ZEMBLA: Topeconomen: Beleid Asscher tegen ouderenwerkloosheid werkt niet
Nederlandse topeconomen zijn ontevreden over het beleid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de werkloosheid onder 50 plussers te verminderen. Dat blijkt uit een enquête van ZEMBLA in samenwerking met discussieplatform Me Judice.
Bijna tweederde van de topeconomen uit het economenpanel (66%) vindt dat Asschers maatregelen niet werken. Van de economen die gespecialiseerd zijn in arbeidsmarktvraagstukken vindt zelfs 79% dat. Minister Asscher zegt hierover in ZEMBLA:
Ik snap die kritiek. Ik zie ook dat mensen lang vastzitten in werkloosheid. Mijn boodschap is: kom met goede plannen. Ik haal regelmatig mensen om tafel. Ik wil niets liever dan deze groep helpen maar het is een taai probleem.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland wilden in ZEMBLA geen interview geven over de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt. Maar de woordvoerder van VNO-NCW en MKB Nederland laat wel aan ZEMBLA weten ‘moe te worden van al die onderzoeken die altijd maar weer wijzen naar die werkgever die het niet goed zou doen’.
Ik denk dat iedereen begrijpt dat het af en toe voor werkgevers bijna niet te doen is om overal gehoor aan te geven en dat je ze het bijna niet kwalijk kan nemen als je op gegeven moment kan kiezen tussen iemand van 28 en iemand van 54, dat je die van 28 kiest. Dat is heel menselijk eigenlijk”, aldus woordvoerder Mieke Ripken.
Liane den Haan, voorzitter van ouderenbond ANBO bevestigt dat werkgevers geen oudere werknemers willen. Den Haan zit regelmatig met werkgevers om de tafel. Ze stelt de arbeidsmarktpositie van 50 plussers regelmatig aan de orde.
Je hoort dan vaak, wel informeel, dat werkgevers zeggen: wij willen de ouderen niet. En dan heb je het niet over zomaar een werkgever, dan heb je het echt over belangrijke mensen die een belangrijke positie hebben in bijvoorbeeld werkgeversorganisaties, die zeggen: met alle respect, maar wij nemen toch liever jongeren aan”, aldus Den Haan.
Minister Asscher van Sociale Zaken noemt het in ZEMBLA “buitengewoon ernstig” dat werkgevers achter de schermen zeggen geen ouderen in dienst willen nemen. “Want ik heb zelf afspraken gemaakt met de voorzitter van het MKB om samen campagne te gaan voeren om mensen met ervaring in dienst te nemen. Dus als dan daar één van de andere mensen uit die organisatie een tegengeluid geeft, vind ik dat niet goed. Ik vind het uitermate zwak dat ze niet in beeld daarover komen spreken.”
Oudere werknemers zijn in ogen van veel werkgevers niet flexibel, te duur, betweterig, niet productief, vaak ziek en ongemotiveerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze vooroordelen niet kloppen, maar ze zijn zeer hardnekkig. Wie boven de 50 is en zijn baan verliest, is daarom zo goed als kansloos op de arbeidsmarkt. Meer dan 40% van de langdurig werklozen is nu ouder dan vijftig jaar. Volgens het Centraal Planbureau is dat een structureel probleem.