Vijfentwintig freelance-journalisten worden beveiligd met een noodknop en camera’s als gevolg van bedreigingen en intimidaties aan hun adres. Dat schrijft Trouw. De beveiliging wordt verzorgd door platform PersVeilig.
Projectleider Peter ter Velde laat wijst op de aanval van Forum voor Democratie op Hart van Nederland-verslaggever Merel Ek: “Als leiders zich uitspreken tegen journalisten persoonlijk, zie je dat de achterban gelijk begint met aanvallen via sociale media. We zien daarin een patroon.”
Met dergelijke aanvallen op journalisten wordt de achterban in stelling gebracht, die vervolgens voor zo’n groot gevaar zorgen dat de betreffende journalist niet meer veilig is. De bedreigingen die volgen moeten volgens Ter Velde dan ook niet worden gebagatelliseerd of genormaliseerd. De video van het neofascistische Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren waarin hij Ek aanvalt is dan ook niet ‘maar een YouTube-filmpje’: “De achterban kan heel anders denken, de stap van online bedreigingen naar dreiging in de echte wereld is echt niet zo groot.”
Trouw meldt:
De veiligheid van journalisten staat al langer onder druk, ziet PersVeilig dat is opgericht door de vakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie. In 2021 kreeg PersVeilig 272 meldingen van bedreiging en fysiek geweld binnen, tegen 121 in 2020.
Voor journalisten in loondienst geldt dat hun werkgever verantwoordelijk is een veilige werkomgeving, freelancers hebben dat vangnet niet. Vandaar dat een platform als PersVeilig – een gezamenlijk initiatief van vakbond NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie – voor hen in de bres springt.