Vorig jaar zijn meer asielkinderen ondergedoken uit angst voor uitzetting dan het jaar ervoor. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) na een bericht daarover in de Volkskrant. In 2018 vluchtten 360 asielzoekers, waaronder 210 minderjarigen, weg uit opvanglocaties. Een stijging van 20 procent ten opzichte van 2017.
In de krant zegt Martine Goeman, jurist bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children:
"De angst voor detentie en uitzetting is zo groot dat gezinnen de illegaliteit verkiezen boven terugkeer naar het land van herkomst, waar ze geen perspectief hebben."
Bewoners van de gezinslocaties zien geregeld hoe ’s ochtends vroeg tien man in uniform de opvang binnenstormen waarna ouders en hun kinderen als criminelen worden afgevoerd. ‘De angst wordt ze te veel. Ze raken uitgeput,’ zegt Goeman.
Neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar risico op schade bij kinderen die na langdurig verblijf in Nederland alsnog worden uitgezet naar het land van herkomst. Die schade is enorm: ‘Ze lijden aan chronische stress en hebben een hoger risico op impulsief gedrag, hechtingsproblematiek en leerproblemen.’
Het aantal asielzoekers dat besloot onder te duiken was vorig jaar wel lager dan in 2015 en 2016, het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. In Nederland verblijven op dit moment nog 740 minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning.