De dreigende watersnood in 1995 heeft een flinke impact gehad op de levens van veel Nederlanders. In de vierdelige documentaireserie ‘Hoog Water’ vertellen diverse betrokkenen over hun ervaringen. De reeks bevat veel – niet eerder uitgezonden – archiefbeelden van de dreigende watersnood en niet eerder vertoonde amateurbeelden. ‘Hoog Water’ is vanaf 3 februari vier weken op maandag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Het historisch beeldmateriaal komt uit de archieven van Beeld & Geluid in Hilversum. Programmamakers Hans Hermans en Martin Maat bekeken tientallen uren aan beeldmateriaal. De beelden zijn de basis voor een vertelling over de zeven dagen dat Nederland in de ban was van het water. Vijfentwintig jaar later spreken de makers met betrokkenen over de gebeurtenissen van toen.
Precies 25 jaar geleden trad de Maas in Limburg buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. De gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot de grootste evacuatie sinds de Watersnoodramp van 1953: 250.000 inwoners moesten hun huis ontvluchten. Nederland ging de strijd aan met het stijgende water.
In de eerste aflevering staan de gemeenten Itteren en Borgharen centraal. Zowel in 1995 als in 1993 kregen Itteren en Borgharen te maken met zware overstromingen van de Maas. Complete straten stonden onder water, wat zorgde voor veel stress en angst, maar het bracht ook grote saamhorigheid onder de getroffen bewoners.
De evacuatie maakte veel emoties los bij de getroffenen. Onzekerheid en angstgevoelens, maar ook verzet en woede. Waar het water z’n sporen naliet in het landschap, liet het water ook zijn sporen na in veel levens. Zowel het rivierenlandschap als de samenleving in het rivierengebied zouden na 1995 nooit meer hetzelfde zijn.