Na de verkiezingen blijkt een andere werkelijkheid dan tijdens de verkiezingscampagne.
Tijdens de verkiezingscampagne was bestaanszekerheid één van de hoofdpunten. Het kunnen leven van het minimumloon en daarvan afgeleide uitkeringen is een belangrijk onderdeel daarvan. Na de verkiezingen blijkt een andere werkelijkheid dan tijdens de verkiezingscampagne.
Rechtse partijen (VVD, CDA, JA21, SGP en FvD) in de Eerste Kamer willen niet het minimumloon extra verhogen met 1,2%. Ondanks dat het Nederlandse minimumloon niet voldoet aan de Europese norm: dat het minimumloon moet voldoen aan 60% van het mediane loon (het middelste van alle lonen).
De extra verhoging van het minimumloon wordt afgewezen met het argument dat die (arme) ondernemers het al moeilijk genoeg hebben. Vergeten wordt dat de lonen in Nederland achterlopen, zodanig zelfs dat de VVD-minister-president en de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) opriepen de lonen meer te verhogen. De oude reflexen zijn echter terug bij VVD en DNB. De reflex dat verbeteringen voor werknemers leiden tot de ondergang van Nederland.
Er wordt een tweede argument aangevoerd om de extra verhoging van het minimumloon af te wijzen. De VVD en BBB vinden dat de AOW (staatspensioen) niet moet stijgen. Door de wettelijke koppeling van AOW en minimumloon, stijgt de AOW als het minimumloon stijgt. Volgens VVD en BBB is het niet nodig de AOW te verhogen omdat AOW’ers het niet nodig hebben. Veel AOW’ers hebben naast de AOW ook een aanvullend pensioen waarvoor zij zelf via hun werkgever (doorgaans CAO-bepaald) hebben gespaard. Vergeten is dat het aanvullende pensioen vanaf 2008 tot 2022 niet verhoogd kon worden door absurde beperkingen opgelegd door kabinetten. Kabinetten waar doorgaans de VVD de grootste partij in was. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) heeft berekend dat de koopkracht van gepensioneerden achteruit is gegaan terwijl die van werknemers in dezelfde periode is verdubbeld. Het is duidelijk dat VVD, BBB maar ook het CDA de gepensioneerden in het verdomhoekje willen houden.
Nederland heeft bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen rechts gestemd. Nu blijkt dat bestaanszekerheid bestaansónzekerheid is in handen van rechts Nederland.