"Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, luidt een Nederlands gezegde, en het heeft er alle schijn van dat de succesvolle mannen in de Nederlandse politiek dat ook graag zo willen houden"
Is het denkbaar dat voor de 100 e verjaardag van het passief vrouwenkiesrecht (1 december 2017) het aantal vrouwelijke fractievoorzitters in het parlement vervijfvoudigt? Het zou zomaar kunnen, maar de kans dat het gebeurt is klein.
De vier mannelijke fractievoorzitters die op dit moment overleggen over een nieuw te vormen kabinet, worden allemaal hoog op de kieslijst gevolgd door een vrouw. Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, luidt een Nederlands gezegde, en het heeft er alle schijn van dat de succesvolle mannen in de Nederlandse politiek dat ook graag zo willen houden. Bij de afgelopen verkiezingen, tijdens het eeuwfeest van het vrouwenkiesrecht, waren er vrijwel alleen mannelijke lijsttrekkers. Dat er in de Tweede kamer maar 54 vrouwen gekozen zijn op 96 mannen en dat er twaalf keer zoveel mannelijke fractievoorzitters zijn als vrouwelijke, kan niet verklaard worden door toeval. Of een overdreven ongunstige planetenstand.
Als er geen twijfels zijn over de gelijke geschiktheid van mannen en vrouwen voor bestuurlijke posities dan is niet uit te leggen waarom we als samenleving accepteren dat het mannenbolwerk zichzelf in stand houdt en dat vrouwen om door te breken zich eerst een masculiene werkwijze moeten eigen maken, om vervolgens afhankelijk te blijven van de carrière-keuzes van hun mannelijke collega’s.
Natuurlijk stemmen veel kiezers op de ‘eerste vrouw op de lijst’ maar ook dat blijft slechts een symbolisch verzet, omdat die vrouwen gezien hun lijstpositie in veel gevallen toch wel gekozen zouden worden.
Politiek bestaat nog steeds overwegend uit haantjesgedrag en de strijd om de hoogste positie op de apenrots, waarbij de Partij voor de Dieren de uitzondering op de regel vormt met een fractie die voor 60% uit vrouwen bestaat, eerder zelfs 100%.
Wij zijn het verplicht aan vrouwen als Wilhelmina Drucker, Alletta Jacobs, Annette Versluys-Poelman en de vrouwen in de Britse Suffragette beweging om hun fel bevochten erfgoed niet te verkwanselen. Vergeleken bij de niet aflatende inzet van strijders voor vrouwenkiesrecht aan het begin van de vorige eeuw, laten vrouwen zich nu echt te weinig horen om op te komen voor hun rechten waaronder ook het recht op een evenredige wijze vertegenwoordigd te worden. We kunnen niet accepteren dat het vuur van de suffragettes langzaam dooft, omdat we zijn gaan geloven dat emancipatie een eeuwigdurende vlam zou zijn.
Het denken van de oude CHU voorman De Savornin Lohman dat mannen in het parlement zich in hun keuzes zouden kunnen laten verblinden door de charmes van hun vrouwelijke medeleden (en serieus bedoeld argument tegen de invoering van het passief vrouwenkiesrecht) ligt inmiddels een eeuw achter ons. Evenredige vertegenwoordiging is het minste wat we kunnen wensen, maar verdient ook genoeg prioriteit om actief voor te strijden.
Marianne Thieme is (de enige vrouwelijke) fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Voor de Partij voor de Dieren
Dat er maar 54 vrouwen in de kamer zitten en 96 mannen, kan wel verklaard worden door toeval. Maar het is wel heel toevallig, want de kans dat er 'toevallig' hooguit 54 vrouwen in de kamer zitten is minder dan 0.04%.
Al die inspanningen om vrouwen gelijke rechten te geven ... ze gaan steevast over hoge functies. Welke vrouwen zouden daar nou voor in aanmerking komen ? Over welk opleidingsniveau hebben we het ?
Meer dan de helft van alle vrouwen is niet hoogopgeleid. Ik vraag me af of zij zich betrokken voelen bij hegt activisme voor vrouwen aan de top. Of is het zoals bij zoveel hippe discussies toch vooral een feestje voor een hoogopgeleide elite ?
Draagt die exclusieve focus op de belangen van de hoogopgeleiden niet bij aan de ECHTE kloof in onze samenleving ?
Laten we vooral hopen dat we meer goede fractievoorzitters krijgen dan we op dit moment hebben. Een vervijfvoudiging behoort ook daarin tot de mogelijkheden.
Goede lijsttrekkers zijn zeldzaam. En een goede lijsttrekker is cruciaal voor een partij. Daarom is het dwaasheid zijn om een mogelijke goede lijsttrekker te laten varen omdat het geslacht je niet aan staat.
Een vrouw kiezen omdat ze een vrouw is, is een diskwalificatie van haar inhoudelijke kwaliteiten.
Ze is immers niet op de eerste plaats vrouw, maar op de eerste plaats een mens met kwaliteiten en capaciteiten.
[Wij zijn het verplicht aan vrouwen als ....] Klopt. Dus het laatste wat we moeten doen is stemmen op een vrouw omdat zij een vrouw is. We moeten stemmen op een mens die in onze ogen het meest geschikt is. Het moment dat we alleen maar stemmen op een vrouw omdat zij vrouw is dan hebben al die bovengenoemde vrouwen hun werk voor niets gedaan.
"Politiek bestaat nog steeds overwegend uit haantjesgedrag en de strijd om de hoogste positie op de apenrots, waarbij de Partij voor de Dieren de uitzondering op de regel vormt met een fractie die voor 60% uit vrouwen bestaat, eerder zelfs 100%."
