Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: 'Welvarende landen moeten meer Syrische vluchtelingen opnemen'

  •  
30-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
16231171272_946fe120b1_z
Welvarende landen moeten een half miljoen extra Syrische oorlogsvluchtelingen opnemen. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdag in Genève op een speciale vergadering voor een eerlijker spreiding van Syrische vluchtelingen.
Ban Ki-Moon noemde de gevolgen van de oorlog in Syrië de grootste vluchtelingencrisis van onze tijd en dat vraagt in zijn ogen om een ‘exponentiële uitbreiding van de wereldwijde solidariteit’, schrijft de Standaard.
Van de meer dan 4,8 miljoen Syriërs, die naar Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak zijn gevlucht, zouden andere landen minstens tien procent moeten opvangen, zei de VN-secretaris-generaal. Dat zijn zeker 480.000 mensen, maar een relatief klein aantal in vergelijking met de lasten die buurlanden van Syrië nu moeten dragen. Bij de VN zijn vooralsnog alleen toezeggingen gedaan voor 178.000 vluchtelingen.
Vooral rijke landen zouden hun solidariteit moeten tonen, aldus Ban Ki-Moon op de vergadering. Als voorbeeld van landen die het goed doen werden Duitsland, Noorwegen en Canada genoemd.
Tijdens de vergadering was veel kritiek op het EU-beleid. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) is het niet eens met de aanpak van de EU inzake het probleem. Ze vindt dat je vluchtelingen terugstuurt, je eerst moet zorgen dat het veilig is. En dat is nu niet zo. De vluchtelingencommissaris van de VN, Filippo Grandi was slecht te spreken overheen Europese beleid en maakte een verwijt naar ‘onverantwoordelijke politici’ die burgers angst aanjagen.
Je kunt het aantal van 480.000 mensen hoog vinden, maar “als Europa hetzelfde aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking zou verwelkomen als Libanon, zou het 100 miljoen vluchtelingen moeten opnemen”, aldus Grandi. Veel meer dus dan die half miljoen.
De VN-vluchtelingenorganisatie hoopt dat landen ook andere legale mogelijkheden gaan aanbieden voor de komst en het verblijf van vluchtelingen. Denk hierbij aan speciale visa voor humanitaire noodgevallen, studiebeurzen of gezinsherenigingen.
Concrete toezeggingen of afspraken werden er woensdag niet gemaakt. De UNHCR hoopt dat harde toezeggingen op de wereldwijde VN-vluchtelingentop in september in New York gedaan zullen worden.
Dagblad Trouw schrijft over een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de vergadering. Die is niet bepaald positief. Volgens de woordvoerder is het normaal dat een organisatie als UNHCR een dergelijke oproep doet. De woordvoerder laat weten dat de prioriteit voor Nederland nu ergens anders ligt, namelijk bij de uitvoering van de afspraken met Turkije.
Lees het hele artikel in Trouw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.