Jongeren en ook dertigers doen er goed aan elk glas drank te laten staan. Dat het drinken van alcohol een aanslag op de gezondheid is, was inmiddels al bekend. Maar waar voor mensen boven de 40 jaar oud het nuttigen van een kleine hoeveelheid in sommige gevallen nog een positieve uitwerking kan hebben, is dat er voor mensen onder de 40 helemaal niet. Voor die leeftijdsgroep kleeft er aan alcoholgebruik niets dan gevaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Washington, in Seattle. Het is het meest uitgebreide onderzoek naar oorzaken van ziekte en overlijden ter wereld.
Vier jaar geleden kwam uit het zogeheten Global Burden of Diseases-onderzoek al naar voren dat zelfs een sporadisch drankje al schadelijk was voor de gezondheid. Daarvoor was de consensus dat een zeer gematigde hoeveelheid niet zo veel kwaad kon. Volgens de onderzoekers bestaat er echter niet zoiets als een gematigde hoeveelheid als het op alcohol aankomt. Het advies aan overheden wereldwijd was dan ook om mensen actief te laten stoppen met drinken. Een advies dat overigens niet is overgenomen.
Inmiddels is uit de verzamelde data weer nieuw bewijs van het gevaar van alcoholgebruik naar voren gekomen, specifiek voor mensen jonger dan 40 jaar. Het is ook deze groep waarbinnen problematisch drinken op de grootste schaal voorkomt, met name bij mannen tussen de 15 en 39 jaar oud. Driekwart van alle probleemdrinkers wereldwijd zijn mannen, 59 procent daarvan valt in de leeftijdgroep tot 40 jaar. Deze jonge veeldrinkers hebben een verhoogde kans op een keur aan hart- en vaatziektes en kankers, en aan ongelukken als gevolg van drankgebruik.
Een standaard drankeenheid is bijvoorbeeld een blikje bier van 375 ml met 3,5 procent alcohol, of een glas met 100 ml rode wijn met 13 procent alcohol. Voor mannen onder de 40 jaar zou een ‘veilige’ hoeveelheid drank slechts een 0,136ste deel van die standaardeenheid zijn. Voor vrouwen is dat een 0,273ste deel.
Het onderzoek van de universiteit van Washington werd deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dezelfde week verscheen in het tijdschrift PLOS een soortgelijk onderzoek dat er zelfs voor waarschuwt dat 40-plussers die meer dan zeven eenheden drank per week nuttigen, een verhoogde kans hebben op Alzheimer en Parkinson.
Tegenover The Guardian laat de arts Richard Piper weten: ‘De wetenschap over alcohol, heeft ons de afgelopen 20 jaar door meer dan honderd onderzoeken, heel duidelijk verteld dat alcohol op meerdere manieren zeer schadelijk is voor het menselijk lichaam. We waren ons hier voorheen niet van bewust, maar te veel van ons zijn blijven drinken alsof deze revolutie in kennis helemaal nooit heeft plaatsgevonden. Als je om je gezondheid geeft, is verreweg de beste aanpak om helemaal niet te drinken.’