Alsof vrouwen zich niet schuldig kunnen maken aan haantjesgedrag. Ik kan me de affaire Ouwehand binnen de PvdD herinneren. Daar toonde mevr Thieme dat ze ook geen concurrentie voor de hoogste plek op de apenrots duldt.
Ja jammer; maar wellicht komt het ook omdat vrouwen van nature zo meegaand zijn ; geneigd zijn om de vrede te bewaren; of de goede sfeer en conflicten uit de weg te gaan?
Even kijkend naar Rutte....die heeft helemaal niks achter zijn rug
Wel achter zijn ellebogen.
Prima verhaal, maar als er 10 mannen(of apen of poezen) bovenaan de lijst van De PvdD hadden gestaan had die inhoudelijk ook mijn voorkeur gehad. Helaas stem ik hier in Frankrijk, gelukkig. is er Macron die de parité zonder gezeur doorvoert .
Dat zou wat zijn zeg, 5 fractievoorzitsters! De progressieve oppositie tekent daar dan wel schril bij af.
Overigens heeft de Tweede Kamer al wel een traditie meet een vrouwelijke voorzitter, sinds 2006.
"Als er geen twijfels zijn over de gelijke geschiktheid van mannen en vrouwen voor bestuurlijke posities"
Dat ze in principe gelijk geschikt zijn, daarover bestaat geen twijfel. Iets heel anders is of ze ook de competenties ontwikkelen die voor zo'n functie nodig zijn. En dan bouwt menigeen voor zichzelf een glazen plafond door de vraag of het ook parttime kan voorop te stellen.
"Wij zijn het verplicht aan vrouwen als Wilhelmina Drucker, Alletta Jacobs, Annette Versluys-Poelman en de vrouwen in de Britse Suffragette beweging om hun fel bevochten erfgoed niet te verkwanselen."
En wat zijn vervolgens de eisen die we stellen aan de wereldkampioenen kleine baantjes?
"En dan bouwt menigeen voor zichzelf een glazen plafond door de vraag of het ook parttime kan voorop te stellen.".....kom nou Piet, dat komt vrijwel nooit uit eigener wil. Net zomin als 3 of meer kinderen, een hoofddoekje, een burkini of noem maar op. Dat plafond wordt voor hen gemaakt, niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen.
"dat komt vrijwel nooit uit eigener wil"
Dus de helft van de vrouwen in Nederland (dan reken ik alleen degenen die nog geen bijstandsuitkering voor alleenstaanden bij elkaar verdienen, want dat is de norm voor economische zelfstandigheid) laat zich dwingen tot parttime werken? Ondanks alle campagnes die erop wijzen dat een verstandige meid op haar toekomst is voorbereid?
"praktische en ideologische hinderissen"
Maar dan toch hindernissen die het gevolg zijn van hun eigen praktijk en hun eigen ideologie.
"niet dat ik mij daar zelf ooit een moer van heb aangetrokken"
Dat is ook absoluut niet nodig. Zie de jongste generatie op de arbeidsmarkt: daarvan zijn de vrouwen niet alleen hoger opgeleid, ze verdienen ook meer dan de mannen.
Zet dat een beetje door, dan volgt die evenredige vertegenwoordiging in de politiek vanzelf. Dat is ook de volgorde, want het is een beetje absurd om dat te verwachten terwijl de helft van de vrouwen in Nederland nog niet eens economisch zelfstandig is. Dan krijg je geen evenredige vertegenwoordiging maar een dubbele.
Dat proces gaat op die manier te langzaam Piet. Het gaat verzanden door de punten die u zelf aangeeft. Die generatie gaat er straks wat jaartjes russenuit of op deeltijd etcaetera. Verder zijn groepen met op dit punt antieke ideologien (expliciet of impliciet) de laatste tijd aan weer aan het groeien.
Juppé 28 september 2017 at 07:53
Uw bijdrage lijkt mij een stuk realistischer. Er is zeker een min of meer zachte drang richting parttime. Vrouwen met een opleiding stellen het kinderen krijgen ook niet voor niets uit. Het is gewoon te makkelijk om het gebrek aan emancipatie alleen te schrijven op het conto van individuele vrouwen die de verkeerde keuzes maken (inclusief de keuze van hun partners).
Las laatst een leuk citaat:
Vrouwen streven naar gelijkheid met mannen, terwijl ze beter zouden kunnen zijn. Dat bewijst hun gebrek aan ambitie en daardoor hun ondervertegenwoordiging in leidende posities.
Maar eigenlijk zit daar wel een kern van waarheid in. Mannen willen gewoon beter zijn, de beste, of het nu om mannen of vrouwen gaan. Net zo goed zijn als de beste is niet genoeg.
"Dat proces gaat op die manier te langzaam"
Maar daar verandert window dressing natuurlijk niets aan. Want iets anders is het niet om een oververtegenwoordiging van de beschikbare vrouwen (want dat is waaruit wordt gerekruteerd en niet uit de gehele vrouwelijke bevolking) op kieslijsten te zetten om de schone schijn op te houden.
"Die generatie gaat er straks wat jaartjes russenuit of op deeltijd etcaetera."
Als je dat weet te voorkomen, dan zet je tenminste een wezenlijke stap.
"Als je dat weet te voorkomen, dan zet je tenminste een wezenlijke stap."...ja en u heeft gelijk , daar is meer voor nodig dan pariteit op kieslijsten en bij benoemingen... toch geeft die pariteit hier in Frankrijk een boodschap af vooral naar groepen reactionaire moslims, catholieken en anderen.
Namelijk "hier heerst scheiding van kerk en staat, gelijkheid van man en vrouw en sexuele vrijheid"
Ach het is hier al langer en er zijn bedrijfsongelukjes maar ook net zo vaak met mannen...nobody is perfect....