg makkelijk in de leugens en sprookjes van charlatans stappen. Dat is "rechts" aan die arbeiders. De arbeider is per definitie kwetsbaar daarvoor. Ze doorzien vaak slecht op wat voor oplichters ze stemmen. U bent daar geen uitzondering op. Overigens is het een leugen en fabel dat de Britse arbeider massaal voor Brexit heeft gestemd. In werkelijkheid was de Brexit stemmer een diverse coalitie aan kiezersgroepen. Net als in Amerika met Trump. Je wint nooit verkiezingen met de arbeiders kiezer alleen. Dat is altijd een brede coalitie aan kiezersgroepen. Geen idee waarom ik op je reageer. Want je herhaalt elke keer dezelfde rechts radicale riedeltjes. Die al eindeloos zijn debunked.
Roep en Toeter
Roep en Toeter
16 mei 2023 - 19:03
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat de groei van de Britse economie in vergelijking met die van andere landen op een na het slechtst zal zijn. Laat nu het CBS nu net met het bericht komen dat de Nederlandse Economie in het 1e kwartaal 2023 is GEKROMPEN met 0,7%. En ter vergelijk de Britse met 0,1% gegroeid. Het wordt steeds moeilijker voor de burger te zeggen wie je nog wel kan geloven tegenwoordig. Van de populistische media wordt je ook geen cent wijzer. Ook weer een dingetje. Uit de VS kwam het bericht dat we jarenlang massaal foute info voorgeschoteld hebben gekregen over zogenaamde connecties Trump/Russen. Nepnieuws verspreid door zijn politieke tegenstanders. Schande. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5384772/kritiek-op-fbi-onderzoek-campagne-trump-2016
3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 20:52
Nee, hoor, puur gelul. uit de VS kwam het nieuws dat al dat gelul over "de laptop van de zoon van Biden" puur gelul" was.
PVDB2
PVDB216 mei 2023 - 21:34
Zet dat af tegen de 4,5% ecomische groei van Nederland in 2022 tegenover de 0.6% van Groot-Brittanie in 2022. Volgens zowel het CBS als de Office for Statistics in the UK.
Pater
Pater17 mei 2023 - 0:33
Het zou geen kwaad kunnen je ergens in te verdiepen voordat je in het rond kwettert. Je denkt toch niet dat Farage de verslechterde economie van Engeland voor waar zou accepteren als hij ook maar enige ontsnapping vond? De OESO heeft het over meer-jaren-ontwikkelingen, jij over kwartaalcijfers.De Engelse 0,1 % is een heel kleine plus in jaren van verslechtering, NL 0,7% is een heel kleine dip na continue groei. De banengroei bedroeg 63.000. Er was al jaren bekend dat er fouten zijn gemaakt bij het begin van het FBI-onderzoek. En dat die conclusie geen afbreuk doet aan de constatering dat Rusland in de campagne aan de kant van Trump stond. Durham is door Trump benoemd en staat bekend als 'pro-Trump'. Trump zelf heeft van begin af aan onwaarheden verkondigd over de onderzoeken naar hem.
PVDB2
PVDB2
16 mei 2023 - 18:30
Niet alleen zijn of waren veel (extreem) rechtse rakkers voor een Nexit (met alle economische gevlogen van dien) voor een handel en distributieland als Nederland. Een debiel idee. Want je leeft voor een groot deel van de export. Alleen al de Brexit kost de Nederlandse economie miljarden aan export. Laat staan de UK zelf die tussen de 4% (gemiddeld) en 9% aan BBP (geschat) verliest in 2030. 80-280 miljard dollar. Ook was men happy met de manier om gemakkelijk, snel en lui rijk te worden. Door te investeren in crypto's. In retrospectief bleek er geen financieel product wat zo volatiel is en in de handel van hete lucht. Een verlies van meer dan 2 biljoen dollar in een half jaar tijd. Nog nooit vertoond in de bijgehouden financiële geschiedenis. Een Zuid-Koreaan die een bank opzette, mooi weer speelde, en 40 miljard aan waarde verspeelde. Iemand die 18% rente voorspelde als je investeerde en wat de financiële autoriteit later als fraude en oplichting. Een piramidespel. Een ander via een platform; 8 miljard die klanten zagen verdwijnen. Het is dan ook frappant dat op een ander topic onze rechtse vrienden de Nederlands minister van Financiën aanvallen. Die een probleem wil helpen oplossen zodat colllega VandenPlas boeren een mooie uitkoop kan geven.
pahan
pahan
16 mei 2023 - 18:04
Voorwaarde voor het slagen van Brexit was natuurlijk altijd een functionerende regering. Die komt vanzelf maar dat zal tijd kosten. Tja. Nederland kan er ook maar beter niet aan beginnen.
