Venezolaanse vluchtelingen die nu nog op Aruba en Curaçao verblijven mogen niet door naar Nederland, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken. Hij heeft technische ondersteuning aangeboden om de komst van de Venezolanen in goede banen te kunnen leiden. Blok vindt dat de eilanden een eigen verantwoordelijkheid hebben om de problemen op te lossen. De vraag is of dat wel mogelijk is.
Al jaren zoeken Venezolanen een beter heenkomen om de economische neergang en het geweld te ontvluchten, met name in de regio. In februari van dit jaar hadden al 600.000 mensen de wijk naar Colombia genomen, 40.000 Venezolanen vluchtten naar Trinidad en Tobago, 30.000 naar Brazilië, 20.000 naar Aruba en 5.000 naar Curaçao. Sindsdien is dat getal opgelopen tot zo’n anderhalf miljoen , schrijft Vice. Waarmee een nieuwe vluchtelingencrisis van enorme omvang is ontstaan.
Wonderen Soldaten hebben het niet veel beter dan de bevolking. De 150.000 Venezolanen die dienen in het leger verdienen gemiddeld nog maar tussen de twee en twaalf dollar door de hyperinflatie. Odalys Bermudez, getrouwd met een sergeant van de Nationale Garde, ‘hoopt op wonderen’ om haar vier kinderen te kunnen voeden. Regelmatig zet ze een snel in elkaar gezet winkeltje op, naast haar appartement in de buurt van de militaire basis in Maracay. ‘Ik verkoop van alles, van ijs tot koekjes. Alles om het gat in mijn maag te vullen,’ zegt Bermudez tegen ABC News.
De zeer omstreden Nicolás Maduro won afgelopen weekend de verkiezingen , die overigens zeer discutabel waren. De opkomst was krap 46%, manipulatie en intimidatie in de aanloop naar het stemmen waren aan de orde van de dag. In 2013 volgde Maduro zijn voorganger Hugo Chavéz op en deed daarbij de belofte zijn socialistische revolutie voort te zetten. Hyperinflatie en extreme voedselschaarste hebben het land sinds die tijd in een wurggreep genomen.