Turkije beschuldigt Griekenland van de dood van 12 vluchtelingen die door de vrieskou om het leven zijn gekomen in het niemandsland tussen de twee grenzen, meldt de Greek Reporter. De 12 maakten deel uit van een groep van 22 mensen die Europa trachtten te bereiken. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken hebben Griekse grenswachten een zogeheten pushback operatie uitgevoerd en de vluchtelingen teruggedreven naar Turkije. Hij plaatste foto’s op Twitter van de stoffelijke overschotten van de slachtoffers.
Griekenland ontkent het terugsturen en noemt de sterfgevallen “een tragedie” die voorkomen had kunnen worden als Turkije de reis van de vluchtelingen had tegengehouden. De zogeheten pushbacks door EU-grenswachten zijn in strijd met internationaal en Europees recht.
De Turkije-deal verplicht het land er toe te voorkomen dat vluchtelingen richting Europese Unie kunnen reizen om daar bescherming te zoeken. In 2020 verbrak de Turkse president Erdogan de afspraak door migranten op te roepen via Griekenland door te reizen naar andere EU-lidstaten. In de praktijk is dat overigens vrijwel onmogelijk. In Turkije verblijven zo’n 4 miljoen Syrische vluchtelingen en 300.000 Afghaanse.
Ylva Johansson, de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken reageerde volgens eigen zeggen “enigszins geschokt” op de dood van de migranten. Ze verklaarde tegenover persbureau AFP opheldering te vragen aan de Griekse autoriteiten. “Dit moet natuurlijk onderzocht worden.”
Hulporganisaties wijzen op de groeiende crisis in Griekse vluchtelingenkampen waar kinderen huilen van de honger. Er zitten volgens officiële cijfers nu 16.560 mensen in die kampen. Volgens het International Rescue Committee (IRC) komt meer dan een derde van hen niet in aanmerking voor asielprocedures. De autoriteiten voorzien die groep niet in enige vorm van levensbehoeften.