2 Reacties
PVDB2
PVDB216 mei 2023 - 20:56
Blijft het vooral geloven Pahan. Truss heeft een poging gewaagd. En glansrijk verloren. Wil je bedrijven en personeel aantrekken zal je fiscaal zeer aantrekkelijk moeten zijn. Dat zijn ze al gezien het feit dat veel bedrijven er gevestigd zijn die eerst ergens anders gevestigd waren Of hun Europese logistieke centrum in continentaal Europa hebben gevestigd maar hun "hoofdkantoor" in Groot-Brittannië. Dat doet men niet omdat het er zo mooi weer is. Dat nog aantrekkelijker fiscaal klimaat zal ergens gehaald en betaalt moeten worden door het verlies aan belastinginkomsten. Wie mag dat doen? De lagere en middeninkomens. Vaak de Brexit stemmers. Niet alleen een duurdere kosten van levensonderhoud maar ook duurde importen. Net als in Nederland is men voor veel grondstoffen en onderdelen afhankelijk van het buitenland. Zeker als men de normale invoerrechten gaan invoeren die nu nog niet volledig van kracht zijn.
Volrin
Volrin17 mei 2023 - 4:24
"Voorwaarde voor het slagen van Brexit was natuurlijk altijd een functionerende regering." Te kort door de bocht, zeker aangezien je niet eens duidelijk definieert hoe een geslaagde Brexit eruit zou zien.
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman
16 mei 2023 - 16:24
"Door het wegvallen van arbeidskrachten uit de EU kampen de Britten ook met grote personeelstekorten waardoor weer buitenlandse werknemers worden geworven." - Ondanks EU lidmaatschap komen wij ook personeel te kort. Gelukkig is er voldoende aanvoer van nieuw arbeidstalent. Kwestie van even opleiden. "Tegelijkertijd kampt het land met een groeiende toestroom van migranten die in bootjes het land bereiken." - Bij ons komen ze met bus en trein, ondanks EU lidmaatschap. "De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat de groei van de Britse economie,...." - Bij ons is afgelopen kwartaal sprake van 0,7% krimp, dus slechter dan geringere groei.
2 Reacties
Meneer Huitema
Meneer Huitema16 mei 2023 - 19:33
Deze reactie is verwijderd
Volrin
Volrin17 mei 2023 - 4:28
"[Door het wegvallen van arbeidskrachten uit de EU kampen de Britten ook met grote personeelstekorten waardoor weer buitenlandse werknemers worden geworven.] - Ondanks EU lidmaatschap komen wij ook personeel te kort. Gelukkig is er voldoende aanvoer van nieuw arbeidstalent. Kwestie van even opleiden." U vergelijkt appels met peren. Wij kunnen nog steeds arbeidskrachten uit de rest van de EU werven, de Britten niet, of tenminste niet zo makkelijk. "[Tegelijkertijd kampt het land met een groeiende toestroom van migranten die in bootjes het land bereiken.] - Bij ons komen ze met bus en trein, ondanks EU lidmaatschap." Knullig whataboutisme. Dat veranderd niks aan de problemen in Engeland, zeker niet aangezien die daar groter zijn dan hier. "De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat de groei van de Britse economie,...." - Bij ons is afgelopen kwartaal sprake van 0,7% krimp, dus slechter dan geringere groei." Niet volgens het OESO: https://www.oecd.org/economy/netherlands-economic-snapshot/
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...
16 mei 2023 - 15:50
Een 'harde Brexit' was een catastrofale misser. May opteerde in tegenstelling tot BJ voor een zachtere uitreding uit de unie. Dan had het VK er nu veel beter voor gestaan.
1 Reactie
badgast
badgast17 mei 2023 - 10:33
beter is niet het woord. maar misschien minder slecht.
