Een groot aantal techbedrijven, waaronder Amazon en Microsoft, is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën die kunnen worden ingezet in oorlogen en gewapende conflicten. Die waarschuwing geeft de vredesorganisatie Pax in het rapport ‘ Don’t be evil? ’. De organisatie zal het onderzoek dinsdag presenteren bij de Verenigde Naties in Genève, meldt NRC Handelsblad.
Techbedrijven spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning, die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van autonome wapensystemen die op eigen houtje kunnen bepalen of iemand of een groep mensen moet worden vermoord. Frank Slijper van Pax zegt tegen NRC Handelsblad :
"Waar vroeger de krijgsmacht vooropliep met de ontwikkeling van militaire technologie, zijn nu technologiebedrijven de voortrekkers."
Als voorbeeld noemt hij Microsoft. Dat bedrijf verkoopt zijn virtual reality-bril, de HoloLens, aan het Amerikaanse leger. Hoewel medewerkers van het bedrijf er bij de top op hebben aangedrongen om dat niet te doen, verklaarde CEO Satya Nadella eerder dit jaar dat “we technologie niet gaan achterhouden voor instituten die we hebben verkozen in democratieën om onze vrijheden te beschermen”.
JEDI Daarnaast wil Microsoft een clouddienst leveren aan het Pentagon: het Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI). Ook Amazon aast op dit lucratieve contract. De internetgigant ontwikkelt volgens Pax bovendien patroon- en gezichtsherkenningssoftware voor defensie.
Het leveren van gezichtherkenningssoftware aan de overheid is onder werknemers van Amazon zeer omstreden. Vorige zomer schreven medewerkers van het bedrijf een open brief aan CEO Jeff Bezos waarin zij hem opriepen om te stoppen met het verkopen van gezichtsherkenningssoftware aan opsporingsdiensten.
Controle Pax voert al langer actie tegen militaire robots die met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen bepalen wie ze moeten vermoorden. Eerder dit jaar bleek tijdens een VN-bijeenkomst in Genève dat de Verenigde Staten, Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk tegen internationale regelgeving zijn die de inzet van autonome wapensystemen aan banden moet leggen.
Nederland is ook niet voor het volledig aan banden leggen van de ontwikkeling van autonome wapensystemen, maar wil volgens NRC Handelsblad ‘een zekere controle’ op dit type wapens. Dertig landen, waaronder Oostenrijk en Brazilië, pleiten wel voor een verbod.
> Een groot aantal techbedrijven, waaronder Amazon en Microsoft, is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën die kunnen worden ingezet in oorlogen en gewapende conflicten.
"kunnen worden ingezet" Het gaat om een cloud-dienst die zowel Microsoft als Amazon aanbiedt en waarvan talloze bedrijven gebruik maken. In Microsoft's geval gaat het ook om een Virtual reality bril en bij Amazon ook om gezichtsherkenning waarvoor ook vele civiele toepassingen bestaan.
In ander nieuws: Een groot aantal bouwmarkten, waaronder Praxis en Gamma, is betrokken bij de verkoop van gereedschappen die kunnen worden gebruikt bij misdaad en gewapende conflicten.
Daar waren ze allang achter.
https://webwereld.nl/security/85110-cameraproject-bouwmarkten-omzeilt-slim-privacywetten
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/privacybeschermers-kritisch-over-koevoetcontrole-bouwmarkten~bc05a97bf/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Gelukkig hebben we het recht nog om ons te kunnen verdedigen met gezichtsbedekking waar en wanneer we willen. Ze krijgen ons nooit zover dat we staan te gillen om a.u.b. een verbod op gezichtsbedekking wat dit soort bedrijven graag willen. O wacht...