PVDB2
PVDB2
16 mei 2023 - 15:47
En als het aan onze rechts radicale vrienden, ook op dit forum, ligt, gaan we dezelfde kant op. Met een Nexit als gevolg. Hilarisch. De kans dat dit gaat gebeuren is klein want men weet dondersgoed dat men niet in die situatie moeten komen om werkelijk die beslissing te hoeven maken. En waarschijnlijk in een coalitie, waar ze niet in willen zitten, want verantwoordelijkheid, daarmee in zal gaan. Binnen een jaar (2020-2021) nam het goederenverkeer tussen de EU en het UK met een derde af. Vooral kleinere bedrijven hebben er moeilijk mee en zijn gestopt met exporteren of geheel omdat het papierwerk te veel is. Verkocht en gerealiseerd door niet progressief rechtse personen maar door conservatief rechts. Met als gevolg 1 van de slechts presterende economieën van de westerse wereld. Geen leugens zoals het verkocht werd, maar werkelijkheid. De enige winnaar waren de meest welvarende; 28 miljard kregen ze erbij in 2019. Jim Ratcliffe werd dankzij de Brexit de rijkste Brit. Bij een Brit als Farage, die regelmatig dronken werd gespot, heeft het behoorlijk door gewerkt op de hersenen blijkbaar. Vooral de constatering dat men economisch beter af was door in de EU te blijven was moeilijk te accepteren. Zelf was hij snel weg uit de politiek (UKIP). De rotzooi en gevolgen mag een ander op lossen. En dan van de zijkant commentaar geven op de uitvoering. Zoals we ook in Nederland kennen.
1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 20:55
Er zijn inderdaad imbecielen die hiervoor pleiten, maar dat zijn, zoals gezegd, imbecielen. In de gloriedagen van de fascistische FVD liepen ze er mee weg.
Martin van der Linde
Martin van der Linde
16 mei 2023 - 15:37
Farage heeft zijn geld verdient dus waarom zou hij er langer om heen draaien?
1 Reactie
badgast
badgast16 mei 2023 - 16:20
1. Hij heeft het geld niet verdiend maar binnengeharkt. 2. Hij beweert nog steeds dat het een geweldig goed plan was, maar dat de Tories het verkeerd hebben aangepakt.
Proletarier
Proletarier
16 mei 2023 - 15:19
Een rechtse populist die ongelijk heeft, je verwacht het niet
1 Reactie
bv-user-19476
bv-user-1947616 mei 2023 - 19:15
Het sneue is dat dit soort types zich altijd beroepen op hun gezonde verstand en hun realisme. Terwijl ze overal de plank misslaan. Echt overal. Je zou bijna denken dat ze na het falen van Brexit, Baudet en Trump een lesje in nederigheid zouden hebben gehad, maar ze blijven maar door drammen. Dat is erg gevaarlijk aan dit soort types. Ze hebben 100% last van zelfoverschatting. En geen enkele zelfreflectie. Zodat ze ook niet leren van hun blunders uit het verleden.
oproerkraaier
oproerkraaier
16 mei 2023 - 13:55
Hier op deze site lopen nog een heleboel types rond die dat overduidelijke feit nog steeds niet erkennen.
1 Reactie
PVDB2
PVDB216 mei 2023 - 18:28
Zie hieronder Oproerkraaier.
Mathijsco
Mathijsco
16 mei 2023 - 13:35
Dan pak ik even in de gauwigheid een artikel van (German based) 'politico' erbij: "Brexit has failed,” he added. “We’ve not delivered on Brexit and the Tories have let us down very, very badly.” Asked if the U.K. would have been better off remaining in the EU Farage insisted he didn’t “think that for a moment.”
3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 17:06
"Hij weigert te erkennen dat de Britten nu beter af waren geweest als ze in de Unie waren gebleven." Staat gewoon in het artikel. Voortaan even het artikel lezen. Je doet dat vaak: reageren op iets wat niet in het artikel staat of reageren alsof er iets niet in het artikel staat.
PVDB2
PVDB216 mei 2023 - 18:48
In het filmpje was duidelijk dat de meerderheid het inmiddels een foute beslissing vond. Dat de Financial Times constateerde dat men beter in de UK kon blijven. Er is maar een kleine groep in de Britse samenleving er beter van geworden. De financieel vermogenden. Men steeg aardig in de Britse Forbes 500. Met 1 persoon, Jim Ratcliffe, als de grootste winnaar. Hij werd de nummer 1. Dankzij de Brexit en fiscale maatregelen die volgde. En dankzij shortsellers die met de val van de pond na de Brexit binnenliepen. De rest ziet de economie afbrokkelen. Dat Farage dat denkt mag hij weten natuurlijk. Net zoals jij dat mag. Alleen de realiteit ligt iets anders. Maar meetbare feiten en (extreem en gelovig) rechts. Het blijft een moeilijke combinatie. Hij wist niet hoe snel hij de politiek moest verlaten. Laat anderen de rommel en ellende maar opruimen. May, Johnson en Truss. Wat een succes was dat.
oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 21:46
Ga gewoon verhuizen naar engeland joh! Daar is een minderheid wel te vinden voor je liefde voor de brexit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor